Ο Γιώργος Λαγογιάννης, Γενικός Διευθυντής και ο Ιωάννης Μερτζάνης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Space Hellas, εξηγούν στο netweek γιατί οι εταιρείες δεν πρέπει να διστάζουν να επενδύσουν σε Πληροφορική, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά περιόδους σαν αυτή που διανύουμε, και παρουσιάζουν την πρόταση αξίας της εταιρείας.

<‘Σελίδα 1: Οι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης της Space Hellas, ο στόχος των συνεργασιών με κατασκευαστές λύσεων ICT και τα οφέλη για τους πελάτες’>
NetWeek: Ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι της Space Hellas; Ποια η θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά;

Γιώργος Λαγογιάννης: Η Space Hellas προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις για δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική και ασφάλεια, σκοπεύοντας στην αυτοματοποίηση του τρόπου εργασίας τους και συνεπώς στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
Είμαστε μια  εταιρεία που πρωτίστως σέβεται τον πελάτη και γι’ αυτό στα 24 χρόνια λειτουργίας μας απολαμβάνουμε με τη σειρά μας τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη της αγοράς.

NetWeek: Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες δραστηριοποίησης της εταιρείας;

Γιώργος Λαγογιάννης: Οι δυο κύριοι άξονες δραστηριοτήτων είναι η προώθηση τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών στο χώρο του ICT και η ανάληψη  μεγάλων έργων που απαιτούν σημαντικό Integration.
Στις τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν εξειδικευμένες προϊοντικές ομάδες που καλύπτουν τους εξής τομείς:
• Δίκτυα επικοινωνιών κάθε μορφής, με έμφαση στα μεγάλα εταιρικά δίκτυα, υποδομές για operators, VPNs, VLANs, MPLS κ.λπ.
• Τηλεφωνία και VoIP
• Ασυρματικές επικοινωνίες (WiFi, WiMax, Laser Links, Μικροκυματικά Δορυφορικά, Tetra, μελέτες ραδιοκάλυψης)
• Λύσεις Πληροφορικής και Εφαρμογών με έμφαση σε θέματα Virtualization, Storage, Thin Clients, Ticketing, Data Centers, Disaster Centers και OSS-BSS
• Ασφάλεια υποδομών και εγκαταστάσεων με έμφαση στις στρατιωτικές, αθλητικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στους τραπεζικούς και τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς
• Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων καθώς και πιστοποιήσεις ασφάλειας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 27001
• Διεθνής τηλεπικοινωνιακή δικτύωση και υπηρεσίες IP VPN μέσω του παγκόσμιου MPLS δικτύου της Βritish Τelecom και άλλων διεθνών συνεργασιών
• Υπηρεσίες τηλεματικής και συστήματα τηλεδιάσκεψης
• Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με συνεργασία και με τα τρία δίκτυα κινητής Cosmote, Wind και Vodafone
• Υποδομές και καλωδιώσεις κτηρίων, Computer Rooms και μηχανογραφικών κέντρων με παροχή και εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού και Η/Μ εξοπλισμού.

NetWeek: Ποιες είναι οι συνεργασίες και οι αντιπροσωπεύσεις της Space Hellas με κατασκευαστές λύσεων ΙCT; Ποιος ο στόχος αυτών των συνεργασιών και ποια τα οφέλη του προς τον πελάτη σας;

Ιωάννης Μερτζάνης: Η Space Hellas έχει πελατοκεντρική προσέγγιση, δηλαδή σχεδιάζει και προτείνει λύσεις που χρειάζεται η ελληνική αγορά, επιλέγοντας τον καταλληλότερο εξοπλισμό από ένα ευρύτατο φάσμα κατασκευαστών, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πελάτη.

Στο χώρο των Data Communications και ΙΤ είναι σε στενή συνεργασία και έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις σχεδόν με όλους τους μεγάλους και καταξιωμένους κατασκευαστές, όπως η Cisco, ΙΒΜ, Sun Microsystems, Hewlett Packard, Dell, Rad Data Communications,  Allot, Network Appliances, Checkpoint, στο χώρο του λογισμικού με τη Microsoft, Oracle, Citrix, High Deal, Netcracker, των Συστημάτων ασφάλειας με την Dallmeier και τη Honeywell, των ασυρματικών και δορυφορικών λύσεων, με τη MRV, Viasat, Advantec, κ.λπ. Τέλος, στο χώρο των διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχει μακροχρόνια συνεργασία με την British Telecom και αποτελεί μέλος του BT Alliance Group για Ελλάδα και Κύπρο.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της Space Hellas και η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει αναπτύξει η εταιρεία πρωταγωνιστόντας ως System Integrator στον τομέα των τηλεπικοινωνίων’>
NetWeek: Εκτός από τα προϊόντα που διαθέτετε στην αγορά, τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών σας;

Ιωάννης Μερτζάνης: Η Space Hellas έγινε γνωστή από το εκτεταμένο και άρτια οργανωμένο δίκτυο τεχνικής υποστήριξης που καλύπτει όλη την Ελλάδα με πολύ μικρούς χρόνους ανταπόκρισης και αποκατάστασης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι πελάτες μας είναι εταιρείες όπως Τράπεζες, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη διασπορά υποκαταστημάτων.

Το τεχνικό αυτό δίκτυο έχει δικούς μας εκπαιδευμένους τεχνικούς, άρτια οργάνωση Help Desk, trouble ticketing και αναφορών. Ξεκίνησε με την υποστήριξη δικτυακού εξοπλισμού, αλλά σήμερα παρέχει πλήρη υποστήριξη και εμπειρία σε υπολογιστικά συστήματα και περιφερειακά, τηλεφωνία, συστήματα ασφάλειας, ασυρματικά και εφαρμογές λογισμικού που τρέχουν πάνω από σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Μια άλλη μοναδική εξειδίκευση είναι η οργάνωση και υλοποίηση μεταφοράς Data Centers που απαιτεί ειδική εμπειρία, ώστε να έρθει εις πέρας με ασφάλεια και χωρίς να επηρεασθεί η λειτουργία του πελάτη.

Μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές μας στην αγορά είναι οι μελέτες που αναλαμβάνουμε για εξειδικευμένα θέματα πελατών μας, π.χ. μελέτες εκσυγχρονισμού δικτύων, ανάλυση φόρτου και επεκτασιμότητας, μελέτες ενοποίησης δικτύων data -τηλεφωνίας- ασφάλειας, μελέτες ραδιοκάλυψης, κ.λπ.
Τομέας στον οποίο έχουμε μεγάλη γνώση και εμπειρία λόγω και της μεγάλης ζήτησης τα τελευταία χρόνια, είναι οι μελέτες ασυρματικής κάλυψης κτηρίων Wi-Fi.

Σήμερα, εκτός από Data, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και ασύρματη τηλεφωνία VoIP, ενοποιώντας ταυτόχρονα αυστηρότατους μηχανισμούς ασφάλειας έναντι υποκλοπών και παράνομης πρόσβασης. Επίσης, προσφέρουμε υπηρεσίες υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων από ηλεκτρονικές επιθέσεις και μελέτες ασφάλειας κάθε μορφής.

NetWeek: Η Space Hellas πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια ως System Integrator κυρίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αλλά όχι μόνο. Ποια η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχετε αναπτύξει;

Γιώργος Λαγογιάννης: Στο integration το κλειδί της επιτυχίας πέρα από την τεχνογνωσία είναι το Project Management. Οντως οι αυστηρότατες απαιτήσεις του τραπεζικού τομέα για αναβαθμίσεις και μεταπτώσεις μεγάλων on line δικτύων, που λόγω των ΑΤΜ λειτουργούν αδιάλειπτα 24Χ7Χ365, μας είχαν υποχρεώσει να αναπτύξουμε ειδικές τεχνικές και διαδικασίες στο Project Management, ώστε τέτοιου είδους έργα να υλοποιούνται με απόλυτη επιτυχία χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία του πελάτη. Τις δυνατότητες αυτές στο Project Management τις αξιοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια, πέραν των δικτύων, σε σημαντικά σύνθετα έργα που αναλάβαμε, τα οποία πρόσθεσαν εμπειρία σε άλλα εξειδικευμένα θέματα.

Ενα παράδειγμα είναι το έργο εκσυγχρονισμού της ΕΜΥ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, που περιλάμβανε σχεδόν όλα όσα χρειάζεται μια Μετεωρολογική υπηρεσία, από κτήρια και υποδομές μέχρι υπολογιστικά συστήματα με εκατοντάδες Servers και σταθμούς εργασίας, Super Computers, Storage συστήματα και λογισμικό επεξεργασίας και διαχείρισης της μετεωρολογικής πληροφορίας, ώστε να γίνεται η πρόγνωση, συστήματα και λογισμικό οπτικοποίησης, δορυφορικούς δέκτες εικόνων, πανελλαδικό δίκτυο μεγάλων μετεωρολογικών radar με λογισμικό ενοποίησης της πληροφορίας.

Για τον τομέα της ασφάλειας έχουμε αναπτύξει επίσης μια εξαιρετική πλατφόρμα με δικό μας λογισμικό που απευθύνεται κυρίως στην προστασία στρατιωτικών μονάδων και έχει εγκατασταθεί σε διάφορα στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Το πλεονέκτημά της είναι ότι δεν είναι μια τυποποιημένη λύση αλλά προσαρμόζεται εύκολα ακριβώς στις ανάγκες της κάθε μονάδας. Η εμπειρία που αποκομίσαμε από τα έργα αυτά μας έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη λύσεων ασφάλειας για τράπεζες, γήπεδα, αεροδρόμια, καζίνο και άλλους τομείς.

Πρόσφατα υλοποιήσαμε το έργο εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων στα 23 μεγαλύτερα στάδια και γήπεδα της χώρας με ελεγχόμενες από την αστυνομία κάμερες, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Τις μέρες αυτές υλοποιούμε και τον έλεγχο πρόσβασης στα γήπεδα με τοποθέτηση τουρνικέ στις θύρες που θα ενεργοποιούνται με ασύρματη κάρτα φιλάθλου και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και εθνικής κάρτας φιλάθλου, είναι επίσης μέρος του ιδίου έργου που υλοποιούμε αυτή την εποχή και θα μπει σε χρήση από την επόμενη αγωνιστική περίοδο που αρχίζει στο τέλος Αυγούστου.

Αλλα σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή ολοκληρώνονται την περίοδο αυτή είναι το έργο «Φίλιππος», που αφορά στη μηχανογράφηση επτά στρατιωτικών νοσοκομείων της χώρας, ο εκσυγχρονισμός του κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ανάπτυξη του Θαλάσσιου Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η συμμετοχή στη δημιουργία του εθνικού δικτύου κορμού της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, με την επωνυμία «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και «Mini-Συζευξις».

Εργα τέτοιου βεληνεκούς και τόσο σημαντικής πολυπλοκότητας έχουν προσφέρει μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία στην εταιρεία, ικανή να αντιμετωπίσει ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογικών προκλήσεων στο μέλλον και να αναδείξει ταλέντα και δεξιότητες στα στελέχη της που πραγματικά εντυπωσιάζουν και ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της ελληνικής επικράτειας.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Οι κλάδοι της αγοράς στους οποίους εξειδικεύεται η Space Hellas, οι προτάσεις της εταιρείας για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών και τα οφέλη των ασύρματων δικτύων στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον’>
NetWeek: Υπάρχουν κλάδοι της αγοράς στους οποίους εξειδικεύεται η Space Hellas, και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Ιωάννης Μερτζάνης: Θα ονόμαζα καταρχήν τον τραπεζικό τομέα και μεγάλες εταιρείες με γεωγραφική διασπορά για δικτυακό εξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τηλεφωνία, συστήματα ασφαλείας και επιλεγμένες λύσεις Πληροφορικής. Επίσης, τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς σε ότι αφορά την τηλεπικοινωνιακή τους υποδομή, τα συστήματα OSS/BSS και την 24ωρη υποστήριξη των εταιρικών πελατών τους. Τέλος, επιλεγμένους δημόσιους φορείς συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική και εφαρμογές, συστήματα radar, ασφάλειας, τηλεματικής, προσομοίωσης και εκπαίδευσης.

NetWeek: Η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών είναι μία μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα ένα πάγιο ζητούμενο για τις σύγχρονες εταιρείες. Ποια η πρόταση αξίας της Space Hellas;

Γιώργος Λαγογιάννης: Είναι κρίμα να βλέπει κανείς πολλές εταιρείες να αναπτύσσονται άναρχα χωρίς σχεδιασμό, με τεράστιες τρύπες ασφάλειας σε δίκτυα και υπολογιστές. Στη Space Hellas έχουμε αναπτύξει μια απλή και πολύ αποδοτική προσέγγιση για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Δεν είναι θέμα επένδυσης αλλά κυρίως θέμα σχεδίασης και απλής αρχιτεκτονικής. Το μυστικό είναι να μην αναπτύσσεται κανείς άναρχα αλλά να ακολουθεί πιστά ένα αρχικό σχεδιασμό.

Την προσέγγιση αυτή την έχουμε δοκιμάσει τόσο στην εταιρεία μας όσο και σε πολλούς πελάτες μας με απόλυτη επιτυχία. Με τον τρόπο αυτό πήραμε πιστοποιήσεις τόσο από την ΑΔΑΕ όσο και το ISO 27001 για όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητες της εταιρείας. Με χαρά θα μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας σε κάθε ενδιαφερόμενο.

NetWeek: Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί εργαζόμενους πάντα on line, ενώ ευνοεί και την απομακρυσμένη εργασία. Είναι τα ασύρματα δίκτυα η απάντηση; Ποια τα οφέλη τους;

Ιωάννης Μερτζάνης: Το δίκτυο σε λίγα χρόνια θα είναι ένα, δεν θα υπάρχει η διάκριση αυτή. Το δίκτυο θα είναι η πλατφόρμα που θα προσφέρει επεξεργαστική ισχύ αλλά και στο οποίο θα προσαρμόζονται όλες οι εφαρμογές, μεταξύ αυτών η τηλεφωνία, το videoconference και η κάθε εφαρμογή collaboration. Τα πρώτα δείγματα τα βλέπουμε και σήμερα με τη χρήση του laptop, είτε συνδεδεμένου στο Ethernet, είτε ασυρματικά μέσω του WiFi ή μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Η ασύρματη χωρητικότητα σήμερα είναι για τις πιο πολλές εφαρμογές ανεπαρκής. Ηδη τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν στραφεί σταδιακά προς το IP, ώστε να προσφέρουν το ενιαίο δίκτυο που μετασχηματίζει τον τρόπο της δουλειάς, της διασκέδασης και της εκπαίδευσής μας. Η πίεση προς την αγορά εντείνεται.

Δείτε την επιτυχία του Blackberry που έκανε φορητό το email που είναι η βάση της τηλε-εργασίας, ή του Ι-Phone που είναι η πρώτη μικροσυσκευή που δίνει ουσιαστική πρόσβαση στο Internet.

Θεωρούμε ότι έχουμε μια από τις πιο δυνατές ομάδες της αγοράς για ασυρματική δικτύωση υψηλών προδιαγραφών τόσο για επιδόσεις όσο και για ασφάλεια.

Πρόσφατα, μας ανατέθηκε το «Δόρυ», το μεγαλύτερο δορυφορικό έργο στην Ελλάδα ίσως και στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2010, με χιλιάδες δορυφορικά τερματικά για τη δημόσια διοίκηση. Το έργο αυτό αναμένεται να φέρει δορυφορικό IP και τηλεφωνία σε χιλιάδες απομακρυσμένα σημεία στη χώρα, χρησιμοποιώντας τους transponders του Δορυφόρου Hellas Sat.
<‘here’>


<‘Σελίδα 4: Οι υπηρεσίες outsourcing που προσφέρει η Space Hellas και τα πλεονεκτήματά τους και πώς θα επηρεαστεί ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα από τις πρόσφατε οικονομικές αναταράξεις’>
NetWeek: Μία ανερχόμενη τάση στην αγορά είναι σήμερα το Outsourcing. Ποιες υπηρεσίες outsourcing προσφέρει η Space Hellas και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Γιώργος Λαγογιάννης: Παρόλο που η ελληνική αγορά είναι ακόμα πολύ διστακτική στα θέματα Outsourcing, πιστεύουμε ότι η οικονομική κρίση θα πιέσει πολλές εταιρείες να δώσουν μέρος της δουλειάς τους σε άλλες εξειδικευμένες εταιρείες. Με το outsourcing μπορούν να ολοκληρωθούν από ειδικούς, εργασίες εξωτερικά, φθηνότερα, καλύτερα και αποτελεσματικότερα εκμεταλλευόμενοι οικονομίες κλίμακας.

Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει τα μεγέθη ανάλογα με τη ζήτηση ή και να διακόψει μια δραστηριότητα χωρίς να δεσμεύεται από εσωτερικές εργασιακές σχέσεις. Εμείς στη Space Hellas, αναλαμβάνουμε και προσφέρουμε με μεγάλη επιτυχία, σε πλήρη Outsource μορφή τη λειτουργία εταιρικών δικτύων, ΙΤ υποδομών, τη λειτουργία Disaster Centers και τηλεπικοινωνιακών κόμβων διεθνούς διασύνδεσης. Είμαστε, όμως, ανοιχτοί με τους πελάτες μας, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα χρήσης του μοντέλου αυτού για κάθε δραστηριότητα σχετική με τις λύσεις που προσφέρουμε.

NetWeek: Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιτυχημένων έργων πελατών σας;

Ιωάννης Μερτζάνης: Κάθε μήνα παραδίδουμε δεκάδες επιτυχημένα έργα στους πελάτες μας. Ενα από τα πιο κρίσιμα της τελευταίας χρονιάς ήταν η μεταφορά του Μηχανογραφικού (ΚΜ) της Εθνικής από τη Λεωφόρο Συγγρού στο Γέρακα, τη βραδιά των Χριστουγέννων. Το ΚΜ σημειωτέον βλέπει χιλιάδες καταστήματα, ΑΤΜ και θυγατρικές σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, μεταφέραμε και το δίκτυο τηλεφωνίας. Ολα πήγαν στην εντέλεια, όπως είχαν σχεδιαστεί και κάναμε και εμείς και ο πελάτης «Καλά Χριστούγεννα».

Η Space Hellas χαίρει της εμπιστοσύνης της αγοράς για τον απλό λόγο ότι ποτέ στην ιστορία της δεν άφησε έργο να αποτύχει. Οχι ότι δεν υπήρξαν τεχνικά προβλήματα σε έργα, συχνά είχαμε, έχουμε και θα έχουμε τέτοια, το θέμα είναι πώς τα αντιμετωπίζεις. Εμείς έχουμε επιλέξει να επενδύσουμε σοβαρά στην ελληνική αγορά εδώ και 24 χρόνια, γεγονός για το οποίο δεν έχουμε μετανιώσει. Αυτός πιστεύω είναι ο κύριος λόγος που οι πελάτες μας αισθάνονται ασφαλείς, να μας αναθέσουν σημαντικά έργα.

NetWeek: Οι πρόσφατες οικονομικές αναταράξεις έχουν επηρεάσει ή θα επηρεάσουν συνολικά τις αγορές. Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεαστεί ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα;

Γιώργος Λαγογιάννης: Σίγουρα υπάρχει συγκράτηση σε νέες επενδύσεις, το βλέπουμε και στις τιμολογήσεις του εξαμήνου. Προβλέπω για το 2009 μια σταθεροποίηση των τιμολογήσεων. Το παιχνίδι θα παιχτεί το Φθινόπωρο που είναι και η σαιζόν με την υψηλότερη δραστηριότητα. Δεν θέλω να γίνω μάντης για το πόσο η κρίση ή η ανάκαμψη θα επηρεάσει το Φθινόπωρο την ελληνική αγορά. Τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας μας πάντως είναι πολύ υγιή και δεν ανησυχούμε από τα παροδικά σκαμπανεβάσματα της αγοράς, που είναι αναμενόμενα. Στις εποχές κρίσης πάντως, ενώ μειώνονται οι νέες αγορές, ευνοούνται οι συντηρήσεις των παλαιότερων συστημάτων και έτσι δεν επηρεάζονται τελικά οι υπηρεσίες.
<‘here’>


<‘Σελίδα 5: Οι περιοχές στις οποίες οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν παρά την κρίση, τα σχέδια και η ευρύτερη στρατηγική της Space Hellas για το μέλλον και η μετάπτωση σε MPLS δίκτυα’>
NetWeek: Διεθνείς μελέτες δείχνουν μια τάση μείωσης των δαπανών σε ΙΤ εξαιτίας της κρίσης. Από την άλλη, η Πληροφορική αποτελεί όχημα επιχειρηματικής επιβίωσης και ανάπτυξης. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι περιοχές αυτές που δεν θα πρέπει να διστάσουν να επενδύσουν οι εταιρείες και ποιες αυτές που ακριβώς λόγω της κρίσης επιβάλλεται να επενδύσουν;

Ιωάννης Μερτζάνης: Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα μιας εταιρείας, όπως οι επενδύσεις στο ΙΤ και στις επικοινωνίες. Δεν θα κουράζομαι να λέω ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας εξαρτάται άμεσα από τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί.

Αυτοματοποιημένες εφαρμογές, επικοινωνίες, collaboration tools είναι βασικά θέματα που επιταχύνουν την εργασία, διευκολύνουν την ενημέρωση, τη διάχυση και τη γρήγορη ανάκτηση της πληροφορίας ώστε τελικά να υπάρχει ταχύτητα λήψης σωστών αποφάσεων, κάτι που αποτελεί τη βάση της παραγωγικότητας. Σε εποχές κρίσης, οι επενδύσεις που επιβάλλονται είναι κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης λειτουργικών εξόδων.

Μετατροπή συμβατικών δικτύων σε MPLS, εκσυγχρονισμός του Computer Room ή του Data Center, αντικατάσταση παλιών servers, virualization, χρήση thin clients, Storage Networks κ.λπ., μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και κλιματισμού, μειώνουν τα κόστη συντήρησης, μειώνουν το απαιτούμενο προσωπικό για την εποπτεία και τη συντήρηση. Επίσης, οι προμήθειες αυτές μπορούν να γίνουν με λειτουργική μίσθωση και outsourcing, ώστε να μην απαιτηθούν άμεσες ταμειακές ροές. Εμείς προσφέρουμε τέτοιες λύσεις που συνοδεύονται παράλληλα και με χρηματοδοτικά μοντέλα που δεν επιβαρύνουν καθόλου τα τραπεζικά περιθώρια του πελάτη.

NetWeek: Ποια είναι τα σχέδια και η ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για το μέλλον;

Γιώργος Λαγογιάννης & Ιωάννης Μερτζάνης: Στόχος της Space Hellas, όπως είπαμε, είναι να προσφέρει στις εταιρείες τεχνολογικά εργαλεία και λύσεις για να κάνουν καλύτερα και αποδοτικότερα τη δουλειά τους. Γι’ αυτό παρακολουθούμε συνεχώς την τεχνολογία, την επανάσταση που ζούμε στη σύγκλιση Πληροφορικής και δικτύων και τις εξελίξεις στους επιμέρους τομείς και όταν διαπιστώνουμε ότι ωριμάζουν λύσεις που κρίνουμε οικονομικά αποδοτικές και χρήσιμες, τις προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Στόχος μας είναι, με συνεχή επένδυση στην εκπαίδευση και την εξειδίκευσή μας, να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδό μας, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους πελάτες μας και τη χώρα.

H μετάπτωση σε MPLS δίκτυα
Πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται την μετάπτωση από το συμβατικό δίκτυο μισθωμένων ευθειών που διαθέτουν, σε ένα δημόσιο MPLS δίκτυο με προφανή οικονομικά οφέλη. Αν και η διαδικασία φαντάζει απλή, κρύβει πολλά ρίσκα μιας και τα MPLS δίκτυα των παρόχων έχουν αρκετά διαφορετική συμπεριφορά από το δίκτυο μισθωμένων ευθειών. Μάλιστα, η συμπεριφορά αυτή μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου καθώς και την εποχικότητα. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο πελάτης να μετρήσει το σημερινό του δίκτυο, να αναλύσει τα χαρακτηριστικά της κίνησης, να συνυπολογίσει τις προβλεπόμενες μελλοντικές επεκτάσεις, να ομαδοποιήσει και να προτεραιοποιήσει τις υπηρεσίες που εξυπηρετεί το δίκτυο του, προκειμένου να μπορέσει να επιλέξει τις επιθυμητές επιδόσεις (CoS & SLA) ανά site. Μόνο αν η παραπάνω διαδικασία γίνει σωστά εξασφαλίζονται τα οικονομικά οφέλη και η απαιτούμενη ποιότητα υπηρεσιών.

Η Space Hellas είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και με μεγάλη εμπειρία στο θέμα αυτό. Με μια γκάμα νέων υπηρεσιών, κάνει τη μετάβαση αυτή απλή και χωρίς ρίσκο για τον πελάτη. Το έμπειρο προσωπικό καθώς και τα ειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης που διαθέτει, εγγυώνται ότι θα σχεδιασθεί για τον πελάτη η καλύτερη και πλέον οικονομική λύση.

ΙΤ Managed Services: Pulse IT Intelligence
H χρήση Managed Services επιτρέπει στις επιχειρήσεις
• Να επικεντρώνονται στις κύριες δραστηριότητές τους
• Να επιτυγχάνουν τη μείωση του κόστους διαχείρισης των IT υποδομών τους
• Να βελτιώνουν την παραγωγικότητα και την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα
• Να αποδεσμεύουν πόρους προς την κατεύθυνση των στρατηγικών τους επιδιώξεων.

Στο θέμα αυτό η εταιρεία μας παρέχει έναν αποτελεσματικό συνδυασμό ατόμων, διαδικασιών και εργαλείων, με στόχο την εξασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας της ΙΤ υποδομής του πελάτη.

Για το σκοπό αυτό έχουμε αναπτύξει και ένα καταπληκτικό εργαλείο SW, την Πλατφόρμα .Pulse IT Intelligence που προσφέρει σε πραγματικό χρόνο έλεγχο και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των Υποδομών IT αλλά και των εφαρμογών, γρήγορα και με ασφάλεια.

Με τη χρήση της οι διαχειριστές των IT & Security Managed Services:
• Ανακαλύπτουν τα πιθανά προβλήματα εφαρμογών και συστημάτων της πληροφοριακής υποδομής πριν αυτά επηρεάσουν τους χρήστες
• Εχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία μέσα από μοναδικές λύσεις αντίδρασης (Real Time Reaction)
• Βοηθούν στην παρακολούθηση συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης (SLAs).

Η πλατφόρμα .Pulse έχει αναπτυχθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Space Hellas, είναι βασισμένη στην τεχνολογία .net της Microsoft, είναι απόλυτα επεκτάσιμη και προσφέρει στον πελάτη απεριόριστες δυνατότητες μέσα από τη συνεργασία με τρίτα συστήματα:
• Monitoring,
• Management και
• Help Desk.
<‘here’>