Στην απλοποίηση των συναλλαγών για πολίτες και δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις 27 χώρες της ΕΕ με «βολικό, γρήγορο, αλλά και εξαιρετικά ασφαλή τρόπο» θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότη-τας, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο NetFAX o Σπύρος Ντόκορος, Γενικός Διευθυντής Υλοποίησης Ευρωπαϊκών Έργων, της Netcompany-Intrasoft η οποία έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την ανάπτυξη, την συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του έργου.

Η εταιρεία σας συνεργάζεται  πολλά χρόνια με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη συνεργασία.

Η Netcompany-Intrasoft εδώ και τρεις δεκαετίες αποτελεί βασικό συνεργάτη των Ευρωπαϊκών οργάνων, συμβάλλοντας ενεργά στους στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2030 με καινοτόμες υπηρεσίες τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναλάβει σημαντικά έργα που αφορούν στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών υποδομών, και τη δημιουργία λύσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία μας ως μέλος του Netcompany Group A/S, ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την ανάπτυξη, την συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του κομβικού και πολυαναμενόμενου έργου για το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας (EU Digital Identity Wallet).

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το  έργο και γιατί θεωρείται κομβικής σημασίας;

To Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας αποτελεί ένα πολύ καινοτόμο έργο που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων.  Το έργο απαντά σε μια ήδη υπάρχουσα ανάγκη των Ευρωπαίων, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο Ευρωβαρόμετρο, όπου, όπως αναφέρεται, το 63% των πολιτών της ΕΕ επιθυμεί μια ασφαλή ενιαία ψηφιακή ταυτότητα που να μπορεί να την χρησιμοποιεί σε όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες.  Ο βασικός στόχος, είναι η χορήγηση μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας (e-identity), που θα λειτουργεί μέσω του EU Digital Identity Wallet, και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ψηφιακή ταυτοποίηση, ενώ παράλληλα θα προσφέρει πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των δεδομένων του χρήστη. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά, ξεκινώντας από την ευκολία στη χρήση για τους πολίτες, τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και φθάνει έως την διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών.

Πώς θα λειτουργεί;

Οι πολίτες θα μπορούν να πιστοποιούν την ταυτότητά τους ψηφιακά και να μοιράζονται ηλεκτρονικά έγγραφα με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλέφωνό τους, όπως για παράδειγμα, την άδεια οδήγησης, την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή τα πτυχία τους από το προσωπικό τους Πορτοφόλι Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας. Έτσι θα αποκτούν ακόμη πιο εύκολα πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ενώ κάποιος χρήστης app ή website έδινε τα στοιχεία του χωρίς στην πραγματικότητα να γνωρίζει πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν, με τo Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας θα έχει πλήρη έλεγχο στην επιλογή των στοιχείων που επιθυμεί να μοιραστεί με τρίτα μέρη.

Πότε θα ξεκινήσει η πιλοτική  υλοποίησή του και πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί; Αφορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες  και στην Ελλάδα;

Το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλους όσοι διαμένουν σε χώρες της ΕΕ που θέλουν να ταυτοποιηθούν μέσω αυτού ή να παράσχουν επιβεβαίωση ορισμένων προσωπικών πληροφοριών. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για online όσο και για offline υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ. Στο πλαίσιο της 4ετούς σύμβασης, η κοινοπραξία που ηγείται η Netcompany-Intrasoft και συμμετέχει η Scytales AB έχει ξεκινήσει την ανάλυση των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων και την πιλοτική ανάπτυξη του. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο κύκλος διαβουλεύσεων των φορέων της ΕΕ, προκειμένου να καθοριστεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τι θα μπορεί να κάνει ένας  πολίτης με το νέο ευρωπαϊκό  πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας;

Το Ευρωπαικό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας οδηγεί πρακτικά στην απλοποίηση των συναλλαγών για πολίτες και δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις 27 χώρες της ΕΕ με βολικό, γρήγορο, αλλά και εξαιρετικά ασφαλή τρόπο.  Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από περιπτώσεις όπως το να πληρώσει κάποιος την Εφορία του, να νοικιάσει αυτοκίνητο, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης, να λάβει ιατρική συνταγή που να μπορεί να την εκτελέσει οπουδήποτε στην ΕΕ ή να κάνει ακόμη και αίτηση σε Πανεπιστήμιο σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ.