Εταιρική ευθύνη για το ΑΙ επιβάλει το Norwegian Fund
του Βαγγέλη Βαγγελάτου
Το Norges Bank Investment Fund κατέχει μερίδια σε σχεδόν 9.000 εταιρείες παγκοσμίως, που ισοδυναμούν με το 1,5% του συνόλου των εισηγμένων μετοχών και έτσι επιβάλει -με την δύναμη των αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύσεων του- τους όρους ειδικά στον τομέα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Τώρα απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνική υπευθυνότητα στη χρήση ΑΙ σε επίπεδο διοίκησης. «Δεν ζητάμε έναν ειδικό ΑΙ σε κάθε τμήμα. Αλλά μια σαφή πολιτική για το ΑΙ σε επίπεδο συμβουλίου και να την γνωρίζουμε. Είναι υψηλού κινδύνου ή χαμηλού κινδύνου; Πού συναντά τους πελάτες; Είμαστε διαφανείς γύρω από αυτό; Χρησιμοποιείται το ΑΙ υπεύθυνα;», ήταν τα λόγια της Carine Smith Ihenacho, Chief Governance and Compliance Officer του ταμείου. Το οποίο στήθηκε το 1969 όταν οι Νορβηγοί αποφάσισαν τα κέρδη από τις κρατικές πετρελαιοπηγές να πηγαίνουν σε ένα ταμείο «συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας» που θα επενδύει υπεύθυνα αλλά αποδοτικά για την ευημερία και μέλλον της χώρας. Απίστευτο;
AI: Επενδυτικός «ίλιγγος» με αμφίβολα κέρδη
του Στάθη Βασιλόπουλου
Όλος αυτός ο επενδυτικός ίλιγγος που επικρατεί γύρω από το ΑΙ θα μεταφραστεί σε κέρδη για τις εταιρείες και τους οργανισμούς; Πρόσφατη μελέτη της Goldman Sachs με τίτλο «Gen AI: too much spend, too little benefit?» ήρθε να αμφισβητήσει όλα αυτά τα θηριώδη ποσά που δαπανώνται το τελευταίο διάστημα στο ΑΙ και το κατά πόσο θα αποδώσουν καρπούς στο μέλλον. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, οι τεχνολογικοί κολοσσοί καθώς και άλλες εταιρείες από την διεθνή επιχειρηματική σκηνή, αναμένεται να επενδύσουν περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια στο ΑΙ την επόμενη πενταετία. Αυτό ωστόσο, προσώρας τουλάχιστον, δεν μεταφράζεται σε απτά κέρδη. Ο επικεφαλής της GS Global Equity Research, Jim Covello, προχωρά ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι οι τεράστιες αυτές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει, προκειμένου να δικαιολογηθούν, να είναι σε θέση να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα «κάτι για το οποίο όμως το ΑΙ δεν είναι φτιαγμένο. Τουλάχιστον το 30% των project που σχετίζονται με το GenAI θα εγκαταλειφθούν το 2025 εκτιμά από την πλευρά της η εταιρεία ερευνών Gartner. Τελικά πού ξεκινά το μάρκετινγκ και ποια είναι η αλήθεια για το ΑΙ; Όπως είχε πει εύσχημα πριν από λίγο καιρό CEO αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας «σε λίγο θα μας πουν ότι οι φούρνοι βγάζουν ψωμί με Τεχνητή Νοημοσύνη»….
Τώρα ξεκινά ο «πόλεμος» ΕΕ και Apple
του Aλέξανδρου Ελευθεριάδη
Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Apple. Η εξέλιξη που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επέβαλλε στην Apple να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία λόγω παράνομων φορολογικών ελαφρύνσεων που έλαβε μεταξύ 1991 και 2014. Μάλιστα, οι «μπελάδες» για την Apple είναι περισσότεροι, καθώς τον Μάρτιο τής επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τους κανόνες του app store, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις ακόμα έρευνες που είναι πιθανό να ολοκληρωθούν με την επιβολή νέων προστίμων. Ως συνέπεια όλων αυτών, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας έχει αρχίσει να προβληματίζεται για την παρουσία της στην Ευρώπη, καθώς νιώθει ότι αυτή συνοδεύεται από υπερβολικά εμπόδια. Αντιθέτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται απ’ όλους, κάτι που απέδειξαν και με το πρόστιμο που επέβαλλαν στην Google. Μάλιστα, και η Meta κινδυνεύει με πρόστιμο 13 δισ. ευρώ καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θεωρούν ότι η σύνδεση των δωρεάν υπηρεσιών Marketplace με το Facebook αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Το πού θα καταλήξει αυτή η διαμάχη θα φανεί μέσα από τον χρόνο. Σίγουρα όμως αυτό που παρακολουθούμε τώρα απέχει πολύ από το να θεωρηθεί «τελική μάχη».