H Sparkle ανακοίνωσε επισήμως προχθές -στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα- την εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος BlueMed στα Χανιά. Η προσαιγιάλωση και σύνδεση με το εκεί data center της Sparkle ανοίγει μια νέα «ψηφιακή λεωφόρο», ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ψηφιακού / ιντερνετικού κόμβου ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική, Μ. Ανατολή και Ασία. Το συγκεκριμένο σύστημα (μέρος του ευρύτερου έργου Blue Submarine Cable System, που ξεκίνησε το 2023 με πρώτη πόντιση στη Γένοβα, και υλοποιείται σε συνεργασία με την Google και άλλους φορείς) διασυνδέει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου.

Εξ ου και η παρουσία στην εκδήλωση -εκτός του οικοδεσπότη, πρέσβη Paolo Cuculi-.του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Προέδρου της Sparkle, Alessandro Pansa, και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Enrico Bagnasco, του CEO της Sparkle Greece, Daniele Mancuso, και του επικεφαλής του Open Hub της εταιρίας, Νίκου Κωνσταντινίδη. Με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει πως «πρόκειται για σημαντικό ορόσημο, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνδεσιμότητα και υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της χώρας στη Μεσόγειο, μια υποδομή κρίσιμης σημασίας που υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στον στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ». Και να προσθέτει ότι «προηγμένες υποδομές, σαν το BlueMed, θα υποστηρίξουν επίσης άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως ο υπερυπολογιστής “Δαίδαλος”, που προάγει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της υπολογιστικής καινοτομίας και έρευνας, υποστηρίζοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data».

Η Ελλάδα στο επίκεντρο
«Με την εγκατάσταση του BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής για την κίνηση του Internet μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μ. Ανατολής και Ασίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Enrico Bagnasco. «Έπειτα από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας στη χώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα διαθέτει τις δεξιότητες και την τεχνολογία που απαιτούνται για να αποτελέσει έναν νέο κόμβο στη Μεσόγειο. Αυτός ο ρόλος της πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, χάρη στη διέλευση νέων υποβρύχιων καλωδίων από τη χώρα». Κάτι που επιβεβαίωσε και ο «τοπικός» CEO, Daniele Mancuso, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο NetFax, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο της Κρήτης (όπου η εταιρία λειτουργεί ένα data center), αλλά και της Αθήνας (όπου λειτουργεί τρία -Metamorfosis I, Koropi, Metamorfosis II- με το τελευταίο να είναι και το πιο σύγχρονο και «πράσινο» κέντρο δεδομένων σ’ όλη την Ευρώπη), που καθιστούν την Ελλάδα «enabler» στο πλαίσιο του μεσογειακού οικοσυστήματος.

Μετάβαση από Βορά σε Νότο
Επισημαίνοντας την ηθική υποχρέωση να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, ώστε να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ Βορά και Νότου, ανάμεσα στις πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες, ο κ. Mancuso τόνισε τον καίριο ρόλο της Κρήτης ως interconnection point σ’ αυτή τη μετάβαση, προβλέποντας ότι θα ακολουθήσει τα «χνάρια» της Σικελίας, όπου σήμερα ξεκινούν ή καταλήγουν 18 υποβρύχια καλώδια (τα 11 δικά τους). Θύμισε, μάλιστα, πως τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε το νέο καλώδιο GreenMed, με στόχο λειτουργίας τα τέλη του 2027, το οποίο θα «πιάσει» Ελλάδα σε δυο σημεία – το ένα θα είναι, βεβαίως, η Κρήτη. Δηλώνοντας πως «είμαστε η αόρατη (αφού τα υποβρύχια καλώδια, με τα οποία ασχολούνται τα τελευταία 100 χρόνια, δεν είναι ορατά) υποδομή», ο CEO της Sparkle Ελλάδας περιέγραψε τον ρόλο τους ως «data transporters», που όμως συχνά βραβεύονται (αυτά είναι μεγάλα ‘παράσημα’ για εμάς, τόνισε) και για τις άλλες υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν στα data centers τους, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του open interconnection.

Όσο για την επόμενη ημέρα, ο κ. Mancuso αποκάλυψε ότι μια ειδική ομάδα υπό τον CIO της εταιρίας ασχολείται ήδη με «embryonic AI projects» τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων στους πελάτες υπηρεσιών, την πρόληψη λαθών και την πρόβλεψη νέων αναγκών, με αξιοποίηση και άλλων τεχνολογιών, όπως το blockchain. «Πουλάμε εμπειρία στη διακίνηση δεδομένων κι αυτό θα μας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό» τόνισε.