The beauty of ΑΙ
της Αγγελικής Κορρέ
Τα Deep Convolutional Neural Networks (DCNN) δεν βλέπουν τα αντικείμενα με τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι -χρησιμοποιώντας διαμορφωμένη αντίληψη σχήματος- και αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα και επικίνδυνο στις πρακτικές εφαρμογές ΑΙ. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Press journal iScience, τα Deep learning μοντέλα αποτυγχάνουν να καταγράψουν την διαμορφωτική φύση της ανθρώπινης αντίληψης του σχήματος. Η μελέτη χρησιμοποίησε νέα οπτικά αντικείμενα, τα «Φρανκενστάιν» για να διερευνήσει πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τα DCNN επεξεργάζονται τις ολιστικές, διαμορφωμένες ιδιότητες των αντικειμένων. Τα «Φρανκενστάιν» είναι απλώς αντικείμενα που έχουν ξανασυναρμολογηθεί με λάθος τρόπο -δηλαδή έχουν τα σωστά χαρακτηριστικά, αλλά σε λάθος μέρη. Η μελέτη έδειξε ότι ενώ τo ανθρώπινo οπτικό συστήματα μπερδεύεται από τα «Φράνκενστάιν», τα DCNN όχι, γεγονός που αποκαλύπτει μία ‘αναισθησία’ στις ιδιότητες διαμόρφωσης αντικειμένων. Αυτό εξηγεί γιατί τα deep AI μοντέλα αποτυγχάνουν κάτω από ορισμένες συνθήκες, καθώς φαίνεται ότι ακολουθούν shortcuts για την επίλυση πολύπλοκων εργασιών αναγνώρισης. Και ενώ αυτό μπορεί να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις, σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο – όπως για παράδειγμα σε συστήματα traffic video safety…
Ένας στους τρείς γήινους είναι offline!
του Βαγγέλη Βαγγελάτου
Την κορύφωση των «εορτασμών» για την παγκόσμια κλιμάκωση του ψηφιακού μετασχηματισμού έρχονται να «χαλάσουν» τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τον ΟΗΕ, 2,7 δισεκατομμύρια γήινοι παραμένουν ακόμα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει και σε σχετικό σχόλιο της η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), παρά τα 600 εκατομμύρια που συνδέθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα, ο εντυπωσιακός ρυθμός προόδου επιβραδύνεται και κατά συνέπεια είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος να διασυνδεθούμε ψηφιακά όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μέχρι το 2030. Σήμερα εκτός της επικράτειας του ψηφιακού ήταν προ κορονοϊού 3,6 δισεκατομμύρια, στις αρχές του 2021 περίπου 3 δισεκατομμύρια και σήμερα 2,7 δισεκατομμύρια. Οι λόγοι λίγο πολύ γνωστοί: πολύ αργή ταχύτητα σύνδεσης, πανάκριβοι για τα δεδομένα του πληθυσμού υπολογιστές και συνδρομές σε δίκτυα, έλλειψη ψηφιακών γνώσεων ή ακόμη και πολιτισμικοί ή γλωσσικοί φραγμοί, διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Ή απλώς έλλειψη… ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την ITU μπορεί να τους υποτιμούμε, ως δεδομένους, αλλά στην πραγματικότητα δείχνουν ότι χωρίς επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού θα μείνει πίσω. Ή θα γίνει αποικία εκείνης της ψηφιακής υπερδύναμης που θα αποφασίσει ότι ο «ψηφιακός τρίτος κόσμος» αξίζει τις επενδύσεις της.
Ο σταυρός του μαρτυρίου…
του Γιάννη Ριζόπουλου
Ανήμερα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, διάλεξε το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του με την οποία επικυρώνει πρόστιμο 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ (!) στην Alphabet, μητρική της Google, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, όσον αφορά στη χρήση του λειτουργικού Android και τους περιορισμούς που επιβάλλει σε κατασκευαστές και δίκτυα, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της. Μα τόσα χρόνια το «τρέχουμε», τώρα το θυμήθηκαν; Όχι, ακριβώς – η δικαστική έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε το 2015 και κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια. Το πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν υψηλότερο (στα 4,34 δις) και, φυσικά, η Google έκανε έφεση, ζητώντας την ακύρωσή του. Αμ, δε… Μια ελάχιστη μείωση μπορεί να κέρδισε, αλλά η απόφαση της Επιτροπής για την επιβολή του προστίμου έγινε δεκτή από το Γενικό Δικαστήριο. Τελική, η «καμπάνα»; Όχι, η Alphabet έχει 70 ημέρες στη διάθεσή της για να υποβάλει την τελευταία έφεση και η υπόθεση να κριθεί στον ανώτατο βαθμό (βλέπε, European Court of Justice) και προφανώς θα το κάνει, καθώς η επίτροπος Βεστάγκερ έχει κι άλλα «ράμματα για τη γούνα» της, με εκκρεμή πρόστιμα που ξεπερνούν τα 8 δις €. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…