Μια νέα τεχνολογία που προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερο ανταποδοτικό όφελος.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε αλλά και τελειώνει με αρκετές προκλήσεις στον επιχειρηματικό χώρο. Λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρήσαμε μία επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα σε ανοίγματα και επενδύσεις, αλλά και σημαντικούς περιορισμούς στους ετήσιους προϋπολογισμούς των εταιρειών.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ένα σημαντικό ερώτημα στους CIOs: Πώς θα δώσουν στις εταιρείες τους ανταγωνιστικές λύσεις για υψηλότερες επιδόσεις, με ισχυρό ανταποδοτικό όφελος, έχοντας στη διάθεσή τους μειωμένο ή στην καλύτερη περίπτωση στάσιμο budget.

Σε αυτή την ήδη δυσμενή κατάσταση, προστίθεται και το τέλος του κύκλου ζωής των μηχανημάτων που θα χρειαστούν πλέον αναβάθμιση ή αντικατάσταση, σύμφωνα πάντα με πρόσφατη έρευνα της Gartner*, όπου καταγράφηκε ότι 71 εκατομμύρια desktops και 50 εκατομμύρια laptops θα κλείσουν τον κύκλο ζωής τους μέχρι το τέλος του 2010.

Τα οφέλη των SSDs
Εάν θέσουμε, λοιπόν, το ερώτημα του πώς θα πρέπει να επενδύσει ο CIO το περιορισμένο του budget ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό ανταποδοτικό όφελος (ROI), την απάντηση έρχεται να δώσει η εξέλιξη της τεχνολογίας Flash.

Αυτή τη στιγμή, εκατομμύρια καταναλωτές στον κόσμο, χρησιμοποιούν τα οφέλη της σε καθημερινή βάση για τη μεταφορά, αποθήκευση και αντιγραφή αρχείων και δεδομένων, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, USB Flash Drives κ.ο.κ. Η πιο σημαντική απάντηση που έχει προσφέρει η τεχνολογία Flash, βέβαια, τα τελευταία χρόνια στον τομέα του hardware, είναι αυτή των Solid State Drives (SSDs) που φαίνεται πως σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους (HDDs).

Τα οφέλη των SSDs σε σχέση με τους HDDs είναι πολλαπλά: Καθώς χρησιμοποιούν NAND chip μνήμης και όχι μαγνητικούς δίσκους και κινούμενα μέρη, έχουν πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στην εκκίνηση συστήματος και εφαρμογών, αλλά και τη μεταφορά και αντιγραφή αρχείων. Λειτουργούν αθόρυβα, με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, χωρίς κίνδυνο υπερθέρμανσης και ελάχιστο failure rate (4,5%), σε σχέση με έναν HDD (0,5%). Η τεχνολογία των SSDs είναι αυτή που μπορεί να δώσει την απάντηση που ψάχνουν οι CIOs και IT Managers. Αυτό φαίνεται τόσο από άποψη επιδόσεων, όσο και από άποψη κόστους. Με τη χρήση ενός SSD η απόδοση ενός παλαιότερου υπολογιστή μπορεί να βελτιωθεί μέχρι 50%, ενώ ενός ολοκαίνουριου μέχρι και 27%**.

Βάσει εργαστηριακών δοκιμών που διεξήχθησαν από την Dennis Technology Labs αποδείχθηκε πως η αναβάθμιση ενός υπολογιστή με SSD έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με την αναβάθμιση ενός συμβατικού σκληρού δίσκου, του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, της μνήμης ή ακόμη και όλων των παραπάνω μαζί. Αυτό σημαίνει πως με την αλλαγή ενός μόνο component στο σύστημα, έχουμε αυτόματα μεγαλύτερες ταχύτητες στη λειτουργία του συστήματος και τις εφαρμογές, μειωμένη θερμότητα και κατανάλωση ενέργειας και πάνω απ’ όλα, αξιοπιστία.

Επιπλέον, οι SSDs, σε αντίθεση με τις ενστάσεις αρκετών, συμφέρουν και από άποψη κόστους, ενώ ως επένδυση έχουν ιδιαίτερα μεγάλο ROI. Η αλήθεια είναι πως καθώς πρόκειται για μία νέα τεχνολογία, ήταν λογικό στην αρχή να διατεθεί σε υψηλή σχετικά τιμή.

Ωστόσο, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η τιμή τους μειώνεται σημαντικά, με ρυθμούς -50% ανά έτος και πλέον στοιχίζει σημαντικά λιγότερο από μία πλήρη αναβάθμιση συστήματος. Ας μην ξεχνάμε πως με μία επένδυση σε έναν τόσο γρήγορο, σταθερό και αξιόπιστο εξοπλισμό, αυξάνεται η αποδοτικότητα των υπαλλήλων, ενώ μειώνονται οι εργατοώρες του τμήματος ΙΤ για τη συντήρηση και επιδιόρθωση προβλημάτων.

Υπολογίζοντας, λοιπόν, το μειωμένο κόστος του ίδιου του εξοπλισμού, τη μείωση κόστους του τμήματος ΙΤ, τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως πρόκειται για μια επένδυση με μεγάλο ανταποδοτικό όφελος, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είμαστε βέβαιοι πως θα γίνουμε μάρτυρες σε μία σημαντική αλλαγή, καθώς οι SSDs θα συνυπάρξουν και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους τυπικούς και συμβατικούς σκληρούς δίσκους. Με βασικό γνώμονα τις επιδόσεις, οι CIOs θα εκμεταλλευτούν τα οφέλη των SSDs για να αλλάξουν τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την τεχνολογία, για ακόμη μεγαλύτερο ανταποδοτικό όφελος.

* Gartner Personal Computer Quarterly Statistics Worldwide by Region: Final Database-26/08/2010.
** Dennis Technology Labs: Dell Latitude D 620 bought in 2008, Dell Latitude E4300 bought in 2010.

Ο Οδυσσέας Σκαρπίδης είναι Business Development Manager στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αλβανία, της Kingston Technology Europe Ltd.