Diversity – οι «καλές» προθέσεις δεν αρκούν
της Αγγελικής Κορρέ
Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία τεχνολογίας «παλεύει» για την επίτευξη του diversity στο ανθρώπινο δυναμικό της. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα τελευταία δύο χρόνια πολλές εταιρείες τεχνολογίας διπλασίασαν τις δεσμεύσεις τους για υποστήριξη του στόχου του Diversity & Inclusion (DEI) στον κλάδο. Παρόλες όμως τις καλοπροαίρετες (;) προσπάθειες, μία στις τέσσερις εταιρείες αναφέρει ότι οι ομάδες τους είναι περισσότερο από 70% λευκές και ανδροκρατούμενες. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για την ψηφιακή ηγεσία του Harvey Nash, το μέσο ποσοστό των γυναικών στις ομάδες τεχνολογίας είναι μόλις 28%. Η πρόθεση μπορεί να είναι εκεί… η πραγματικότητα όμως δείχνει άλλα. Η τεχνολογία συνεχίζει να αγωνίζεται να επιτύχει την ποικιλομορφία που θα ήθελε ή θα έπρεπε ή που επιβάλλει η κοινωνική απαίτηση ολοένα και περισσότερο… Το χάσμα μεταξύ της επιθυμίας να επιτευχθεί το diversity, η ισότητα και η συμπερίληψη και της πραγματοποίησης αυτού του στόχου παραμένει μεγάλο. Παρά τις «προγραμματικές» δεσμεύσεις των εταιρειών, παραμένει να δούμε κατά πόσο οι ηγεσίες του ΙΤ κλάδου θα μπορέσουν να αρχίσουν να προσλαμβάνουν και να προάγουν στελέχη που δεν τους μοιάζουν – δεν είναι δηλαδή λευκοί άντρες.
Λαμόγια “Made by AI”;
του Βαγγέλη Βαγγελάτου
Το hype του ΑΙ τελειωμό δεν έχει, αλλά αυτή είναι από τις περιπτώσεις που κάποιος με «βαριά» φωνή πρέπει να πει το αυτονόητο για να ακουστεί. Έτσι ο θρυλικός συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, δήλωσε στο BBC ότι «το ΑΙ παραείναι έξυπνο και ταυτόχρονα, προσβάσιμο σε όλους αυτούς που θέλουν να εξαπατήσουν συνανθρώπους τους» σημειώνοντας ότι αν και δεν πιστεύει ότι ποτέ θα υποκαταστήσει την ανθρώπινη ευφυία, μιας και θα του λείπει πάντα το συναίσθημα, παρόλα αυτά θα μπορούσε να κάνει τους «κακούς παίκτες» ακόμα πιο πειστικούς. Ο αντισυμβατικός «Woz» που μεταξύ άλλων σχεδίασε τον πρώτο Apple και τελικά έφυγε από την Apple για να διδάξει, δεν μασάει τα λόγια του και λέει ότι οι big tech μπορεί να νομίζουν ότι μπορεί να τη γλιτώνουν πάντα αλλά στην περίπτωση του ΑΙ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν μέσα σε κανονιστικά πλαίσια. «Άνθρωπος θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε τι που δημιουργεί το ΑΙ. Οι δυνάμεις που κινητοποιούνται από το χρήμα συνήθως νικούν και αυτό είναι λυπηρό, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας» είπε, ενώ πρότεινε κάθε περιεχόμενο που δημιουργείται από ΑΙ να φέρει ανάλογη προειδοποιητική «ετικέτα». Πρότεινε μάλιστα στους εμπλεκόμενους να πάρουν μαθήματα από την γέννηση και την εξέλιξη του διαδικτύου στην πορεία.
Στα όπλα! Στα όπλα!
του Γιάννη Ριζόπουλου
Αργά ή γρήγορα, με τέτοια φόρα και δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα γινόταν κι αυτό… Εκτός από τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, για τις οποίες «σκοτώνονται» επιστήμονες και νομοθέτες, ως προς τον βαθμό της ρύθμισης που θα επιβληθεί, ίσως πρέπει να σκεφτούμε και τα χειρότερα – τουλάχιστον, η Βουλή των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ένα διάλειμμα από τις γιορτές και τις παράτες της Στέψης για να στήσει μια επιτροπή (AI in Weapon Systems Committee) για να εξετάσει τι θα γίνει αν κάποιοι κακόβουλοι «βάλουν χέρι», με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε «βαριά» οπλικά συστήματα. Κάτι που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί, καθώς -όπως λένε οι ειδικοί- οι διαθέσιμες θεωρίες χρειάζονται updating, αφού έχουν μείνει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου… Το ερώτημα είναι ποιος θα ελέγξει τι και πώς, αν το παιχνίδι χοντρύνει τόσο πολύ. Στα όπλα! Στα όπλα!