Πολυεπίπεδη και εντυπωσιακή η διήμερη εκδήλωση στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου.

Πώς «συρρικνώνονται» κοντά 20 ώρες ομιλιών, όλες μεστές σε νοήματα και προβληματισμούς, σε 800 λέξεις; Ιδού η απορία, που έλεγε κι ο ποιητής… Πώς να μεταφέρεις σε τόσο λίγο «χαρτί» ιδέες, προτάσεις, ερωτήματα και γνώσεις, που θα μπορούσαν να γεμίσουν βιβλίο; Θα μπορούσε να είναι ένας καλός «οδηγός προς ναυτιλλομένους» το φετινό SingularityU Summit – ειδικά σε μια χώρα που, ενώ το μπορεί, για χίλιους λόγους δεν έχει καταφέρει ακόμα να «σηκωθεί» και να δείξει τι αξίζει. Αντίθετα, βλέπει πρακτικά άπραγη την «αποψίλωση» από τον ανθό των «εγκεφάλων» της, που -αν δεν γίνει κάτι, γρήγορα- θα χαθούν οριστικά για την ανάπτυξη της χώρας. Get up, Greece, this is your turning point! κραύγασε καταχειροκροτούμενος ο καθηγητής του SU, David Roberts, κλείνοντας την πρώτη ημέρα του φετινού SingularityU Summit με μια εμπνευσμένη ομιλία, που περιλάμβανε στοιχεία, παραδείγματα και συγκεκριμένες προτάσεις «για να μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία». Όλο το διήμερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια ‘συμπυκνωμένη γεύση’ από το μέλλον, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη γνώση του παρελθόντος, περνώντας πρώτα από το πολύπαθο, αλλά και πολλά υποσχόμενο παρόν.

Οι περισσότεροι από τους 20 ξεχωριστούς ομιλητές κατέθεσαν συμβουλές, γνώμες και προτάσεις, σε μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων: από το μέλλον του επιχειρείν (αξεπέραστος ο Amin Toufani, που μίλησε για digital twin, Adaptable Quotient και Exonomics) και το στοίχημα της ενέργειας (πάντα αποκαλυπτικός ο Ramez Naam, μίλησε για ΑΠΕ και τον νέο ρόλο της Ελλάδας), ως προς το τι μας περιμένει την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, των ρομποτικών συστημάτων (τεράστιες οι ανατροπές στη βιομηχανία και την ιατρική), αλλά και του μετασχηματισμού της παραγωγής, χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση.

Μάθαμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις πόλεις (μαγικές οι ιδέες της αρχιτεκτόνισσας Martha Tsigkari) και τα αυτο-ανα-τροφοδοτούμενα χωριά, την ψηφιακή κοινωνία προς την οποία οδεύουμε και τις ανατροπές που ήδη ξεκίνησαν, για τη γενιά και τις δυνατότητες των millennials (που ήδη κομίζουν ‘φρέσκο αέρα’, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, παντού), για το μέλλον της εργασίας, το reskilling των εργαζομένων και την «καλλιέργεια» της καινοτομικής σκέψης. Στο χώρο της υγείας, της ευεξίας και της αειφορίας αφιερώθηκε ολόκληρη ενότητα, με ενημέρωση για φουτουριστικές ανακαλύψεις (biology is the technology, ειπώθηκε χαρακτηριστικά) καθ’ οδόν προς την εξατομικευμένη ιατρική, με την αποκάλυψη ότι σε 20 χρόνια από τώρα θα έχουμε πρακτικά «δαμάσει» τις αιτίες θανάτου, ενώ ακούσαμε πολλά και θαυμαστά για την προσωποποιημένη διατροφή και την «κατασκευή» κρέατος από κύτταρα στο εργαστήριο, για φθηνότερη (στο μέλλον, όχι ακόμα) διατροφή, αλλά και ανθρώπινων οργάνων. Προβληματιστήκαμε για την πορεία της Καινοτομικής Αριστοκρατίας προς την Καινοτομική Δημοκρατία (όπως το έθεσε ο nerd2, Bill O’Connor), χαρήκαμε με τις δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών και (εις)ακούσαμε την καταληκτική προτροπή του David Roberts, να ζήσουμε μια χρήσιμη ζωή, κάνοντας ό,τι αγαπάμε κι ό,τι χρειάζεται ο κόσμος μας.

Τι ήταν για εσάς το Summit που μόλις ολοκληρώθηκε, ρωτήσαμε την (κουρασμένη μεν, ευτυχή δε) διευθύντρια του SingularityU στην Αθήνα, Νίκη Συροπούλου, μόλις «έπεσε η αυλαία»: «Μια βουτιά στο μέλλον, για εμάς, τα 1500 άτομα που ήταν μέσα στο Μέγαρο, τους 5000 φοιτητές που μας παρακολούθησαν μέσω livestreaming σε ακαδημαϊκά κέντρα, σχολεία πανεπιστήμια, τους 380 μαθητές Λυκείου, που είχαμε στην παράλληλη δράση, τους 150 εθελοντές και τους 125 Impact tickets που φέραμε, φοιτητές από την Ελλάδα κι όλη την Ευρώπη, για να το παρακολουθήσουν και να είναι μέρος αυτού του μέλλοντος που ξεκινάει μέσα μας, από εμάς που είμαστε στην Ελλάδα για την Ελλάδα, για να ξαναφέρουμε παιδιά και μυαλά πίσω στη χώρα!»

Το SingularityU Summit με τη δική μας ματιά
Αν με ρωτήσετε τι μου άφησε το φετινό SingularityU Summit, θα απαντήσω χωρίς δεύτερη σκέψη, περισσότερα απ’ ό,τι το προηγούμενο κι ας είχε εκείνο τη (θετική) έκπληξη του καινούριου και του πρωτότυπου. Ετούτη, η δεύτερη διοργάνωση μπορεί να μην είχε το στοιχείο της έκπληξης σε τέτοιο βαθμό, αλλά είχε παλμό, είχε καλύτερη δυναμική και είχε περισσότερη Ελλάδα, με σημαντικές συμβουλές για το πώς θα μπορέσει να ξαναμπεί η χώρα στην τροχιά που της αξίζει.

Όπως μας αποκάλυψε κατ’ ιδίαν η Νίκη Συροπούλου, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η ελληνική ομάδα του SingularityU είχε δουλέψει καιρό, συγκεντρώνοντας τα αναγκαία στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν όσες προτάσεις κατατέθηκαν τελικά, «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν». Και βέβαια, η δεύτερη διοργάνωση είχε και τα deep-dives, τα μικρά, εντατικά «φροντιστήρια» που, στη διάρκεια του διαλείμματος για το γεύμα, αναδείχθηκαν σε σημαντικό πόλο έλξης για το κοινό.

Τέσσερα κάθε μέρα – οκτώ συνολικά, καταπιάστηκαν με ευρύτατη γκάμα θεμάτων από την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain ως το μέλλον της υγείας και τη σχέση τροφής και οικολογίας, με πρωταγωνιστές τα «αστέρια» του Summit. Κρίμα που δεν μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν όλοι, όλα – άξιζαν τον κόπο, αλλά ήταν πρακτικά αδύνατο…