Πώς συνέβη και βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ένα σύγχρονο αμφιθέατρο γεμάτο κυρίως με νεαρά άτομα, που είχαν ανοιχτά laptops πάνω στα πόδια τους και επικοινωνούσαν on-line με πάθος;

Ηταν η μοναδική σε περιεχόμενο και συμμέτοχη εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου Web Science Conference, όπου ορίστηκε για πρώτη φορά η Επιστήμη του Διαδικτύου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Web Science Research Initiative (WSRI), υπό την αιγίδα του Υπ. Πολιτισμού και του ACM και διεξήχθη στις 18-20 Μαρτίου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η εξέλιξη που άλλαξε τη ζωή μας
Ομιλητές παγκοσμίου κύρους, Sir T.Bernes-Lee, Dame W. Hall, N. Shadbolt, αυτοί που έθεσαν τις βάσεις για την συγκλονιστική αλλαγή στην επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, δηλαδή τον Παγκόσμιο Ιστό, μοιραστήκαν την αρχή της προσπάθειας και το όραμά τους για την εξέλιξη του κόσμου μας.
Με συγκινητική «ελληνικότητα» αναφέρθηκαν στην ελληνική φιλοσοφία και τεχνολογία και υπογράμμισαν ότι ο ορισμός της Επιστήμης από τον Αριστοτέλη διέπει μέχρι και σήμερα την ανάγκη για τον ορισμό της Επιστήμης του Διαδικτύου, δηλαδή την συστηματική οργάνωση πληροφοριών και νόμων που θα καθορίζουν την ανάπτυξή του.

Είναι αλήθεια ότι έχει ωριμάσει πλέον αυτή η ανάγκη, δεδομένου ότι κάθε πλευρά της ζωής μας επηρεάζεται από τη χρήση του Internet. Γι αυτό και πολύ εύστοχα στις παράλληλες συνεδριάσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διείσδυση και χρήση του «www» με θετικές και αρνητικές σκοπιμότητες, σε θέματα οικονομικά, αγοραστικών συνηθειών, κοινωνικής συμμετοχής, τρόπους συμπεριφοράς και κατάργηση κάθε είδους συνόρων και αποκλεισμών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι όπως το Internet δεν γέννησε την τρομοκρατία έτσι δεν μπορεί και να την εξαλείψει.

Ο άνθρωπος παραμένει ο τελικός κριτής και χρήστης αυτού του θαυμαστού εργαλείου που η δομή και λειτουργία του προσομοιάζει στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Υπερήφανοι αισθανθήκαμε ως Ελληνες για την ενεργή αξιοποίηση της τεχνολογίας από το ΙΜΕ, και από τις συχνές αναφορές των διεθνών ομιλητών στον αείμνηστο καθηγητή του ΜΙΤ, Μ. Δερτούζο. Η αθρόα συμμέτοχη των νέων από πολλά κράτη ήταν η πιο αισιόδοξη πλευρά για την σωστή αξιοποίηση του διαδικτύου στο μέλλον.

Οπως τους παρακίνησε ο διακεκριμένος καθηγητής, Γ. Μητακίδης, είναι στα χέρια των νέων να πάρουν μαζί τους όλη την γνώση και να φέρουν τεχνολογικές αλλαγές στον κόσμο που δεν έχει ακόμα καμιά πρόσβαση σ’ αυτό το μέσον (ιντερνέτ).

Το Internet των πραγμάτων
Σαν επίλογο αφήσαμε την παρουσίαση του έτερου βραβευμένου έλληνα καθ. Ιωσήφ Σηφάκη που παρουσίασε την εργασία του «Το Ιντερνετ των Πραγμάτων» (internet of the things). Τα περισσότερα αντικείμενα γύρω μας εμπεριέχουν έναν μικροϋπολογιστή. Οπως ανέφερε, ένας μέσος άνθρωπος σήμερα έρχεται σε επαφή με περίπου 250 μικροϋπολογιστές κάθε μέρα, στο αυτοκίνητο, το γραφείο, το σπίτι.

Με τη μείωση του κόστους και τη διάδοση της τεχνολογίας, οι μικροσυσκευές θα επικοινωνούν και αυτές μέσα από το Internet. Ετσι οι άνθρωποι θα μπορούν από μακριά να έχουν τον έλεγχο για συστήματα που δεν βρίσκονται στο άμεσο πεδίο τους. Ο καθηγητής μας άφησε με μια σκέψη «Μεγάλου Αδελφού» και μια υποθήκη: ο άνθρωπος να παραμείνει ευφυής κυρίαρχος των δημιουργιών του.