Με μια σημαντική ανακοίνωση ξεκίνησε η 2η AWS Day, στον «Ελληνικό Κόσμο» της οδού Πειραιώς, καθώς ο country manager της εταιρίας για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Θανάσης Πατσάκας, από κοινού με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ανακοίνωσαν μια πολύ μεγάλη επένδυση της τάξεως του 1 δις € σε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 500 MW στο Βέρμιο και στην Αρκαδία, των οποίων η εγκατάσταση έχει ήδη δρομολογηθεί. Η «πράσινη» ενέργεια που θα παράγεται από αυτά επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 200.000 νοικοκυριών επί έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ δημιουργούνται και αρκετές εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και στη μετέπειτα λειτουργία τους. Προφανώς, στόχος της κατασκευής (από την ιρλανδική Aer Soleir, με ενίσχυση από την Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης) είναι η κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών της εταιρίας στην Ελλάδα, όμως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η σύνδεση των πάρκων με το εθνικό δίκτυο θα επιτρέπει την ελεύθερη αξιοποίηση του ‘περισσεύματος’, όσο η τοπικές ανάγκες της AWS είναι μικρότερες της παραγωγής.
«Πράσινοι» στόχοι
Όπως τόνισαν ο κ. Πατσιάκας και οι συνεργάτες του, στόχος της εταιρίας είναι οι μηδενικές εκπομπές (Net Zero) αερίων του θερμοκηπίου ως το 2040 αν όχι και νωρίτερα, καθώς από τον επόμενο χρόνο θα καλύπτει το100% των αναγκών της από ΑΠΕ, ενώ ως το 2030 υπόσχεται να είναι και water positive, επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη φροντίδα για την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών και από τις τοπικές αρχές, όπου διατηρεί εγκαταστάσεις. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισαν, με υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα ‘εμπροσθοβαρώς’ κι όχι μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, όπως γίνεται συνήθως. Παράλληλα με τις «πράσινες» επιδόσεις της, πάντως, η AWS στοχεύει επίσης σε μείωση της κατανάλωσης στην «πηγή», δηλαδή στους επεξεργαστές που, ειδικά για χρήση με εφαρμογές GenAI και γενικά Τεχνητής Νοημοσύνης αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενεργοβόροι. Έτσι, σχεδίασε και κατασκεύασε τους δικούς της Graviton, Diferentia και Trainium, που επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και καλύτερες επιδόσεις.
Συνέργειες και λύσεις
Στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν 22 sessions, ενώ προϊόντα και υπηρεσίες τους -προφανώς, βασισμένα στην τεράστια παγκόσμια υποδομή της ουσιαστικής εφευρέτριας του cloud- επέδειξαν στα περίπτερά τους δεκάδες συνεργάτες της AWS (η εκδήλωση ήταν, άλλωστε, powered by Logicom, έναν από αυτούς), ενώ 14 πελάτες συμμετείχαν σε παρουσιάσεις, εκθέτοντας ‘δικές τους’ εφαρμογές και λύσεις. Τέλος, στην πιο «μεστή» παρουσίαση της ημέρας ο Ιπποκράτης Πανδής, VP & distinguished engineer (ένας από τους 16 ανά τον κόσμο, ανάμεσα στο ενάμιση εκατομμύριο εργαζομένους της AWS) μίλησε για Data Foundation in the Age of Gen AI, κάνοντας μια ‘περιήγηση’ στα διαθέσιμα συστήματα, υποδομές, πλατφόρμες και λύσεις της εταιρίας, βλέπε Bedrock, Amazon Q, αλλά και Transcribe – άλλη μια ‘ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά το Amazon Outpost Testing Lab- που επιτρέπει τη μεταφορά ομιλίας σε κείμενο στα ελληνικά, σε πραγματικό χρόνο.