Πάνω από έξι μήνες έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ και ΣΕΚΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝetFAX, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους σε μια εποχή όπου τα προβλήματα είναι κοινά.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα του κλάδου, όπως και ένας διαρκής δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα τους, ώστε να μην υπάρχει πολυδιάσπαση και να αντιπροσωπεύονται αποτελεσματικά τα μέλη τους, ανέφερε στο ΝetFAX εκπρόσωπος του ΣΕΠΒΕ.

Ζητήματα που απασχολούν και τους τρεις συνδέσμους και χρήζουν κοινής αντιμετώπισης  είναι η διαμόρφωση μιας καλύτερης ατζέντας για την Πληροφορική, η συνεργασία σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού (για την αντιμετώπιση του brain drain), φορολόγησης και διαχείρισης των αδειών, σε θέματα funding που γίνεται για την έρευνα και τεχνολογία,  σε παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται για το ΕΣΠΑ, σε ζητήματα που αφορούν τις κοινοτικές ενισχύσεις και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, όπως και σε θέματα που αφορούν τα έργα Πληροφορικής στο Δημόσιο και τη χάραξη της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΝetFAX από εκπρόσωπο του ΣΕΠΕ, αυτό που συζητιέται εδώ και καιρό είναι το πώς θα μπορούσαν να γραφτούν ως μέλη στο ΣΕΠΕ και σύνδεσμοι. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγές στο καταστατικό και των τριών συνδέσμων, ώστε και ο ΣΕΠΕ να μπορεί να δέχεται μέλη συνδέσμους, αλλά και αυτοί να μπορούν να γραφτούν σε άλλο σύνδεσμο. Αν υλοποιηθεί αυτή η σκέψη – άγνωστο ακόμα αν θα προχωρήσει αυτό τελικά και πότε – ο ΣΕΠΕ θα αποκτήσει χαρακτήρα ομοσπονδίας, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών του κάθε συνδέσμου. Βέβαια, ανεξάρτητα από αυτό, ο κάθε σύνδεσμος θα διατηρεί την αυτονομία του και θα κοιτά το δικό του κομμάτι.

Η πρωτοβουλία για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα τρία θεσμικά όργανα του κλάδου φαίνεται ότι ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, στο Τ. Τζήκα, νυν πρόεδρο του ΣΕΠΕ – σημειώνεται, παρεμπιπτόντως, ότι παραμένει άγνωστο αν ο Τ. Τζήκας καταθέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές του ΣΕΠΕ (οι οποίες είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τις 26 Μαΐου, αλλά μετατίθενται για αργότερα ένεκα των δημοτικών εκλογών).

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφόρηση του NetFAX από εκπρόσωπο του ΣΕΚΕΕ δεν υφίσταται θέμα συγχώνευσης των τριών συνδέσμων, αλλά υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη που εστιάζει σε κοινές παρεμβάσεις. Ο ΣΕΚΕΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι υπέρμαχος των συνεργιών και το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν με την ανοικτή προσέγγιση που εφαρμόζει σε όλες τις δράσεις του. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η αποστολή στη Βαρκελώνη (στο MWC Barcelona 2019).