Μάχη στήθος με στήθος δίνουν πλέον HP, IBM και Dell στην αγορά των servers. Σύμφωνα με στοιχεία της Gartner, η IBM κατέλαβε ξανά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 την πρώτη θέση σε αξία πωλήσεων που είχε χάσει κατά τη διάρκεια του έτους από την HP.

Συνολικά, η αγορά αύξησε τις πωλήσεις της κατά 16,4% κατά το 4ο  τρίμηνο και κατά 13,2% στο σύνολο του έτους. Οι τρεις πρώτοι κατασκευαστές, IBM, HP και Dell, κατάφεραν να σημειώσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών τους, ενώ οι Oracle και Fujitsu δεν κατάφεραν να επαναλάβουν τις πωλήσεις του 2009, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των μεριδίων αγοράς τους.

Τα συστήματα που βασίζονται σε επεξεργαστές x86 αποτέλεσαν το 97% των παραδοθέντων μονάδων στο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή οι blade servers σημείωσαν αύξηση πωλήσεων κατά 29,5% και πλέον αποτελούν περίπου το 14% της αγοράς.

Σύμφωνα πάντα με την Gartner, η εισαγωγή νέων mainframe platforms από την IBM κατά το 4ο τρίμηνο της επέτρεψε να σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 68,3% στις πωλήσεις της πλατφόρμας System Z κατά το τρίμηνο και να κυριαρχήσει στην κατηγορία των mainframes. Η IDC, επίσης, ανακοίνωσε ότι η IBM ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής server, με βάση τα έσοδα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, με μερίδιο αγοράς 37,4%. Η IBM αύξησε τα έσοδά της από πωλήσεις servers κατά 21,9%, κερδίζοντας δύο μονάδες μεριδίου αγοράς κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Παράλληλα με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στη συνολική αγορά server, η IBM ήταν επίσης πρώτη στην αγορά UNIX, αυξάνοντας τα έσοδά της κατά 12%, και επομένως η IBM κατέχει  μερίδιο αγοράς 53,9%, σύμφωνα με την IDC. Η HP σημείωσε καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια του έτους χάρη στη σειρά x86 ProLiant και κυριάρχησε στην αγορά των blade servers με μερίδιο 47,3% με βάση των αριθμό των πωληθέντων μονάδων. Η IBM πούλησε το 25,4% των μονάδων σε αυτήν την κατηγορία ενώ η Cisco στο πρώτο της πλήρες έτος απέσπασε μονοψήφιο μερίδιο αγοράς.

Όπως σημειώνει έκθεση της IDC, το μερίδιο της HP επί των συνολικών εσόδων της παγκόσμιας αγοράς των x86 servers έφτασε το 39%, εμφανίζοντας ανάπτυξη 34% σε σχέση με το 2009. Οι server HP ProLiant διατήρησαν την κορυφαία θέση στην κατηγορία των x86 servers για 59ο τρίμηνο στη σειρά, δηλαδή από τότε που η IDC ξεκίνησε τις μετρήσεις της για τη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, η HP ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους παρόχους servers που εμφάνισε ανάπτυξη μεριδίου εσόδων στην κατηγορία των EPIC/RISC UNIX Blade servers. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, η HP εμφάνισε ανάπτυξη 20,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το μερίδιο της στη συγκεκριμένη αγορά να ανέρχεται στο 62,3%.

Ακόμα, σύμφωνα με στοιχεία της IDC, το μερίδιο της HP επί των συνολικών εσόδων της αγοράς EPIC/RISC UNIX Servers έφτασε το 76,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων τριμήνων και το μεγάλο της προβάδισμα από τη δεύτερη εταιρεία στην κατάταξη. Ίδια αξιοσημείωτη επίδοση σημειώθηκε και για το σύνολο του 2010, όπου η ΗΡ κατέλαβε την πρώτη θέση με 72,7% επί των συνολικών εσόδων της αγοράς των EPIC/RISC UNIX Servers στην Ελλάδα.

Η Gartner προβλέπει ότι το 2011 η αγορά θα αυξήσει την αξία των πωλήσεών της αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς θεωρεί η αντικατάσταση παλαιών x86 συστημάτων έπιασε κορυφή κατά το 2010 και δε θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση.

Όσον αφορά στην αγορά EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η HP βρέθηκε στην κορυφή τόσο σε αξία πωλήσεων όσο και σε πωληθείσες μονάδες κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Απόδοση σε βάθος χρόνου η απαίτηση των CIOs
Πρόσφατη μελέτη της IDC κατέδειξε ότι οι προτεραιότητες των Διευθυντών Πληροφορικής σχετικά με την κρίσιμη υποδομή τους είναι η διαθεσιμότητα, η ασφάλεια, η χρήση του χώρου του datacenter και η ενέργεια / ψύξη. Το σημαντικό εύρημα όμως της έρευνας είναι η απαίτηση των CIOs να διαθέτουν server που θα είναι cost-effective, επεκτάσιμοι και θα αποδίδουν σε βάθος χρόνου.

Κάνοντας μια πλήρη επεξεργασία του υπολογισμού του κόστους και του ROI των κρίσιμων συστημάτων Πληροφορικής, το white paper της IDC πραγματοποιεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της κλιμακωτής πλατφόρμας  Superdome 2 της ΗΡ.

Για να διαβάσετε την ανεξάρτητη αξιολόγηση της IDC, επισκεφθείτε τη σελίδα: h41268.www4.hp.com/live/index.aspx?qid=14458&jumpid=ex_r867_gr/el/large/tsg/netfax-ba-adv_chev/INTEGRITY-HPUXQ311.