Ο ρόλος του ERP αναβαθμίζεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και από εργαλείο διαχείρισης μετατρέπεται σε κινητήρα της επιχειρηματικής ανάπτυξης και καταλύτη της ψηφιακής αναβάθμισης οργανισμών, αλλά και ολόκληρης της αγοράς και της κοινωνίας. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον του;
Ίσως δεν υπήρξε καταλληλότερη στιγμή για να λάμψουν οι αρετές του ERP από αυτή την συγκυρία και ειδικά στην Ελλάδα. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε ότι φέτος και για πρώτη φορά ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2023-2025 θα καταρτιστούν και κατατεθούν σε διπλή μορφή, «στο πλαίσιο της μετάβασης της κρατικής μηχανής προς το νέο ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων (Enterprise Resource Planning – ERP)». Σχεδόν ταυτόχρονα φέτος υπογράφθηκε η απόφαση από το 2024, περίπου 1,3 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες της ελληνικής επικράτειας να συνδέουν POS και ταμειακές μηχανές τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, στην οποία θα στέλνουν δεδομένα για κάθε συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Πως; Μα μέσω του συστήματος ERP κάθε επιχείρησης. Αργήσαμε; Αργήσαμε αλλά κάλιο αργά παρά …αργότερα, αφού η εξέλιξη είναι προφανώς αναπόφευκτη, όσο και η εγκατάσταση ενός router σε κάθε σπίτι.

Είναι μέρος της δυναμικής που τα συστήματα ERP απέκτησαν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, κυρίως ελέω πανδημίας. Φανταστείτε την τυπική μικρομεσαία επιχείρηση λιανικής που είχε αφήσει την ανάπτυξη ενός σοβαρού ERP για αργότερα να βρίσκεται ξαφνικά μπροστά στο υποχρεωτικό κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων της. Ελπίζει αναγκαστικά ότι θα αναλάβει να τη σώσει το e-shop της, αλλά γρήγορα καταλαβαίνει ότι χωρίς αυτόματη σύνδεση του website της με τo απόθεμα ανά είδος στην αποθήκη της -που να ενημερώνεται κάθε λεπτό για παράδειγμα- πρακτικά δεν ξέρει αν έχει αυτό που μόλις πούλησε online ή απλά δημιουργεί δυσαρεστημένους πελάτες σε κάθε click. Ανατεθεί τη διαχείριση παραγγελιών και αποθήκης σε ανθρώπους που προσπαθούν να πιάσουν τις ταχύτητες του e-commerce και το κόστος τους απορροφά τελικά το όποιο κέρδος. Οπότε και το ERP μεταπηδά από την «to do list» στο εταιρικό shopping cart με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικά στα εκατομμύρια εκείνα των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας σε μια σειρά από βιομηχανίες, από αυτή των μικροεπεξεργαστών, ως αυτή των ειδών διατροφής, μετά από τις πρόσφατες διεθνείς κρίσεις.

Άλλωστε αυτό «γεννήθηκε» για να κάνει το ERP, όταν πρωτο-συνελήφθη ως ιδέα στο μυαλό ενός κατασκευαστή τρακτέρ και εκσκαφέων στην Αμερική των sixties. Για την ιστορία, το ERP ξεκίνησε ως ένα «material requirement planning system» στο μυαλό του J.L.Case, ο οποίος κατάλαβε τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στο inventory και την παραγωγή του και ζήτησε από την ΙΒΜ να αναπτύξει μαζί του ένα πρόγραμμα που να κάνει ακριβώς αυτό. Τα κατάφεραν, αλλά οι απαιτήσεις του στα τρία Χ (Χώρο-Χρόνο-Χρήμα) περιόριζαν τη χρήση του μόνο σε εταιρείες κολοσσούς. Στα seventies πέρασε σε περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς η Oracle το έκανε πιο ευέλικτο και δέκα χρόνια μετά έδειξε πόσο απαραίτητο ήταν ειδικά για την βιομηχανία. Σε βαθμό που ακόμα και οι Σοβιετικοί αναγνώρισαν (αρκετά αργότερα βέβαια) πως η βιομηχανία τους χρειαζόταν απελπιστικά κάτι τέτοιο για να λειτουργήσει και να γλιτώσει το καθεστώς από τις ελλείψεις στην παραγωγή που τελικά και το έριξαν. Άλλη μια δεκαετία παρακάτω, στα nineties, η δυναμική του είναι πια τέτοια που η Gartner έρχεται να ανακοινώσει πως όλοι -και όχι μόνο η βιομηχανία- το χρειάζονται, μετονομάζοντας το σε «Enterprise Resource Planning» και εν συντομία ERP.

Και το σουξέ συνεχίζεται!
Κυρίως γιατί το ERP καταφέρνει να αγκαλιάζει την καινοτομία κάθε εποχής. Έτσι στο γύρισμα της χιλιετίας διασυνδέει επιχειρήσεις με το διαδίκτυο, σε αυτό που η Gartner ονόμασε ERP II και στη συνέχεια σκαρφαλώνει στο cloud, δοκιμάζει τις αντοχές του στη real time online λειτουργία και ενσωματώνει όποια αυτοματοποίηση του ΙοΤ, του mobile ή machine learning περιβάλλοντος- μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις «χειρωνακτικές» απαιτήσεις του και να προσφέρει χρηστικότητα και πληροφορία αναβαθμισμένη σε συμπεράσματα. Έτσι σχεδόν μισό αιώνα μετά η ζήτηση για ERP εφαρμογές είναι δυνατή όσο ποτέ, όπως επιβεβαιώνουν και έρευνες. Σύμφωνα με αυτή της «Research and Markets» με τίτλο «ERP Software Market Size, Share & Trends Analysis Report By Function (Finance, HR, Supply Chain, Others), By Deployments, By Enterprise Size, By Vertical, By Region, And Segment Forecasts, 2023 – 2030» η παγκόσμια αγορά ERP που σήμερα εκτιμάται στα 59,48 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να φτάσει ως τα 123,41 δισεκατομμύρια ως το 2030, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 11%. Κυρίαρχοι τομείς στην άνοδο αυτή το banking, η λιανική -ειδικά στην κλίμακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- η υγεία, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και η κεντρική και περιφερειακή διακυβέρνηση, όπου όπως και οι υπόλοιποι τομείς ανακαλύπτουν τα οφέλη που οι αυξημένες δυνατότητες, η αποτελεσματικότητα και οι ευκαιρίες για καλύτερη λήψη αποφάσεων προσφέρει το νέο βελτιωμένο ERP περιβάλλον.

Όπως εξηγεί και ο Στέλιος Ρουμελιώτης, Founder & CEO της Coffee Lab, μιλώντας μας για το ρόλο του ERP αυτή τη στιγμή στον οργανισμό του «τα ERP συστήματα αποτελούν πλέον ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση της εποχής μας. Κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες της και να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των συνεργατών της και της αγοράς, χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα. Για αυτούς τους λόγους και στη δική μας επιχείρηση, το ERP αποτελεί βασικό εργαλείο management, καταλυτικής σημασίας. Όλη η πληροφορία συγκεντρώνεται, ενημερώνεται και αξιολογείται μέσα από αυτό. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τους χρόνους απόκρισης μας προς τους πελάτες μας, να περιορίσουμε σημαντικά εργασίες, να ενοποιήσουμε σημαντικά δεδομένα και να βελτιώσει τη συνολική δυναμική μας».

Το γονίδιο καινοτομίας του ERP
Προσανατολισμένο εξαρχής στην χρηστικότητα και αποτελεσματικότητα το ERP είχε μια «γενετική προδιάθεση» για καινοτομία στην οποία αποδίδεται και η εξέλιξη και επιτυχία του. Γιαυτό και όπως μας εξηγεί και ο Δημήτριος Χαραμής, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συστήματα Σχεδιασμού Ενδοεπιχειρησιακών Πόρων (ERP), τα συστήματα Σχεδιασμού Ενδοεπιχειρησιακών Πόρων (ERP), χρησιμοποιούνται πλέον από σχεδόν όλες τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών τους διαδικασιών. «Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ERP έχουν σαφώς εξελιχθεί, παρέχοντας ευκολότερη εισαγωγή των δεδομένων και ως ένα βαθμό τη δυνατότητα αυτοματοποίησης μέρους των επιχειρησιακών λειτουργιών σε ένα οπτικά ελκυστικό περιβάλλον χρήσης. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενδεχομένως δεν έχουν ακόμα πλήρως αξιοποιηθεί στο έπακρο οι νέες τεχνολογικές τάσεις, όπως η εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και τεχνικές μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning), έτσι ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη ασφαλέστερου και αποτελεσματικότερου τρόπου για τη φύλαξη, τη διαχείριση και την επεξεργασία των εταιρικών δεδομένων και τη βελτίωση της απόδοσης σε ένα σύνολο επιχειρησιακών λειτουργιών».

Ανάλογη είναι και η άποψη του Στέλιου Ρουμελιώτη από την πλευρά της αγοράς, ο οποίος θεωρεί όχι μόνο θεμιτό αλλά και αναμενόμενο οι νέες τεχνολογικές τάσεις να εξελίξουν και να βελτιώσουν τα υπάρχοντα συστήματα ERP και να δώσουν σε κάθε επιχείρηση ακόμη περισσότερες δυνατότητες. «Ιδιαίτερα το ΑΙ αναμένεται να εξελίξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των ERP και τη συνολική τους διαδραστικότητα. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα τους, με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών ρουτίνας, την εξάλειψη του ανθρώπινου λάθους και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Τα interactive chatbots, ο έξυπνος αυτοματισμός διαδικασιών και ο οικονομικός προγραμματισμός με βελτιωμένο ΑΙ είναι μερικά παραδείγματα που χρησιμοποιούνται ήδη στα ERP συστήματα».

Νέο σοφό ERP
«Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) από διάφορες επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, σημείωσε ραγδαία αύξηση από το έτος 2017 (υιοθέτηση τεχνολογιών ΤΝ σε ποσοστό 20%) έως το 2018 (υιοθέτηση τεχνολογιών TN σε ποσοστό 47%). Κατά το έτος 2019 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο μέγιστο, φτάνοντας στο 58%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την ίδια μελέτη, δείχνουν συνολική αύξηση του ποσοστού υιοθέτησης τεχνολογιών TN 2.5 φορές από το 2017 (20%) στο 2022 (50%) [Statista, 2023]» μας εξηγεί ο Δημήτριος Χαραμής, παραθέτοντας μας χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Ήδη αρκετές πολυεθνικές έχουν προχωρήσει στη σταδιακή ενσωμάτωση ΤΝ στη λειτουργία των ERP που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, για την πρόβλεψη των πωλήσεων οι περισσότερες εταιρείες συνήθως κάνουν εκτιμήσεις πραγματοποιώντας σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες, χρησιμοποιώντας κυρίως παρελθοντικά στοιχεία πωλήσεων από το ERP. Η Samsung Electronics Austria για να βελτιώσει τον απαιτούμενο χρόνο και την ακρίβεια των προβλέψεων πωλήσεων έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί το “Cello Demand Sensing” (CDS) στο οποίο χρησιμοποιείται ΤΝ (το “Brightics AI”). Το “CDS”, ανά περίπτωση δημιουργεί διαφορετικό μοντέλο ανάλυσης για διαφορετικά σύνολα δεδομένων, χρησιμοποιώντας πολλαπλές πληροφορίες που επιπλέον των ιστορικών στοιχείων πωλήσεων, αξιοποιεί δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες σε κάθε σημείο πώλησης, κ.λπ.. Σύμφωνα με την εταιρεία, χρησιμοποιώντας το “CDS”, η ακρίβεια της προβλεπτικής ικανότητας αυξήθηκε από 55.3% σε 80.1% – μειώνοντας παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο [Samsung SDS, 2020].

Επιπρόσθετα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην διαχείριση πελατειακών σχέσεων (CRM/ERP) και ήδη αξιοποιούνται τεχνολογίες ΤΝ. Στα πλαίσια εξυπηρέτησης των πελατών τους, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν ετησίως περίπου 15 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις. Η Vodafone UK σε συνεργασία με την Accenture έχουν αναπτύξει πρόγραμμα ΤΝ, το οποίο ονομάζεται “Intelligent Care”, με σκοπό κυρίως να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και φυσικά να μειωθεί το πολύ υψηλό κόστος διαχείρισης τους. Χρησιμοποιώντας ΤΝ και αξιοποιώντας σειρά διαφορετικών πληροφοριών και δεδομένων, μπορούν να γνωρίζουν εγκαίρως ποιοι πελάτες θα τους καλέσουν, πότε θα τους καλέσουν και ποιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το θέμα για το οποίο θα τους καλέσουν. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εφαρμογή ΤΝ, αξιοποιεί δεδομένα συμπεριφοράς (behavioral data) με σκοπό να κατευθύνει τους πελάτες στο καταλληλότερο κανάλι εξυπηρέτησης. Έτσι, η εταιρεία καταφέρνει να παρέχει στους πελάτες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο [Accenture, 2019]. Φυσικά οι τεχνολογίες ΤΝ μπορούν να έχουν εφαρμογή και να συνδράμουν ουσιαστικά σε πλήθος διαφορετικών επιχειρησιακών λειτουργιών.
Ενδεικτικά αναφέρεται η αξιοποίηση ΤΝ κατά τα πρώτα στάδια αξιολόγησης υποψηφίων προς πρόσληψη, ο έλεγχος συμπεριφοράς και η απομακρυσμένη αυθεντικοποίηση πελατών και συναλλασσόμενων – ειδικότερα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπου σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο ψηφιακό περιβάλλον, τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης αυξάνονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τεχνολογίες ΤΝ μπορούν να λειτουργήσουν ως μηχανισμός αποτροπής απάτης και εντοπισμού ασυνήθιστων συμπεριφορών».

ΑΙ/ Cloud / Blockchain και… Sur Mesure ERP
Την επίδραση του ΑΙ στο μέλλον του ERP θεωρεί καθοριστική και ο Παναγιώτης Λεβαντής, Director, Integrated Information Technology Central Europe, του Carlsberg Group, αλλά όχι μοναδικό παράγοντα στην εξέλιξη του. Αφού όπως μας εξηγεί «με τα χρόνια, τα συστήματα ERP έχουν εξελιχθεί για να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και το μέλλον του ERP υπόσχεται να είναι ακόμα πιο συναρπαστικό». Έτσι μας παραθέτει αναλυτικά, -και από την άποψη που έχει από μια βιομηχανία με έντονες ανάγκες και υψηλές ERP προδιαγραφές- τις κυρίαρχες αναδυόμενες τάσεις και τεχνολογίες που ήδη διαμορφώνουν το μέλλον του ERP στις εξής:

«Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει διάφορους κλάδους και ο τομέας ERP δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο μέλλον, τα συστήματα ERP θα τροφοδοτούνται από AI και αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που μπορούν να αναλύουν μεγάλα σύνολα δεδομένων, να αυτοματοποιούν εργασίες ρουτίνας και να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις. Τα συστήματα ERP που λειτουργούν με AI μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους, να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα.
Για παράδειγμα, ένα σύστημα ERP που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα αποθέματος και να προβλέψει πότε θα εξαντληθούν τα αποθέματα. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν ελλείψεις και να μειώσουν πιθανόν σπατάλες. Ομοίως, ένα σύστημα CRM με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει δεδομένα πελατών και να παρέχει εξατομικευμένες προτάσεις, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη.

Cloud Computing
Το cloud computing έχει γίνει πανταχού παρόν τα τελευταία χρόνια και μεταμορφώνει το τοπίο του ERP. Τα συστήματα ERP που βασίζονται στο νέφος προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λύσεις εσωτερικής εγκατάστασης, όπως μειωμένο κόστος υποδομής, αυξημένη ευελιξία και βελτιωμένη επεκτασιμότητα.
Στο μέλλον, περισσότερες επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τα συστήματα ERP τους στο cloud, εκμεταλλευόμενες τα οφέλη που προσφέρει το cloud computing. Τα συστήματα ERP που βασίζονται στο cloud θα είναι επίσης πιο προσιτά σε μικρότερες επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να ανταγωνίζονται μεγαλύτερους οργανισμούς.
Παραμένουν τα γενικότερα θέματα περί ασφάλειας, GDPR κλπ. αλλά μεγάλοι οργανισμοί καλύπτουν τα ρίσκα με κεντροποιημένη διαχείριση των παραπάνω και την χρήση αυτοματισμών.

Internet of Things (IoT)
Το Internet of Things (IoT) είναι ένα δίκτυο συνδεδεμένων συσκευών που μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν δεδομένα. Η τεχνολογία IoT μεταμορφώνει διάφορους κλάδους και ο τομέας ERP δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο μέλλον, τα συστήματα ERP θα ενσωματωθούν με συσκευές IoT, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις.
Για παράδειγμα, ένα σύστημα ERP ενσωματωμένο με αισθητήρες IoT μπορεί να παρακολουθεί την απόδοση των μηχανών σε ένα εργοστασιακό περιβάλλον και να εντοπίσει πιθανά προβλήματα προτού προκαλέσουν διακοπές λειτουργίας. Ομοίως, μια αλυσίδα εφοδιασμού με δυνατότητα IoT μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση των αγαθών από τον κατασκευαστή στον πελάτη, βελτιώνοντας την ορατότητα και μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης.

Blockchain
Η τεχνολογία Blockchain είναι περισσότερο γνωστή για τη χρήση της σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αλλά έχει πολλές άλλες εφαρμογές. Στο μέλλον, τα συστήματα ERP θα ενσωματωθούν με την τεχνολογία blockchain, παρέχοντας στις επιχειρήσεις αυξημένη ασφάλεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα.
Για παράδειγμα, ένα σύστημα ERP με δυνατότητα blockchain μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές και αμετάβλητο αρχείο όλων των οικονομικών συναλλαγών, καθιστώντας ευκολότερη την παρακολούθηση εσόδων και εξόδων. Ομοίως, μια αλυσίδα εφοδιασμού με δυνατότητα blockchain μπορεί να παρέχει διαφάνεια στην κυκλοφορία των αγαθών και να αποτρέψει την απάτη.

Εξατομίκευση
Στο μέλλον, τα συστήματα ERP θα γίνουν πιο εξατομικευμένα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους στις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Τα εξατομικευμένα συστήματα ERP μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, να μειώσουν τη σπατάλη και να αυξήσουν την ικανοποίηση των πελατών. Για παράδειγμα, ένα εξατομικευμένο σύστημα ERP μπορεί να παρέχει στους υπαλλήλους έναν πίνακα εργαλείων που τους δείχνει μόνο τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους, μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνουν στην αναζήτηση δεδομένων. Ομοίως, ένα εξατομικευμένο σύστημα CRM μπορεί να παρέχει στους αντιπροσώπους πωλήσεων συστάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες που είναι πιθανό να ενδιαφέρουν συγκεκριμένους πελάτες.
Συμπερασματικά 3 κύρια στοιχεία θα διέπουν το μέλλον του ERP:
1) Τομείς διεργασιών και αντιστοίχιση διεργασιών από το L1-L5
2) Data Centric Approach με τυποποιημένα και εύκολα προσβάσιμα όλα τα δεδομένα
3) Επικοινωνία και ανταλλαγές πληροφοριών με άλλες εφαρμογές
Όλο και περισσότερη τυποποίηση διεργασιών θα οδηγήσει το μοντέλο στην παράδοση ERP PaaS με κάθετες λύσεις που οδηγούν σε business-as-a-platform (FMCG PaaS, Pharma PaaS etc )» NW