Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η Space Hellas ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Μαϊου την προκήρυξη δύο ετήσιων τιμητικών υποτροφιών, με αποδέκτες αποφοίτους δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας ή ισότιμων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, στη μνήμη του ιδρυτή της, Δημήτρη Μανωλόπουλου, που έφυγε πρόωρα, πέρυσι, από τη ζωή.

Οι υποτροφίες «Δημήτρης Μανωλόπουλος» ύψους 6.000 ευρώ εκάστη, θα απονεμηθούν σε αποφοίτους δημόσιων ΑΕΙ της Ελλάδας ή ισότιμων ιδρυμάτων του εξωτερικού, οι οποίοι θα εγγραφούν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων στην περιοχή των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και κατά προτίμηση σε τομείς σχετικούς με τηλεπικοινωνίες, δίκτυα υπολογιστών, ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων (IT Security), κυβερνοασφάλεια (Cyber Security) και τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η κρίση τους θα γίνει από επταμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τέσσερις εργαζομένους της εταιρείας και τρεις καθηγητές ΑΕΙ (από ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πειραιά). O πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Σπύρος Μανωλόπουλος, δήλωσε σχετικά μ’ αυτή την πρωτοβουλία: «Προχωρήσαμε στη θέσπιση των υποτροφιών θέλοντας να τιμήσουμε τη μνήμη του οραματιστή, καινοτόμου, αλλά πάντα ανθρώπινου ιδρυτή της Space Hellas, Δημήτρη Μανωλόπουλου.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία -όπως έπραττε πάντα και ο ίδιος- σε νέους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους στο χώρο της τεχνολογίας. Η Space Hellas δηλώνει μ’ αυτό τον τρόπο και εμπράκτως τη στήριξή της στις νέες και τους νέους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο και να εξελιχθούν μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, με έμφαση στην ασφάλεια των συστημάτων Πληροφορικής, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη».

Για τον ηγέτη και άνθρωπο Δημήτρη Μανωλόπουλο μίλησε από καρδιάς ο επί πολλές δεκαετίες στενός του συνεργάτης και ανώτατο στέλεχος της Space Hellas, Γιώργος Λαγογιάννης, που περιέγραψε με αδρά χρώματα το ιδιαίτερο, απλό και προσωπικό στιλ του εκλιπόντος, το οποίο βασιζόταν στη σκληρή δουλειά, την επιμονή, την υπομονή και την αγάπη του προς την «οικογένεια» των εργαζομένων.

Μίλησε για την αρχοντιά του Δημήτρη Μανωλόπουλου, την ευγένεια, τη συνέπεια, τη γενναιοδωρία και τη διάθεσή του να ακούει ισότιμα τους πάντες, για τα πρωτοποριακά συστήματα διοίκησης που εφάρμοσε, το καθεστώς πλήρους διαφάνειας που επέβαλε, αλλά και την πόρτα του γραφείου του που πάντα ήταν ανοικτή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Γιάννης Μερτζάνη, ο οποίος στάθηκε στην πολύ σημαντική ευθύνη όλων, να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, πριν δώσει συνοπτικά το σημερινό στίγμα της Space Hellas, η οποία διαθέτει πλέον ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έκλεισε με την υπόσχεση για περαιτέρω στήριξη των συνεργειών με τα ΑΕΙ (οι υποτροφίες είναι ένα πρώτο βήμα), τομέας όπου στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα σημαντική υστέρηση, σε σύγκριση με τη διεθνή πρακτική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για τις υποτροφίες και τον τρόπο συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης υποψηφιότητας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.space.gr . Η κατάθεση των αιτήσεων και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.space.gr. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 5 μμ.