Η αμερικάνικη και η ευρωπαϊκή αγορά έχουν εισέλθει σε μία νέα -επικίνδυνη(;)- φάση: ολοένα και λιγότεροι καταναλωτές και επιχειρήσεις αγοράζουν νέους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Η/Υ) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του κορεσμού της αγοράς και τη διάθεση στην αγορά νέων και ιδιαίτερα ελκυστικών gadgets όπως τα tablets.

Ωστόσο, τα νούμερα και τα ποσοστά των ερευνών αρκετές φορές παραπλανούν και οδηγούν μακριά από την πραγματικότητα. Η οποία λέει πως οι Η/Υ εξακολουθούν ακόμα να είναι η σπονδυλική στήλη του ψηφιακού κόσμου. Είναι εκείνοι που ενδυναμώνουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την κοινωνική δικτύωση, τα πολυμέσα κ.α. Δεν υπάρχει, πλέον, σπίτι και -κυρίως- επιχείρηση που να μην διαθέτει PC στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Περισσότεροι από ένα (1) εκατ. Η/Υ –σύμφωνα με στοιχεία του Business Week- πωλούνται καθημερινά, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον όγκο της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Είναι αλήθεια πως ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι εταιρείες ερευνών IDC και Gartner ανέφεραν ότι τον Αύγουστο οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2% μόλις στο δεύτερο τρίμηνο, παγκοσμίως. Ο ρυθμός μειώνεται διότι οι επιχειρήσεις -φυσικά και οι καταναλωτές- δεν ανανεώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα -όπως θα έπρεπε- τους υπολογιστές λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές να προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους να πουλήσουν ένα καθιερωμένο προϊόν σε κορεσμένες αγορές.

Έτσι, δημιουργείται μία επιχειρηματική ευκαιρία αφού οι περισσότεροι προμηθευτές και λιανέμποροι προσφέρουν αξιόπιστους Η/Υ σε τιμές που ξεκινούν από 300 ευρώ, διευκολύνοντας έτσι τις επιχειρήσεις να ανανεώσουν τους υπολογιστές τους σε μία κρίσιμη περίοδο, αυξάνοντας συνολικά την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα τους.

Επίσης, οι λιανέμποροι συνοδεύουν τα μηχανήματα από ένα πλήθος υπηρεσιών όπως τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 24/7, μεγαλύτερη χρονικής διάρκειας εγγύηση και δωρεάν μεταφορικά, ανανέωση ορισμένων εξαρτημάτων hardware σε ειδικές τιμές κ.α.

Work is all around…
Η υιοθέτηση μορφών ευέλικτης εργασίας μπορεί να αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη για την επιχείρηση, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, σε μία εποχή όπου η διαχείριση του κόστους αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Σε πρώτο επίπεδο, οι remote workers είναι πιο παραγωγικοί και εργάζονται περισσότερες ώρες, καθώς εξοικονομούν χρόνο από τη μεταφορά τους προς και από την εργασία, και εκμεταλλεύονται οποιοδήποτε χρονικό διάστημα ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ημέρας. Με την απομακρυσμένη εργασία, ο χρόνος που σπαταλιέται μεταξύ διαφορετικών τόπων μπορεί να αξιοποιηθεί παραγωγικά.

Ερευνητές του Brigham Young University της Utah, που μελέτησαν τα αποτελέσματα της ευέλικτης εργασίας σε 24.436 εργαζόμενους της IBM, σε 75 χώρες, ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε περιβάλλον γραφείου, ασχολούνται με προσωπικά ζητήματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, μόλις συμπληρώσουν 38 ώρες εργασίας, σε εβδομαδιαία βάση.

Οι remote workers μπορούν να δουλέψουν μέχρι και 57 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να «μπερδέψουν» την εργασία με την προσωπική τους ζωή. Τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής μελέτης επιβεβαιώνει και εσωτερική έρευνα της IBM, σύμφωνα με την οποία, οι remote workers είναι κατά 50% πιο αποδοτικοί. Το remote working μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία να μειώσει το λειτουργικό κόστος της.

Οπως αναφέρει σχετικό report του οργανισμού The Telework Coalition, οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 20.000 δολάρια ετησίως, για κάθε full-time υπάλληλο που επιλέγει την απομακρυσμένη εργασία, καθώς οι ανάγκες της εταιρείας για επένδυση σε κτήρια, υποδομές Πληροφορικής και προμηθειών γραφείου μειώνονται σημαντικά.

Η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση πρακτικών ευέλικτης εργασίας μπορεί να μειώσει το turnover των υπαλλήλων κατά 50%, βοηθώντας έτσι την επιχείρηση να αποφύγει κόστη πρόσληψης και εκπαίδευσης εργαζομένων που θα αντικαταστήσουν αυτούς που έφυγαν – υπολογίζεται ότι το μέσο κόστος αντικατάστασης ενός υπαλλήλου που παραιτείται αντιστοιχεί στο 3% της ετήσιας μισθοδοσίας του.

Για να αξιοποιήσει όλα τα παραπάνω οφέλη μία επιχείρηση, πρέπει πρώτα να επενδύσει καις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τα laptops είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην επιχείρηση και το remote working. Τα σημερινά laptops δεν έχουν τίποτα απολύτως να ζηλέψουν σε επεξεργαστική ισχύ και δυνατότητες από τα παραδοσιακά desktop PCs.

Μάλιστα, οι νέοι γενιάς φορητοί υπολογιστές διευκολύνουν σε μέγιστο βαθμό την ευελιξία και φορητότητα που επιδιώκει κάθε επιχείρηση αφού είναι μικροί σε μέγεθος, εξαιρετικά ελαφροί και με μεγάλη αυτονομία μπαταρίας. Το ερώτημα είναι αν αξίζει να επενδύσει μία επιχείρηση σε laptops. Το κόστος δεν αποτελεί τόσο σημαντικό πρόβλημα πλέον αφού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τις τιμές των desktop PCs.

Παρότι οι σχετικές έρευνες πιστοποιούν τη συμβολή του remote working στην παραγωγικότητα, αλλά και στο bottom line της εταιρείας, πολλές επιχειρήσεις διστάζουν να δώσουν στους εργαζόμενούς τους τη δυνατότητα να χειρίζονται το χρόνο εργασίας τους. Η επιφύλαξη αυτή έχει τις ρίζες της στο perception που θέλει όσους μένουν πολλές ώρες στο γραφείο να θεωρούνται ως σκληρά εργαζόμενοι και παραγωγικοί.

Για να εξαλειφθεί η συγκεκριμένη, σχεδόν πάντα ανακριβής προκατάληψη, θα πρέπει η επιχείρηση να διαφοροποιήσει τις διαδικασίες της, ορίζοντας μετρήσιμους στόχους, οι οποίοι θα ευθυγραμμίζονται με τους στρατηγικούς στόχους της. Είναι, λοιπόν, θέμα επιχειρησιακής κουλτούρας.