Industrial Metaverse προ των πυλών
της Αγγελικής Κορρέ
Η ψηφιοποίηση της εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η ψηφιοποίηση των διαδικασιών των εργαζομένων πρώτης γραμμής, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν περίπου το 80% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, μόλις ξεκίνησε. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των βιομηχανικών αλυσίδων σε όλους τους κλάδους, ειδικά όσον αφορά την υποστήριξη των εργαζομένων πρώτης γραμμής με ψηφιακά εργαλεία. Οι λύσεις επαυξημένης (AR) και μικτής πραγματικότητας (MR) δημιουργούν τη βάση για το industrial Metaverse, βοηθώντας τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής να γίνουν πιο αποδοτικοί, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανοποίηση των εργαζομένων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της TeamViewer για το 2023. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε μια αύξηση της ταχύτητας μέσα από την υιοθέτηση των τεχνολογιών Industrial Metaverse.Προκειμένου οι εταιρείες να υιοθετήσουν με επιτυχία λύσεις Industrial Metaverse, πρέπει να σκεφτούν να μειώσουν τα εμπόδια και να ενταχθούν σ’ αυτό. Αναμένουμε ότι η wearable τεχνολογία, hands-free, όπως τα έξυπνα γυαλιά και το υποστηρικτικό λογισμικό AR, θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να διευκολύνει την εκτέλεση περισσότερων hands-free εργασιών. Επιπλέον, αναμένουμε να δούμε αύξηση των smart phones που χρησιμοποιούνται για να γεφυρωθεί το χάσμα».

Εμπρός της Γης οι logαρισμένοι!
του Βαγγέλη Βαγγελάτου
Ίσως για κάποιους να ήταν ζήτημα χρόνου, αλλά ακόμα και έτσι δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Λίγο πριν κλείσει το 2022 για πρώτη φορά η απενεργοποίηση ενός app από τον διαχειριστή του πέρασε στην …Ιστορία και στα πρωτοσέλιδα -ή μάλλον στη «βασική οθόνη»- των ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως το BBC, στο οποίο είδαμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αποφάσισε ότι το Εθνικό App Ελέγχου των πολιτών λόγω Covid-19 θα απενεργοποιηθεί. Το «μισητό» ως μάτι του Μεγάλου Αδελφού app, δημιουργήθηκε και επιβλήθηκε σε όλους τους πολίτες της Κίνας στην αρχή της πανδημίας. Για την λειτουργία του κάθε πολίτης ήταν υποχρεωμένος να το εγκαταστήσει, να ανοίξει την λειτουργία εύρεσης της τοποθεσίας του και να την έχει διαρκώς ανοικτή. Μέσω αυτής το κινεζικό κράτος τον είχε διαρκώς υπό έλεγχο, καθώς του μετέδιδε και «διαταγές», ενώ ένα πράσινο ή κόκκινο βέλος εμφανιζόταν στην οθόνη του κινητού -διαστάσεων όσο και η οθόνη- όταν ο χρήστης κινούνταν και του απαγόρευε ή επέτρεπε την πρόσβαση σε μία περιοχή, γειτονιά ή ακόμα και σπίτι, ανάλογα με το πανδημικό προφίλ της. Εννοείται ότι βάση αυτού ο πολίτης μπορούσε να συλληφθεί αν το στίγμα του τον έδειχνε να «σουλατσάρει» αγνοώντας εντολές και καραντίνες. Το κλείσιμο του app χαιρετίστηκε ως μέρος της χαλάρωσης των μέτρων από πολλούς, αλλά ακόμη περισσότεροι σχολιάζουν ότι αφενός η κυβέρνηση άρχισε να κάνει τα στραβά μάτια στην αύξηση των κρουσμάτων για χάρη της οικονομίας και αφετέρου θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους πάντες μέσω δεκάδων άλλων tracking apps των οποίων η χρήση είναι πρακτικά υποχρεωτική προκειμένου να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κρατικές δομές.

Θυμάστε τα παλιά, καλά mainframe; ε, λοιπόν, επιστρέφουν!
του Γιάννη Ριζόπουλου
Στην προϊστορική εποχή της Πληροφορικής, πριν από κάμποσες δεκαετίες, τα mainframes ήταν οι απόλυτοι αφέντες στον χώρο της τότε Μηχανοργάνωσης, βάζοντας τα θεμέλια για όσα θα ακολουθούσαν. Τα χρόνια πέρασαν κι άλλαξαν πολλά: νέα μοντέλα, αρχιτεκτονικές, ανάγκες και λύσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Οι δυνατότητες των υπολογιστών κινήθηκαν αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος και το κόστος τους, αλλά να που η ιστορία επαναλαμβάνεται: τα mainframe επιστρέφουν, ως HPC (High Performance Computers) πλέον, με άλλο ρόλο (να προσφέρουν την τεράστια ισχύ που όλο πιο συχνά απαιτούν τα Big Data Analytics, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση) και πολλά-πολλά μηδενικά στις επιδόσεις τους. Μόλις πριν από έναν μήνα, εγκαινιάσθηκε στην Technopole της Μπολόνια ο Leonardo, ένας από τους τέσσερις ισχυρότερους HPC στον πλανήτη, επιπέδου pre-exascale. Μ’ άλλα λόγια, μπορεί να κάνει κάτι λιγότερο από 1 exaflop, ήτοι 1 δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια πράξεις (1 και 18 μηδενικά) το δευτερόλεπτο. Ζαλίζομαι!