Το τέταρτο Security Pressures Report της Trustwave, μια διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.600 επαγγελματίες του ΙΤ, κατέγραψε την πίεση που υφίστανται τα στελέχη Πληροφορικής που ασχολούνται με την ασφάλεια, εντόπισε αυτούς που ασκούν αυτή την πίεση και σε ποια μορφή και, τέλος, εξέτασε το κατά αυτή η πίεση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στην έρευνα της Trustwave συμμετείχαν κυρίως CIOs, ΙΤ Security Directors και IT Security Managers. Το ανησυχητικό της έρευνας είναι ότι η πίεση στους υπεύθυνους IT για πιθανές επιθέσεις αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι κατά 53%. Αν και η διοίκηση συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή πίεσης, το ποσοστό της υποχώρησε στο 46% σε σχέση με το 59% πέρσι. Αντιθέτως, αυξήθηκε σημαντικά η πίεση που δέχονται οι υπεύθυνοι IT από τον …εαυτό τους, καθώς 24% απάντησαν ότι οι ίδιοι προκαλούν την περισσότερη πίεση, σε σχέση με το 11% πέρσι.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι παίρνουν όλο και πιο προσωπικά τη δουλειά τους και αισθάνονται όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στην επιχείρησή τους. Το ότι έχει αυξηθεί η προσωπική πίεση και ευθύνη αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς: 42% των ερωτηθέντων ανησυχούν μετά από μια κυβερνοεπίθεση ή παραβίαση ασφάλειας για τη προσωπική τους φήμη και το image της εταιρείας τους, ενώ ακολουθεί με 38% ο φόβος για οικονομικές επιπτώσεις.

Για την αυξημένη πίεση στην καθημερινή  εργασία φροντίζουν οι συνεχόμενες αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια, που δυσκολεύουν την κατάσταση (29%). Η έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων αποτελεί για το 15% των ερωτηθέντων ένα επιπλέον κριτήριο, το οποίο δυσκολεύει την καθημερινή εργασία, κάτι που οδηγεί το 24% στην ενίσχυση των ικανοτήτων των υπαλλήλων τους.