Ο διαχρονικός στίχος του Διονύση Σαββόπουλου από το «Εθνική Ελλάδος γεια σου» ότι «ιστορία γράφουν οι παρέες», ταιριάζει απόλυτα στη SiEBEN, αφού αποτελεί ένα άκρως επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς μια ομάδα νέων ανθρώπων με γνώση και διάθεση μπορεί να... γράψει επιχειρηματική ιστορία και να αφήσει το στίγμα της στον κλάδο του ΙΤ. Η διοίκηση της SiEBEN -Ελενα Γαλιάτσου, Μαριλένα Δερδελάκου, Σταύρος Λαγγούσης, Ισίδωρος Σιδερίδης και Κωνσταντίνος Τζαβάρας-, περιγράφει πώς η SiEBEN έχει καταφέρει να αναπτυχθεί, προσφέροντας έξυπνες και αξιόπιστες τεχνολογικές λύσεις και παρουσιάζει νέες καινοτόμες λύσεις Πληροφορικής.

NetWeek: Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της SiEBEN;

Ελενα Γαλιάτσου: Η συνάντηση και των πέντε μας έγινε στο Πολυτεχνείο ως φοιτητές και η κοινή μας δίψα για επιχειρηματικότητα στην τεχνολογία, και σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου που είχαμε ως φοιτητές, μας ένωσε και μας οδήγησε στη δημιουργία της SiEBEN. Από τη στιγμή της δημιουργίας της εταιρείας και μετά, στο μυαλό μας υπήρχε συνέχεια η λέξη «ανάπτυξη» και πάνω σε αυτή στηριχτήκαμε αυτά τα 10 χρόνια. Η ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτόμων λύσεων Πληροφορικής ήταν για εμάς η κινητήρια δύναμη και φυσικά θα συνεχίσει να είναι.

NetWeek: Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της SiEBEN;

Ισίδωρος Σιδερίδης: Στόχος της SiEBEN ήταν από την αρχή της ίδρυσής της η τεχνολογική καινοτομία. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό μας είναι η έλλειψη ευησυχασμού όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο του ΙΤ. Η στενή σχέση που έχουμε με τα στελέχη μας, καθώς και οι δυνατές συνεργασίες μας, αποτελούν μία σημαντική παράμετρο για την επιτυχία των έργων μας.

Επιπλέον, το όραμά μας είναι η άμεση ικανοποίηση κάθε απαίτησης των πελατών μας και η παροχή προς τις επιχειρήσεις καινοτομικών λύσεων Πληροφορικής, ώστε να μπορούν αυτές, εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία, να ανασχεδιάσουν τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας τους και να επιτύχουν δραστικές βελτιώσεις σε κρίσιμα μεγέθη αξιολόγησης της απόδοσής τους, όπως η ταχύτητα, το κόστος και η εξυπηρέτηση των πελατών.

NetWeek: Ποια η πορεία και η θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά σήμερα;

Κωνσταντίνος Τζαβάρας: Η ανάπτυξη καινούργιων και καινοτόμων λύσεων, μας οδήγησε μέσα σε αυτή τη δεκαετία στο να μεγαλώσουμε με σταθερά βήματα κάθε χρόνο με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 30%. Αυτή τη στιγμή η SiEBEN απασχολεί 60 άτομα, έχει επεκταθεί στο Βουκουρέστι και διαθέτει μια θυγατρική, την Xparity, με κύρια ασχολία τα έξυπνα κτήρια. Ακόμα και εν μέσω κρίσης συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, έχοντας ανάπτυξη για το 2009 20% και ανάλογη στοχοποίηση για το 2010.


NetWeek: Οι λύσεις και οι υπηρεσίες που παρέχει η SiEBEN κατηγοριοποιούνται σε 4 τμήματα: mobile division, systems integration division, business application division και Internet division. Τι περιλαμβάνει κάθε ένας τομέας;

Μαριλένα Δερδελάκου: Η εταιρεία μας αναγνωρίζοντας την ανάγκη των επιχειρήσεων για ενίσχυση των εν κινήσει εργαζομένων, αλλά και αυτοματοποίηση των εσωτερικών τους διαδικασιών, δημιούργησε τα προϊόντα PocketBiz τα οποία προσφέρουν πρωτοποριακές και μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογές που βασίζονται σε φορητές συσκευές (PDAs, SmartPhones, Tablet PCs) και ασύρματες τεχνολογίες (wireless).

Σκοπός της εταιρείας μας με την ανάπτυξη του mobile τμήματος είναι να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των mobile τεχνολογιών, ώστε να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες, να αναπτύξουν ηλεκτρονικό έλεγχο των πωλήσεών τους και να επιτύχουν πλήρη ολοκλήρωση στο e-Business περιβάλλον τους.

Ο δεύτερος τομέας είναι ο τομέας ολοκληρωμένων λύσεων (Systems Integration Division), ο οποίος προσφέρει λύσεις πληροφοριακής υποδομής (infrastructure), IP τηλεφωνίας, ενοποιημένων τηλεπικοινωνιών (Unified Communications) και advanced λύσεις Hardware (blade servers, storage, networking κ.α).

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της αυτής, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη των εταιρειών για αδιάλειπτη λειτουργία του πληροφοριακού τους συστήματος, η SiEBEN προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων, προμήθεια και εγκατάσταση υπολογιστικού και δικτυακού εξοπλισμού, IP τηλεφωνίας, Unified Communications, ολοκληρωμένες λύσεις αναβάθμισης συστημάτων, διαχείριση πολύπλοκων έργων Πληροφορικής (computer room/ datacenter engineering), καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες σκοπιμότητας.

Ο τομέας, ο οποίος έχει αναπτυχθεί περισσότερο τα τελευταία 2 χρόνια, είναι το Business Application Division. Το πολυσύνθετο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται απαιτεί την άρτια οργάνωσή τους και τη σωστή διαχείριση των δεδομένων τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Η SiEBEN στηρίζει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εντάξουν στη λειτουργία τους μία επιχειρηματική εφαρμογή τέτοιου τύπου και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο του Customer Relationship Management αναλαμβάνοντας την υλοποίηση συστημάτων βασισμένων στο Microsoft CRM, για την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων πωλήσεων και υποστήριξης μίας επιχείρησης. Επίσης, για τη σωστή υποδομή και υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της εταιρείας υιοθετούνται συστήματα ERP.

Παράλληλα, με τη λύση Business Intelligence συνδυάζονται και συγκεντρώνονται πληροφορίες από όλα τα ετερογενή συστήματα και παράγονται έξυπνα reports. Με αυτή την λύση, η SiEBEN υποστηρίζει τις σύγχρονες επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της διαδικασίας για τη λήψη αποφάσεων. Τέλος, η SiEBEN αναλαμβάνει έργα Microsoft SharePoint για παραμετροποιημένα intranet portals, συνεργασία χρηστών και για ασφαλή οργάνωση και διαχείριση εγγραφών για να σας καλύπτει οποιαδήποτε επιχειρηματική ανάγκη έχετε.

Τέλος, το τμήμα που φέτος η SiEBEN σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερο, είναι το τμήμα που ασχολείται με το Internet. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει το Internet στις σύγχρονες επιχειρήσεις, δίνουν τη δυνατότητα, ακόμα και στις πιο μικρές, να εδραιώσουν την παρουσία τους στο χώρο και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους.

Γι’ αυτό το λόγο στηρίζουμε κάθε προσπάθεια των εταιρειών να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του Internet, αναλαμβάνοντας την υποστήριξή τους από την απλή ανάπτυξη και φιλοξενία των ιστοσελίδων τους έως την ανάπτυξη πολύπλοκων εμπορικών εφαρμογών, όπως την υλοποίηση συστημάτων B2B και B2C με υποστήριξη εμπορικών συναλλαγών (WebSell και TradeBiz).

Παράλληλα, οι λύσεις της SiEBEN δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ένα web site μπορεί από «μόνο του» να υποστηρίξει όλες τις ενέργειες προώθησης, διαφήμισης και πώλησης (Internet Marketing), ενώ αναπτύσσει Mobile Web λύσεις, προσφέροντας σύγχρονες τεχνολογίες όπως είναι το Microsoft® TAG.


NetWeek: Πρόσφατα προχωρήσατε στην ίδρυση μία θυγατρική εταιρεία που αναλαμβάνει έργα αυτοματισμών και συστημάτων παρακολούθησης, την Xparity. Μιλήστε μας για τις δραστηριότητες αυτής της θυγατρικής…

Σταύρος Λαγγούσης: Με την Xparity έχουμε καταφέρει να παντρέψουμε τον κόσμο της Πληροφορικής με αυτόν του ηλεκτρολογικού αυτοματισμού. Ο χειρισμός ενός έξυπνου κτηρίου γίνεται πλέον μέσα από το PC και από δίκτυα ethernet.

Η Xparity δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς:
• Digital Entertainment, το οποίο αποτελεί το κέντρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στο σπίτι.
• Home Automation, το οποίο προσφέρει έλεγχο φωτισμού, θερμοκρασίας, ρολών / τεντών, εξωτερικών χώρων κ.λπ. τόσο τοπικά (μέσα στο χώρο) όσο και απομακρυσμένα (μέσω τηλεφώνου ή Internet).
• Συστήματα ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνουν συστήματα συναγερμού, συστήματα παρακολούθησης, δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου και ενημέρωσης (τηλέφωνο, Ιnternet).

NetWeek: Σε ποιους κλάδους της αγοράς απευθύνεται η SiEBEN;

Ελενα Γαλιάτσου: Η SiEBEN δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, είναι σε θέση να καλύψει τις τεχνολογικές ανάγκες εταιρειών όλων των κλάδων και όλου του εύρους. Τόσο μικρές όσο και μεγάλες εταιρείες έχουν ανάγκες επιχειρηματικών εφαρμογών, ανάγκες τεχνολογικής υποδομής, ανάγκες χρήσης του Διαδικτύου προς όφελός τους, ακόμα και ανάγκες λύσεων που στηρίζονται σε κινητές συσκευές. Η SiEBEN, με τους 4 τομείς προϊόντων και λύσεων που διαθέτει, είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε εταιρείας, γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτό μπορεί να κρύβει πολλές δυσκολίες.

NetWeek: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της SiEBEN που τη διαφοροποιούν ως εταιρεία από τον ανταγωνισμό;

Ισίδωρος Σιδερίδης: Το χαρακτηριστικό που κάνει τη SiEBEN σίγουρα να ξεχωρίζει είναι η συνεχής προσπάθεια για καινοτομία και η σημαντική εξειδίκευσή της σε σύγχρονους τομείς της Πληροφορικής.

Επίσης, κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει τη SiEBEN είναι ότι διαθέτει μία ευέλικτη ομάδα ανθρώπων με σημαντικές γνώσεις και σπουδές όχι μόνο στο αντικείμενο της πληροφορικής τεχνολογίας και των σύγχρονων μεθόδων ανάπτυξης εφαρμογών, αλλά και στο αντικείμενο της οργάνωσης των επιχειρήσεων. Ετσι μπορεί να εντοπίσει τις ανάγκες των πελατών της και να μετατρέψει τις δυνατότητες που προσφέρει η νέα τεχνολογία σε επιχειρηματικά πλεονεκτήματα για αυτούς.

NetWeek: Η SiEBEN έχει στο πλευρό της δυνατούς συνεργάτες. Ποιοι είναι αυτοί και πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας;

Κωνσταντίνος Τζαβάρας: Η SiEBEN πραγματικά στο κομμάτι των συνεργατών ποντάρει πάρα πολλά και έχει καταφέρει να έχει στο πλευρό της δυνατούς και αξιόπιστους συνεργάτες. Σταθερός μας συνεργάτης εδώ και χρόνια είναι η Microsoft. Είμαστε Microsoft Gold Certified Partner για τους τομείς ISV Software Solutions και Information Worker Solutions (με ειδίκευση στο Unified Communications). Επίσης διαθέτουμε πιστοποιήσεις και για τους τομείς Microsoft Business Solutions και Mobility Solutions, ενώ έχουμε διακριθεί και ως Microsoft Small Business Specialist.

Οι παραπάνω πιστοποιήσεις αποδεικνύουν την αφοσίωση της SiEBEN προς τους πελάτες της με την παροχή λύσεων υψηλής ποιότητας, που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Ο συνεργάτης μας στον τομέα του hardware εξοπλισμού είναι η HP και έχουμε ειδίκευση σε λύσεις blade servers, storage & networking. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τη Vodafone, καθώς συνεργαζόμαστε για το προϊόν myPocketBiz το οποίο έχει συνδρομητικό χαρακτήρα και πρόσφατα γίναμε Vodafone certified partner για την υλοποίηση εφαρμογών που θα στηρίζονται εξ’ολοκλήρου στην πλατφόρμα VAS.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2005 ιδρύσαμε τη θυγατρική μας εταιρεία PocketBiz Romania στη Ρουμανία και έχουμε πλεον αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο μεταπωλητών σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία-Μαροβούνιο και FYROM.

NetWeek: Εχει να προτείνει η SiEBEN νέες λύσεις;

Σταύρος Λαγγούσης: Φέτος, η SiEBEN έχει να προτείνει έξυπνες και αξιόπιστες τεχνολογικές λύσεις που στοχεύουν κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων κάθε εταιρείας. Η επίσημη παρουσίαση των νέων λύσεών μας θα γίνει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε στις 17 Μαρτίου στο Divani Caravel Hotel και όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα για προσωπική συζήτηση μαζί μας, έτσι ώστε να προτείνουμε την κατάλληλη λύση ειδικά για αυτούς.

Ενδεικτικά, μερικές από τις νέες λύσεις μας είναι το e-sales development, που περιλαμβάνει καθετοποιημένες λύσεις ανά κλάδο για ανάπτυξη των πωλήσεων με χρήση της τεχνολογίας, και το mobile web το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του κινητού τηλεφώνου με αυτά του Διαδικτύου.