Όπως εκτιμά η Nidec, μια ιαπωνική εταιρεία η οποία κατασκευάζει σχεδόν το 85% των μοτέρ για τους σκληρούς δίσκους των κορυφαίων κατασκευαστών, οι πωλήσεις σκληρών δίσκων για PCs θα καταγράψουν φέτος μια δραματική μείωση (-50%).

Αιτία η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των επιχειρήσεων στα SSDs. Επιπλέον, η ιαπωνική εταιρεία προβλέπει ότι ο τζίρος σκληρών δίσκων για άλλες αγορές θα επιβραδυνθεί, όχι όμως στα ίδια υψηλά επίπεδα, ενώ περιμένει μια ελαφριά αύξηση των πωλήσεων σκληρών δίσκων για data centers.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Nidec, οι πωλήσεις σκληρών δίσκων από το 2010 έως το 2018 υποχώρησαν κατά 43% περίπου (από 650 εκατ. μονάδες το 2010 στα 375 εκατ. μονάδες το 2018).

Αυτή η συρρίκνωση της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, δε, η Nidec διόρθωσε τις αρχικές της προβλέψεις για την πώληση 365 εκατ. σκληρών δίσκων το 2019 στα 356 εκατ. μονάδες, ενώ εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο το 2020 (στα 290 εκατ. μονάδες). Η συρρίκνωση της αγοράς σκληρών δίσκων οδήγησε την Nidec σε κινήσεις βελτιστοποίησης της παραγωγής της και σε αξιοποίηση ενός ποσοστού του δυναμικού της για την παραγωγή άλλων τύπων προϊόντων.