Στο πλαίσιο του πρώτου Agile Greece Summit, το netweek είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Gunther Verheyen, συγγραφέα, ειδικό της Scrum και ομιλητή του συνεδρίου, για τo Scrum και τη σημασία του στην ανάπτυξη προϊόντων και συστημάτων.
netweek: Τι σημαίνει το Scrum για εσάς;
Gunther Verheyen: Το Scrum αποτελεί ένα «ελαφρύ» framework, μια μεθοδολογία διαχείρισης έργων για τη σύνθετη ανάπτυξη προϊόντων.O σχεδιασμός του Scrum βασίζεται σε ένα ελάχιστο δυνατό, αλλά επαρκές, σετ κανόνων και ρόλων. Το Scrum δεν προδιαγράφει συγκεκριμένες τεχνικές ή πρακτικές για την εφαρμογών αυτών των κανόνων, αφήνοντας ελεύθερους τους οργανισμούς και τις ομάδες να επινοήσουν μόνες τους τις καλύτερες δυνατές τακτικές, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Όλοι οι βασικοί κανόνες του Scrum περιγράφονται σε ένα λιτό έγγραφο, το Scrum Guide (http://www.scrumguides.org) που υποστηρίζεται από τους συνδημιουργούς του Scrum, Jeff Sutherland και Ken Schwaber.
netweek: Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν το Scrum;
Gunther Verheyen: Στο βιβλίο μου “Scrum – A Pocket Guide” (2013) αναφέρομαι σε δύο προκλήσεις. Η πρώτη αφορά τον Product Owner. Tα οφέλη που προκύπτουν μέσω του Scrum θα ήταν μεγαλύτερα αν οι Product Managers εμπλέκονταν άμεσα με το Scrum, αναλαμβάνοντας απευθείας το ρόλο του Product Owner. Η δεύτερη πρόκληση αφορά τη βελτιωμένη κατανόηση και υιοθέτηση του Scrum από το management, το Operational IT Management, τις Διευθύνσεις Πωλήσεων, τους Delivery Managers, τα τμήματα ανάπτυξη προϊόντων και το CxO Management. Θα συμπλήρωνα, επίσης, και μια τρίτη πρόκληση σχετική με την κλιμάκωση. Οι οργανισμοί αν και επιθυμούν να εφαρμόσουν το Scrum σε πολλές ομάδες παράλληλα, καταβάλλουν πολύ κόπο για να κλιμακώσουν το Scrum, προσπαθώντας, παράλληλα, να διατηρήσουν τις αρχές και τα θεμέλια του.
netweek: Γιατί μια ομάδα ανάπτυξης θα έπρεπε να επιλέξει το Scrum;
Gunther Verheyen: H μεθοδολογία Scrum ευδοκιμεί στην αυτό- οργάνωση, στο να εμπνέει τις ομάδες ανάπτυξης να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να παρακολουθούν τις καθημερινές τους εργασίες. Ο Product Owner θέτει το όραμα και τους στόχους, βάσει των οποίων εργάζονται οι ομάδες ανάπτυξης. Οι stakeholders οφείλουν να ενημερώνουν την ομάδα ανάπτυξης με νέα ή διαφοροποιημένα insights στο τέλος κάθε Sprint. Ένα Sprint δεν παίρνει πάνω από 30 ημέρες, αν και συχνά διαρκεί λιγότερο. Το Scrum επαναφέρει το σεβασμό για τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα των ομάδων ανάπτυξης, επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ικανότητες και τη διαίσθησή τους.
netweek: Τι είναι το Scaled Scrum;
Gunther Verheyen: To ‘Scaled Scrum’ αποτελεί την οποιαδήποτε εκτέλεση του Scrum στην οποία πολλαπλές ομάδες Scrum δημιουργούν ένα σύστημα ή προϊόν software. Ο σκοπός του Scrum, ανεξαρτησία από την κλίμακα του έργου στο οποίο εφαρμόζεται, είναι να δημιουργεί υψηλής ποιότητας, κυκλοφορίσιμες εκδόσεις του προϊόντος στο τέλος κάθε Sprint. Αυτό επιτρέπει στους οργανισμούς να εξυπηρετούν γρήγορα και τακτικά τους πελάτες τους και να ενσωματώνουν άμεσα κατά την ανάπτυξη του προϊόντος, το όποιο feedback παίρνουν. Έτσι επιτυγχάνουν την «επιχειρηματική ευελιξία». Και αυτό είναι κρίσιμο για την επιβίωση και ευημερία των επιχειρήσεων σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη οικονομία.
Σε έργα μεγάλης κλίμακας, η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο αυτής της ευελιξίας είναι πολύ σημαντική. Διασφαλίζει στις εταιρείες την ευκολία προσαρμογής και την ικανότητα ανταπόκρισής τους. Μεταφέροντας αυτήν τη φιλοσοφία στην υιοθέτηση του Scrum για την ανάπτυξη προϊόντων, σημαίνει ότι η μεγάλη πρόκληση για το scaled Scrum είναι να μπορούν πολλαπλές διαφορετικές ομάδες να παράγουν «κυκλοφορίσιμο» προϊόν (λογισμικό) στο τέλος κάθε Sprint. To Νexus framework (https://www.scrum.org/Portals/0/NexusGuide %20v1.1.pdf) προσφέρει στους οργανισμούς την καθοδήγηση για το πώς μπορούν να αναπτύξουν και να κλιμακώσουν το Scrum, για το πώς μπορούν να ενσωματώσουν το Scaled Professional Scrum.