Τις τεχνολογικές λύσεις και καινοτομίες που θα υποστηρίξουν την έκδοση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των φετινών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασαν το Υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Γιάννης Καρακαδάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SingularLogic, έκανε λόγο για καινοτομίες που θα πλαισιώσουν την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουνίου και οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα, πιλοτικό σε πρώτη φάση, εναλλακτικής μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων που αξιοποιεί τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Στην πράξη η διαδικασία θα έχει ως εξής: Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα παραλάβουν μαζί με το υπόλοιπο εκλογικό υλικό, μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία θα έχει προ-εγκατασταθεί η εξειδικευμένη εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη SingularLogic ειδικά για τις εκλογές. Την ημέρα των εκλογών, ακολουθώντας απλά διαδοχικά βήματα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα καταχωρήσουν τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων τους στην εφαρμογή αυτή. Τα εκλογικά αποτελέσματα θα αποστέλλονται, εκείνη τη στιγμή, μέσω κρυπτογραφημένου μηνύματος, με την τεχνική υποστήριξη της WIND στο κέντρο δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών για την τελική καταμέτρηση των ψήφων.

Στόχο όλου αυτού του εγχειρήματος αποτελεί η ταχύτερη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος με υψηλότερο επίπεδο αυτοματοποίησης, καθώς και η διασφάλιση της διαδικασίας στο ακέραιο, με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 502 εκλογικά τμήματα, χάρη στην ειδική εφαρμογή Java που ανέπτυξε η SingularLogic για την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων μέσω του δικτύου της WIND και με τη χρήση της οικολογικής συσκευής Samsung E200 eco.