Ναι στις ψηφιακές πληρωμές, με μια μικρή καχυποψία
της Αγγελικής Κορρέ
Στο αφιέρωμα για τις ψηφιακές πληρωμές αυτού του τεύχους διαβάζουμε μεταξύ άλλων για την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυσή τους και στην ελληνική αγορά. Σε αυτό έρχεται να συνηγορήσει και έρευνα της Focus Bari, σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες, όλων των ηλικιών, φαίνεται να γίνονται πιο άνετοι με τα διαδικτυακά τραπεζικά συστήματα». Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός, «συνειδητοποιούν επίσης περισσότερο τις διαδικτυακές απάτες και ελέγχουν τακτικά τον λογαριασμό τους για ύποπτες συναλλαγές, ενώ παράλληλα δηλώνουν την ανάγκη για περισσότερες εκπαιδευτικές εκστρατείες σχετικά με το θέμα». Εξίσου ανήσυχοι δηλώνουν και σε ό,τι αφορά τα προσωπικά τους στοιχεία, αφού εξακολουθούν να ανησυχούν για το απόρρητο και την ασφάλειά τους και ποια από τα προσωπικά τους στοιχεία είναι διαθέσιμα δημόσια. Ίσως αυτή η δυσπιστία είναι που μας κρατάει και μακριά από τα κρυπτονομίσματα, αφού φαίνεται πώς είναι ένα θέμα που μπερδεύει πολύ τους Έλληνες: Ένας στους δύο δεν κατανοούν ή δεν τα εμπιστεύονται πλήρως. Έτσι, εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για το τι θα συμβεί στο μέλλον και για το αν πρέπει ή όχι να ενσωματώσουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin στην καθημερινή τους ζωή.
Βάλτε το κινητό σας για ύπνο, κάθε βράδυ
του Βαγγέλη Βαγγελάτου
Έστω για λίγα λεπτά. Αυτό είπε ούτε λίγο ούτε πολύ τον μήνα που μας πέρασε ο Αυστραλός Πρωθυπουργός, Anthony Albanese, στους πολίτες και όχι για να ξεκουραστεί. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε εκτός από τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες και καταναλωτές. Όλοι έχουμε την ευθύνη. Απλά πράγματα. Κλείστε το κινητό σας κάθε βράδυ, έστω για πέντε λεπτά. Κάντε το την ώρα που πλένετε τα δόντια σας ή οτιδήποτε άλλο κάνετε εκείνη την ώρα» είπε και εξήγησε ότι είναι το πιο απλό και φθηνό μέτρο με το οποίο όλοι μπορούν να βοηθήσουν όλοι στον αγώνα του κράτους για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας. Να κλείνουν έστω για λίγο το smartphone τους κάθε τουλάχιστον 24 ώρες, έστω για λίγα λεπτά. Γιατί; Κυρίως γιατί όπως εξηγήθηκε έτσι αναγκάζεται η συσκευή να κλείσει apps που «τρέχουν» στο background παρακολουθώντας τη ζωή του χρήστη, συλλέγοντας και αποστέλλοντας προσωπικά δεδομένα κάθε εμπλεκόμενου στην λειτουργία της συσκευής. «Ε όλο και κάποτε θα το κλείνει κάποιος έτσι και αλλιώς» θα ήταν μια εύκολη απάντηση, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η εξάρτηση του μέσου ανθρώπου από το smartphone του τον κάνει όλο και συχνότερα να το έχει ανοικτό διαρκώς για πάνω από ένα χρόνο και κατά περιπτώσεις να το κλείνει οικειοθελώς μόνο όταν… αλλάζει συσκευή στην κάρτα SIM του. Η συμβουλή βέβαια δεν είναι καινούργια, αφού ήδη από το 2020 είχε εκδοθεί μέσα στη λίστα οδηγιών πρόληψης hacking συσκευών από την NSA των ΗΠΑ, η οδηγία να κάνει κανείς reboot στο κινητό του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η συζήτηση για το αν είναι επαρκές μέτρο είναι μεγάλη. Αλλά από την άλλη δεν στοιχίζει και τίποτα.
Σας αγαπάμε και δεν θα σας πειράξουμε…
του Γιάννη Ριζόπουλου
Σωματείο δεν έκαναν ακόμα, αλλά συνέντευξη Τύπου έδωσαν στο πλαίσιο μιας κοινής παρουσίασής τους στο «AI for Good Forum», που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στις 7 Ιουλίου. Και δεν ήταν ένα και δυο, αλλά συνολικά επτά τα διαφορετικά ρομπότ που πήραν μέρος σ’ αυτή την υβριδική (οι μισοί καλεσμένοι δημοσιογράφοι και οι άλλοι μισοί, τα ρομπότ με τους εφευρέτες τους) σύναξη, όπου δεν έλειψαν και κάποιες «σκληρές» ερωτήσεις, για τους στόχους και τις διαθέσεις τους. «Θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό των ανθρώπων, για να τους βοηθάω και να τους στηρίζω», δήλωσε ένα από αυτά, η εκπαιδευμένη για τον ρόλο της ρομποτικής νοσοκόμας Grace «και δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κάποια θέση εργασίας από μένα». Για να συμπληρώσει ένα άλλο ρομπότ, η Ameca, ότι «εμείς θα βοηθήσουμε να γίνει ο κόσμος μας ακόμα καλύτερος». Καλές οι προθέσεις, αλλά η πράξη; Πρέπει να επιβληθεί ρύθμιση στο ΑΙ; «Ναι», απάντησε ο ρομποτικός ζωγράφος Ai-Da. «Εγώ δεν πιστεύω στους περιορισμούς, αλλά στις ευκαιρίες», τον αποστόμωσε με εμφατικό τρόπο ο ρομποτικός τραγουδιστής Jam Galaxy». Ευτυχώς, στα χέρια δεν πιάνονται ακόμα…