Η διοίκηση της SiEBEN, Ελενα Γαλιάτσου, Μαριλένα Δερδελάκου, Σταύρος Λαγγούσης, Ισίδωρος Σιδερίδης και Κωνσταντίνος Τζαβάρας, περιγράφει τους παράγοντες που καθιστούν επιτυχημένη την πορεία της SiEBEN, ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και αξιόπιστων τεχνολογικών λύσεων.

NetWeek: Ποια στοιχεία διαμορφώνουν την ταυτότητα της SiEBEN;

Ελενα Γαλιάτσου: Η SiEBEN παρέχει καινοτόμες λύσεις Πληροφορικής σε επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Από τη στιγμή της δημιουργίας της και μετά, η λέξη «ανάπτυξη» ήταν, και παραμένει, η κινητήρια δύναμη της SiEBEN. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό μας είναι η έλλειψη καθησυχασμού όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο του ΙΤ. Η συνεχής προσπάθεια για καινοτομία και η σημαντική εξειδίκευση σε σύγχρονους τομείς της Πληροφορικής, ανέδειξαν τη SiEBEN σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Ολοι εμείς στη SiEBEN φροντίζουμε καθημερινά γι’ αυτό. Με υψηλό βαθμό δημιουργικότητας και υπευθυνότητας, ανταποκρινόμαστε στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών μας, παρέχοντας διαρκώς ποιοτικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επιτυχημένη παρουσία της εταιρείας μας.

NetWeek: Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της εταιρείας και ποιοι οι σημαντικότεροι σταθμοί αυτής της πορείας;

Ισίδωρος Σιδερίδης: Η SiEBEN ιδρύθηκε το 2000 και από την έναρξη της λειτουργίας της έως και σήμερα έχει ανοδική πορεία με πάντα θετικά αποτελέσματα. Στη συνεχή κερδοφορία της εταιρείας μας σημαντικό ρόλο παίζει και η σταθερή μετοχική σύνθεση από την ίδρυσή της.

Το 2003 ξεκίνησε η συνεργασία με τη Microsoft και δύο χρόνια αργότερα γίναμε Microsoft Gold Certified Partner. Συνεργασία που συνεχίζεται και εξελίσσεται έως και σήμερα.

Το 2005 ιδρύσαμε την PocketBiz Romania, με 85% συμμετοχή της SiEBEN και στόχο την επέκταση του PocketBiz στη ρουμανική αγορά. Το 2008, αρχίσαμε τη συνεργασία μας με την HP και τη Softone, για hardware και ERP λογισμικό, αντίστοιχα.

Τέλος, το 2010, η SiEBEN μεταφέρθηκε σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Γέρακα, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας μέσα σε ένα άνετο και μοντέρνο περιβάλλον.

NetWeek: Πέρυσι παρουσιάσατε καινούργιες λύσεις. Ποιες είναι αυτές και πώς ενσωματώθηκαν στις ανάγκες της αγοράς; Τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον;

Μαριλένα Δερδελάκου: Από πέρυσι καθιερώσαμε στη SiEBEN κάθε χρόνο να κάνουμε μία εσωτερική εκδήλωση (η λεγόμενη «Μέρα Καινοτομίας»), όπου κάθε εργαζόμενος παρουσιάζει μία καινούργια ιδέα και στη συνέχεια, κατόπιν ανάλυσης, επιλέγουμε ποιες θα «βγούνε» στην αγορά.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης του 2010 είναι εντυπωσιακά!

Πρώτο και καλύτερο, το καινούργιο μας προϊόν, το οποίο έχουμε καταχωρήσει και επίσημα, το Cloud Campaign. Το Cloud Campaign είναι ένα cloud marketing εργαλείο για τη μαζική αποστολή newsletter, email, SMS, FAX, εντύπων μέσω ταχυδρομείου και φωνητικών μηνυμάτων. Απευθύνεται σε κάθε εταιρεία που επικοινωνεί με τους πελάτες της μαζικά (π.χ. αποστολή μαζικής ενημέρωσης για προσφορές) ή χρειάζεται ένα δυναμικό τρόπο επικοινωνίας με βάση κάποια κριτήρια (π.χ. αυτόματη αποστολή υπενθύμισης για ραντεβού).

Πρόκειται για μία εφαρμογή που αναλαμβάνει να χτίσει loyalty club για την επιχείρηση, να κρατάει τους πελάτες ενημερωμένους για προσφορές και νέα και φυσικά συνδυάζεται με reporting εργαλείο που μπορεί να συνδεθεί και με ένα σύστημα Business Intelligence. Το δυνατό του σημείο είναι ότι στηρίζεται εξολοκλήρου στο σύννεφο (Microsoft Azure Platform) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλό κόστος αρχικής επένδυσης, μηδενικό κόστος για αναβαθμίσεις λογισμικού και, κυρίως, μηδενική επιβάρυνση του δικτύου του πελάτη. Εχουμε υλοποιήσει το Cloud Campaign σε αρκετές εταιρείες, όπως οι Notos Galleries, GANT Club, Holmes Place, Εκδόσεις Ψυχογιός κ. ά.

Η επόμενη λύση που αξιοποιήσαμε είναι ο Microsoft Multipoint Server, ο οποίος είναι ο κατάλληλος server για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια (Labs), και με αυτό τον τρόπο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σαν εταιρεία με τις τεχνολογικές λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, κολλέγια).

Με τη συνεργασία της Microsoft Hellas πραγματοποιήσαμε εκδήλωση όπου παρουσιάσαμε τις τεχνολογικές μας προτάσεις για την εκπαίδευση. Εχουμε ήδη αναλάβει έργα στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως στο Κολλέγιο Αθηνών, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στο Αρσάκειο και έχουμε σαν στόχο φέτος να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο σε αυτό τον τομέα.

Λόγω της οικονομικής κρίσης αποφασίσαμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, καθετοποιημένες ανά κλάδο, για την ανάπτυξη των πωλήσεων κάθε εταιρείας, οι οποίες συνδυάζουν λύσεις όπως Sales Force Automation, CRM, E-commerce και Internet σε μία πλατφόρμα Business Intelligence και οι οποίες σκοπό έχουν την αύξηση των πωλήσεων κάθε εταιρείας, αλλά και την ελαχιστοποίηση των λαθών. Η λύση sales-ready.net μάς έδωσε τη δυνατότητα εκτός από τις τεχνολογικές μας υπηρεσίες, να παρέχουμε και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τον πελάτη ανάλογα με τον κλάδο (π.χ. λιανικό εμπόριο, φαρμακοβιομηχανίες, κατασκευαστικές, διαφημιστικές κ.ά.).

Τέλος, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουμε, αναπτύξαμε ακόμα περισσότερο το mobile division.  Ανακοινώθηκε η έκδοση 6 του PocketBiz Sales, η οποία είναι συμβατή με Windows Mobile 7, περιλαμβάνει Business Intelligence tool και πλήρως ανανεωμένο merchandising. Αντίστοιχες βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο PocketBiz Warehouse & PocketBiz Field Service.

Οι διαφορετικές πλατφόρμες ανάπτυξης (Windows, iPhone, Android, Blackberry, Symbian, WebOS, Bada) μάς οδήγησαν στην προσαρμογή και διαλειτουργικότητα της PocketBiz Platform και σε άλλα συστήματα και στη δημιουργία Mobile web applications & sites, όπως το mobile site της KTEOHellas (www.kteo.mobi). Φυσικά έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων λύσεων, όπως για παράδειγμα το Mobile CMS, Mobile Payment, Social Media Apps, Direct Access για τις οποίες θα ενημερωθείτε σύντομα.


NetWeek: Η περσινή οικονομική κρίση επηρέασε και επηρεάζει όλους τους κλάδους της αγοράς. Πώς επηρεάστηκε η SiEBEN και ποια η αντίδραση της εταιρείας;

Ελενα Γαλιάτσου: Σίγουρα όλοι έχουμε επηρεαστεί, αλλά με την ανάπτυξη καινούργιων και καινοτόμων λύσεων απαντάμε στην κρίση με τεχνολογία και προσπαθούμε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Το προηγούμενο οικονομικό έτος έκλεισε με αύξηση 15% και ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουμε αύξηση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010.

NetWeek: Πέρυσι η SiEBEN αποφάσισε να επεκταθεί και στον τομέα της εκπαίδευσης. Υπάρχουν περαιτέρω σχέδια ανάπτυξης σε αυτή την αγορά;

Σταύρος Λαγγούσης: Η αλήθεια είναι ότι με τον τομέα της εκπαίδευσης δεν είχαμε ασχοληθεί καθόλου, αλλά με αφορμή την παρουσίαση του Microsoft Multipoint Server στη Μέρα Καινοτομίας 2010, πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε και σε αυτό τον χώρο και τα καταφέραμε! Καταρχάς γίναμε Microsoft® Authorized Education Reseller και έχουμε αναπτύξει τεχνολογικές λύσεις για την εκπαίδευση, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες όλων των βαθμίδων, για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τη διοίκηση και τους γονείς.

Ενδεικτικά, μερικές από τις λύσεις μας είναι:
• Multipoint Server: λύση για τα LABs, που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να μοιράζονται ταυτόχρονα έναν υπολογιστή
• Microsoft Learning Gateway: ολοκληρωμένη πλατφόρμα οργάνωσης εκπαιδευτηρίου
• Microsoft Lync Server: για Web Conference (Virtual Class)
• Live@Edu: δωρεάν επικοινωνία (email, messaging, chat, calendar, Internet drive)
• Sharepoint: intranet και extranet portal για τους μαθητές, τους γονείς και τη διοίκηση.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω το σημαντικό έργο που έχουμε αναλάβει στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το οποίο εφαρμόζει πλήρως τις αρχές και τη φιλοσοφία του Σχολείου του Μέλλοντος.

NetWeek: Το 2005 ιδρύσατε τη θυγατρική σας εταιρεία PocketBiz Romania. Μιλήστε μας λίγο για την παρουσία σας εκεί.

Ισίδωρος Σιδερίδης: Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρουμανία είναι μία διαρκής πρόκληση για την PocketBiz Romania. Πλέον, η PocketBiz Romania παρέχει και λύσεις Business Intelligence & Unified Communication. Αξίζει να σημειωθούν δύο καινούργιες εγκαταστάσεις PocketBiz Sales. Στην εταιρεία Titan, η οποία αποφάσισε να επεκτείνει τη λύση Sales Force Automation που ήδη διέθετε, για να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία των πωλήσεων σε όλο της το φάσμα και θα χρησιμοποιούν PocketBiz Sales συνολικά 80 χρήστες, και στην εταιρεία Nordic, το οποίο θα χρησιμοποιούν 35 χρήστες.

NetWeek: Η SiEBEN έχει στο πλευρό της σταθερούς συνεργάτες αλλά και καινούργιους. Ποιοι είναι αυτοί και πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας;

Σταύρος Λαγγούσης: Η SiEBEN επενδύει πάρα πολύ στο κομμάτι των συνεργατών και πραγματικά έχει καταφέρει να έχει στο πλευρό της δυνατούς και αξιόπιστους συνεργάτες. Σταθερός μας συνεργάτης εδώ και χρόνια είναι η Microsoft. Οι πιστοποιήσεις μας σε συγκεκριμένους τομείς (π.χ. Unified Communication, Volume Licensing, ISV) αποδεικνύουν την δέσμευση της SiEBEN προς τους πελάτες της για παροχή λύσεων υψηλής ποιότητας, που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Ο συνεργάτης μας στον τομέα του hardware εξοπλισμού είναι η HP και έχουμε ειδίκευση σε λύσεις blade servers, storage & networking. Επιπλέον, ένας καινούργιος συνεργάτης μας είναι η Akeydor Limited και έχουμε αναλάβει για την ελληνική αγορά τη διανομή και υλοποίηση του EMS IT Asset Management.

NetWeek: Η SiEBEN έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο μεταπωλητών στην Ελλάδα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του Partner Program. Ποια είναι τα οφέλη του;

Κωνσταντίνος Τζαβάρας: Η δημιουργία του Partner Program ήταν φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης του δικτύου των μεταπωλητών του PocketBiz. Μέσω του προγράμματος ο συνεργάτης μπορεί να συμμετέχει στο PocketBiz Community Club και να λαμβάνει leads από τη SiEBEN. Επίσης, υπάρχουν Marketing funds και, σε συνεργασία με το marketing τμήμα της SiEBEN, δημιουργούνται business cases, φυλλάδια και δελτία τύπου. Κάθε 6 μήνες πραγματοποιούνται ad-hoc εκπαιδεύσεις πωλητών και τεχνικών στα γραφεία της SiEBEN.

NetWeek: Ποια είναι τα σχέδια και η στρατηγική της εταιρείας για το μέλλον;

Μαριλένα Δερδελάκου: Στόχος μας είναι η αύξηση των πωλήσεων κατά 15% σε σχέση με το 2010. Σίγουρα είναι δύσκολη περίοδος, αλλά η απάντηση στην κρίση είναι η τεχνολογία και η καινοτομία!

Στοιχεία επικοινωνίας: Αριστομένους 3, 15344 Γέρακας, Τηλεφωνικό κέντρο: 2130 179 000, Φαξ 2130 179 001, www.sieben.gr.