Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του νέου iPhone 4S της Apple είναι η ενσωματωμένη εφαρμογή Siri, ένας «εικονικός προσωπικός βοηθός» με πρόσθετες λειτουργίες υπαγόρευσης που επιτρέπει στον χρήστη να εκτελεί διαφορές λειτουργίες μιλώντας απλά στο κινητό του.

Το κόνσεπτ μοιάζει γνωστό. Παρόμοια applications έχουν εμφανιστεί σε αρκετές πλατφόρμες μέχρι σήμερα, όμως η εκδοχή του iPhone 4S μπαίνει βαθιά μέσα στην καρδιά της λειτουργίας του κινητού, επηρεάζοντας τον τρόπο χρήσης του. Η δυνατότητα της Siri να αλληλεπιδρά με τη φυσική γλώσσα δημιουργεί έναν νέο επικοινωνιακό περιβάλλον.

Φανταστείτε να ρωτάτε το κινητό σας: «Πώς θα είναι ο καιρός σήμερα;» κι εκείνο να ανοίγει αυτόματα ένα application πρόγνωσης καιρού. Θα μου πείτε, πόσο χρόνο κερδίζεις κάνοντας το; Ενα, δύο δευτερόλεπτα; Αλλά υπάρχουν και πιο περιπλοκές δυνατότητες που προσθέτει η Siri, όπως το να δημιουργήσεις μια υπενθύμιση για ένα ραντεβού δυο ώρες μετά τη δουλειά, η οποία αυτόματα θα ενεργοποιήσει τις εφαρμογές τοποθεσίας να σημειώσουν το πότε θα φύγεις από το γραφείο ώστε να στο υπενθυμίσει αμέσως.

Προς το παρόν, η εφαρμογή δουλεύει μόνο στα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Ωστόσο, δε θα αργήσει η μέρα που θα απλωθεί και σε περισσότερες γλώσσες. Το πόση επιτυχία θα έχει, εξαρτάται από το βαθμό εξοικείωσης και απορρόφησης του νέου τρόπου επικοινωνίας. Οταν πρωτοβγήκαν τα hands-free, η εικόνα ενός ανθρώπου που μιλάει μόνος στου στο δρόμο μας φαίνονταν εξωπραγματική. Σε λίγο καιρό, μη σας φανεί παράξενο να βλέπετε ανθρώπους στο γραφείο ή στο καφέ να διακόπτουν μια συζήτηση και, απευθυνόμενοι στο κινητό τους, να λένε: «Ραντεβού στις 6μμ με το Γιώργο» ή «Πόσο έκλεισε η τιμή της μετοχής της Εθνικής στο χρηματιστήριο σήμερα;» Και για να μιλήσω λίγο προσωπικά, φαντάζομαι μια εποχή όπου θα πίνω τον καφέ μου και οι διπλανοί θαμώνες θα με ακούν να λέω ιστορίες στο κινητό μου κι εκείνο θα τις γράφει αυτόματα σε ένα περιβάλλον Write ή Word, ώστε, μέσω iCloud, να τις δω στο σπίτι όταν γυρίσω…

Φυσικά, μιλάμε απλά για ένα εργαλείο. Οταν κάποιος χρήστης ρώτησε τη Siri: «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;», εκείνη απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Ωστόσο νομίζω ότι υπάρχει μία εφαρμογή γι’ αυτό»…