Η φετινή έκθεση Service Desk and IT Support, που έλαβε χώρα 8-9 Ιουνίου στο Λονδίνο, περιλάμβανε πλούσια θεματολόγια για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της κοινότητας ITSM. Το ενθαρρυντικό στην έκθεση ήταν η συμμετοχή των 80+ εκθετών.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από την έμφαση του shift-left σε νέες εκδόσεις εργαλείων ITSM, που προσφέρουν πιο ελκυστικές self- service λειτουργικότητες, με στόχο την αποσυμφόρηση του service desk. Άλλη μια τάση που φάνηκε σε νέες εκδόσεις ήταν η βελτιωμένη εμπειρία mobility σε PC/laptop, tablet & smartphone, όπως επίσης και το βελτιωμένο instant messaging μέσω live-chat & Skype.

Σε μια συζήτηση που είχα με τον Ian Moyse, UK Sales Director of the Year, μου μίλησε για τις προτεραιότητες του ΙΤ το 2016 (όπως process optimization, service catalog/self-service, aligning IT with business needs). Στην ατζέντα πολλών παρουσιάσεων κυριάρχησε η έννοια ITSM powered by SaaS, το οποίο θα αναπτυχθεί σε ετήσια βάση κατά 16% μέχρι το 2019. Η τάση υιοθέτησης πρακτικών service management από τμήματα εκτός Πληροφορικής και το λεγόμενο Enterprise Service Management, βρίσκονταν, επίσης, στο επίκεντρο των παρουσιάσεων.

Το ESM όταν επεκτείνεται σε έναν οργανισμό αφορά το Οικονομικό Τμήμα, το Ανθρώπινο Δυναμικό, τις Πωλήσεις και στοχεύει, κυρίως, στη βελτίωση απόδοσης των λειτουργιών. Όσον αφορά τους συλλόγους Πληροφορικής είχαμε ευχάριστα νέα. Το British Computer Society αναγνωρίζοντας τις δυνητικές εξελίξεις παρουσίασε τη νέα πιστοποίηση σε IT asset management (ITAM), ενώ το itSMF UK παρουσίασε το νέο Professional Service Management Framework (PSMF), το οποίο βοηθά ακόμα περισσότερο την εγκαθίδρυση του ITSM επαγγέλματος.

Η AXELOS ανακοίνωσε την συνεργασία της με το Help Desk Institute (HDI) με τίτλο «Better Together – ITIL® and the HDI Support Center Standard for a high-performance support centre». Το OpenGroup παρουσίασε το συνεχώς ανερχόμενο IT4IT™. Τα σεμινάρια του SITS16 επικεντρώθηκαν στις θεματολογίες των ITIL & DevOps, SIAM, proactive service desk & service catalog design.

Νωρίτερα, στα πρωινά briefings, το κοινό ενημερώθηκε για μια έρευνα της Forrester για proactive IT-transformed business και για μια του Service Desk Institute (SDI), για την περιορισμένη υιοθέτηση πρακτικών ITSM στα βρετανικά Πανεπιστήμια.