Οι απολύσεις συνεχίζονται, οι μισθοί αυξάνονται;
της Αγγελικής Κορρέ
Αν και οι εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν τεράστιες απολύσεις πέρυσι, το 2023 φαίνεται πολύ χειρότερο. Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί περισσότερες απολύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες το 2023 από ό,τι όλο το περασμένο έτος, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon, η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, η Microsoft, η Google, η IBM, η SAP και η Salesforce -καθώς και πολλές μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας- έχουν ανακοινώσει σαρωτικές περικοπές θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα: Η Big Tech προχώρησε σε έξαρση προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdown πυροδότησαν ένα ξεφάντωμα αγορών τεχνολογίας για την υποστήριξη της απομακρυσμένης εργασίας και την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, και τώρα αντιμετωπίζουν μείωση εσόδων. Αν και οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν το 2023, με το εταιρικό λογισμικό και τις υπηρεσίες πληροφορικής να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, η συνολική αύξηση αναμένεται να είναι μέτρια, με τα συστήματα data centers και τις υπηρεσίες επικοινωνιών να αυξάνονται λιγότερο από 1%, σύμφωνα με την Gartner. Και ενώ εταιρείες τεχνολογίας υψηλού προφίλ, όπως η Amazon και η Microsoft, έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας φέτος, το «θετικό» για τους επαγγελματίες της τεχνολογίας είναι ότι πολλές από τις απολύσεις αφορούν μη τεχνικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη έμπειρων ταλέντων τεχνολογίας σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τους μισθούς για τους επαγγελματίες πληροφορικής!

 

Δήμαρχος εναντίον ChatGPT στα δικαστήρια
του Βαγγέλη Βαγγελάτου
Μπορεί να έπρεπε να το περιμένουμε κι’ αυτό, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Ο Brian Hood, Δήμαρχος στο Hepburn Shire Council, στην μακρινή Αυστραλία μήνυσε την Open AI για συκοφαντική δυσφήμιση. Όλα ξεκίνησαν όταν ο δήμαρχος ανακάλυψε ότι όταν ζητά κάποιος από το έξυπνο chatbot ChatGPT μια ενημέρωση ή κάποιο κείμενο για το άτομο του αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ συμπεριλαμβάνει στο βιογραφικό του ότι έχει φυλακισθεί για υπόθεση δωροδοκίας. Ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος ήταν ο βασικός πληροφοριοδότης που κατήγγειλε υπόθεση δωροδοκίας που έπεσε στην αντίληψη του, όταν δούλευε για θυγατρική της Reserve Bank of Australia, το 2005 και η καταδίκη των υπεύθυνων βασίστηκε στη δική του κατάθεση. Η Open AI δεν σχολιάζει την υπόθεση, αν και στο blog της αναφέρει ότι το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο που «φαίνεται έγκυρο αλλά είναι λάθος ή περιλαμβάνει παράλογες απαντήσεις». Το ίδιο το disclaimer της εφαρμογής πάντως αναφέρει ότι «το περιεχόμενο που παράγεται μπορεί να περιέχει ανακριβείς πληροφορίες για πρόσωπα, μέρη ή γεγονότα». Ποιος διαβάζει τα disclaimers, θα αναρωτηθείτε δίκαια. Ή την δεύτερη σελίδα σε μια διερεύνηση στο Google. Στο μεταξύ, στην Ιταλία το ChatGPT απαγορεύτηκε αφού πριν καλά καλά δοθεί στο κοινό προέκυψαν ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων… Ποπκόρν μην ξεχάσουμε να πάρουμε, αυτό το έργο θα κρατήσει αρκετά.

Chat, εδώ, Chat εκεί, Chat παντού!
του Γιάννη Ριζόπουλου
Το ChatGPT και τα αντίστοιχα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που μικρές και μεγάλες εταιρείες έσπευσαν να παρουσιάσουν σε χρόνο dt στην αγορά, «καβαλώντας το κύμα» της καινοτομικής προσέγγισης σε πλήθος εφαρμογές, «γεννούν» καθημερινά πρωτοσέλιδα και οι τομείς όπου δεν έχουν ακόμα εμπλακεί διαρκώς λιγοστεύουν.
Οι τηλεδιασκέψεις ήταν ένας από αυτούς – όχι πιά, καθώς η Cisco ανακοίνωσε πρόσφατα αναβάθμιση της γνωστής πλατφόρμας της Webex, με λειτουργίες Μηχανικής Μάθησης και Generative AI. Στόχος η βελτίωση της εξ αποστάσεως συνεργασίας και της εμπειρίας του χρήστη, χάρη σε νέα, έξυπνα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνουν βελτιστοποίηση φωνής και εικόνας, τρισδιάστατα εφέ κινηματογραφικού τύπου και αυτόματη αναβάθμιση τυχόν χαμηλής ανάλυσης, προσθήκη animation στον διάλογο, επικοινωνία με φυσική γλώσσα, αλλά και εξαγωγή περιλήψεων από μακροσκελή κείμενα… Να περιμένουμε πλέον την απάντηση (που σίγουρα θα έρθει) της Zoom, η οποία ελέγχει σήμερα τη μερίδα του λέοντος (72,6% έναντι 8,6% του Webex) της σχετικής αγοράς…