Τη λειτουργία του data center Metamorfosis II ανακοίνωσε η Sparkle. Το νέο data center βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, ακριβώς δίπλα στο Metamorfosis I. Με την προσθήκη του Metamorfosis II, η εταιρεία πλέον διαχειρίζεται και λειτουργεί τέσσερα data centers στην Ελλάδα: τρία στην Αθήνα -από όπου ξεκινά το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών,  που διασχίζει τις περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης και συνδέει απευθείας εταιρικούς πελάτες και θεσμικούς φορείς- και ένα στα Χανιά, με συνολική έκταση στα 14.000 τ.μ. και ισχύ 13,7 MW.

Τα Κέντρα Δεδομένων της εταιρείας είναι πλήρως ενσωματωμένα στο Nibble, το νέο Παμμεσογειακό δίκτυο τηλεπικοινωνιών και στο Seabone, τη ραχοκοκαλιά ΙP/MPLS της Sparkle, προσφέροντας μια πλήρη γκάμα ICT λύσεων, από υπηρεσίες συστέγασης  (colocation) μέχρι cloud λύσεις και υπηρεσίες παγκόσμιας συνδεσιμότητας επιπέδου παρόχων (carrier-grade global connectivity services).

«Πράσινο» data center

Το Metamorfosis II καταλαμβάνει εμβαδόν περίπου 6.000 τ.μ., με μέγιστη χωρητικότητα 700 racks και μέγιστη συνολική ισχύ 7,7 MW. Το data center αξιοποιεί συστήματα ισχύος και ψύξης με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, με αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά περίπου 28.000 τόνους ετησίως, συγκριτικά με τα παραδοσιακά data centers αντίστοιχου μεγέθους.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφέρει στελέχη της Sparkle, όταν βρέθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 στην Αθήνα, για την επίσημη τελετή θεμελίωσης του data center, το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα τριετίας.

«Με το νέο αυτό εγχείρημα, η Sparkle εμπλουτίζει τις υποδομές που προσφέρει σε εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνουμε στην ελληνική αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε εδώ και είκοσι χρόνια με διαρκώς ενισχυόμενη παρουσία», δήλωσε η Elisabetta Romano, CEO της Sparkle.

Η Sparkle δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2001 και έχει εντάξει στο πελατολόγιό της παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οργανισμούς καθώς και εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες.  Από το 2019, τα Κέντρα Δεδομένων της Sparkle στην Ελλάδα έχουν την ευθύνη για το πρόγραμμα «Σύζευξις» για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ICT στο δημόσιο τομέα.