Με αφορμή την βράβευση της Eltrak στα Cloud Computing Awards 2023 powered by Office Line, για τη λύση The Cyber Shield: Protecting Your Business in the Cloud / Security, μιλήσαμε με τον Σπύρο Ψωμαδέλη, CIO της εταιρείας, τόσο για το βραβευμένο έργο όσο και για την ευρύτερη ΙΤ στρατηγική της Eltrak.

netweek: Πρόσφατα η Eltrak βραβεύτηκε στα Cloud Computing Awards για την υλοποίηση έργου σχετικά με την διαχείριση της ασφαλούς πρόσβασης και την ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριών. Μιλήστε μας λίγο σχετικά. Ποιες ήταν οι επιχειρηματικές ανάγκες πίσω από αυτό το έργο;

Σπύρος Ψωμαδέλης: H Eltrak έχει μια μακρά παράδοση καινοτομίας και έμφασης στην ενίσχυση της αποδοτικότητας διαδικασιών και συστημάτων, παρέχοντας υπηρεσίες και προϊόντα υψηλού επιπέδου στους πελάτες της. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάστηκε να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες που οδήγησαν στην υλοποίηση του έργου για τη διαχείριση της ασφαλούς πρόσβασης και την ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριών. Οι κύριες ανάγκες περιλάμβαναν:

1. Ευελιξία και απομακρυσμένη πρόσβαση: Η Eltrak επιθυμούσε να παρέχει στους εργαζομένους της τη δυνατότητα εργασίας από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς να περιορίζονται από γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτό σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες και εφαρμογές από οποιαδήποτε τοποθεσία ή συσκευή.

2. Ασφάλεια πληροφοριών: Η Eltrak ήθελε να ενισχύσει την ασφάλεια των πληροφοριών της και να προστατεύσει τα εταιρικά δεδομένα από απειλές και επιθέσεις. Ήταν σημαντικό να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας που θα ακολουθούν τον χρήστη ανεξάρτητα από την τοποθεσία του, προσφέροντας ασφάλεια τόσο εντός όσο και εκτός του εταιρικού δικτύου.

3. Επεκτασιμότητα και δυναμική: Η Eltrak χρειαζόταν μια λύση που θα ήταν σύγχρονη, επεκτάσιμη και δυναμική. Ήθελε να μπορεί να προσαρμόζει τη λύση στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εργαζομένου και στην εταιρική στρατηγική της. Αυτό περιλάμβανε τη δυνατότητα επεκτασιμότητας για να καλύψει το σύνολο των εταιρειών του ομίλου και τα διάφορα υποκαταστήματά της.

Οι παραπάνω επιχειρηματικές ανάγκες οδήγησαν την Eltrak να αναζητήσει μια σύγχρονη λύση Cloud Computing που θα της επέτρεπε να παρέχει ασφαλή πρόσβαση και να ενισχύσει την ασφάλεια των πληροφοριών της. Η βράβευση της Eltrak στα Cloud Computing Awards αναγνωρίζει την επιτυχή υλοποίηση αυτού του έργου και τη συμβολή της στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας των διαδικασιών και των συστημάτων της εταιρείας.

Ποια τα οφέλη που έχετε διαπιστώσει από την υλοποίηση της λύσης; Μπορεί μία λύση κυβερνοασφάλειας να συνδράμει στην ανάπτυξη της εταιρείας και αν ναι με ποιους τρόπους;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς είμαστε σε θέση να παρέχουμε υπηρεσίες απομακρυσμένα χωρίς να ανησυχούμε για θέματα ασφάλειας. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στους χρήστες να είναι ευέλικτοι στην εργασία τους, αρκεί να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας που έτσι και αλλιώς «επιβάλλονται» μέσω του συστήματος. Η υλοποίηση αυθεντικοποίησης 2 παραγόντων (2FA) μας παρέχει μια επιπλέον σιγουριά. Η δυνατότητα ελέγχου και απομακρυσμένης διαγραφής εταιρικών δεδομένων σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας συσκευής ενισχύει το κομμάτι της ασφάλειας.

Παράλληλα η κεντρική κονσόλα διαχείρισης, μας επιτρέπει να διατηρούμε «μια συνολική οπτική» των αδειών και των συσκευών και κάνει τη διαχείριση ταυτότητας πολύ πιο εύκολη. Ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του Microsoft defender ο συνολικός διαχειριστικός χρόνος μειώθηκε πάρα πολύ, επιτρέποντάς μας να δίνουμε έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε Core business. Όλα τα παραπάνω μαζί με τις ήδη υλοποιημένες στρατηγικές και επενδύσεις μας τα προηγούμενα χρόνια στο κομμάτι της ασφάλειας (Firewalls, amp, antivirus, SOC aaS, Incident management etc.) μας επέτρεψε να πιστοποιηθούμε κατά ISO 27001 (ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων), δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο ISMS.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι στην υλοποίηση όλων των παραπάνω επιτυχημένων λύσεων κυβερνοασφάλειας έπαιξαν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο οι στρατηγικές συνεργασίες που διατηρεί ο όμιλος με υψηλού επιπέδου ανά τομέα συνεργάτες.

Τέλος η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας ήταν καίρια κατά την περίοδο της πανδημίας του covid, καθώς επέτρεψε την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και λειτουργιών από όλα τα τμήματα. Είναι σημαντικό ότι μας βρήκε έτοιμους και δεν αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και πώς κρίνετε την πορεία του ελληνικού επιχειρείν και της ελληνικής οικονομίας γενικά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας;

Οι προκλήσεις είναι πράγματι πολλές ενώ ελλοχεύουν και «κρυφοί» κίνδυνοι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος και δείχνει το δρόμο προς το μέλλον αλλά πρέπει να γίνεται με γνώμονα το επιχειρείν και τις επαγγελματικές/εταιρικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Δεν πρέπει να γίνεται απλά για να ακολουθήσουμε το ρεύμα της τεχνολογίας, αλλά να αναγνωρίζουμε πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να ωφελήσει την επιχείρηση στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παρέχει στις επιχειρήσεις σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία που επιτρέπουν τον αυτοματισμό διαδικασιών και διαδικτυακών διεργασιών. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα και μείωση των σφαλμάτων και λαθών που μπορεί να προκύψουν από την ανθρώπινη επέμβαση.

Ένας τομέας που θα παίξει μεγάλο ρόλο είναι η κυβερνοασφάλεια με έμφαση στον άνθρωπο. Πρέπει να επιμείνουμε σε ολοένα μεγαλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τους κινδύνους της κυβερνοναφάλειας. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης είναι σημαντικός για να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες γνωρίζουν τα βασικά μέτρα προστασίας και τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν για να προστατεύουν τόσο τον εαυτό τους όσο και την επιχείρηση από κυβερνοεπιθέσεις. Η ασφάλεια ενός συστήματος ή μια εταιρείας είναι εν τέλει τόσο καλή, όσο οι χρήστες της!

Οι ελληνικές εταιρείες έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο είναι ουσιαστικό αυτό να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του «τρόπου εργασίας» και της κουλτούρας της κάθε εταιρείας προκειμένου να είναι βιώσιμη και συνεχής.

Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική και οι δράσεις της Eltrak σε ό,τι αφορά στην μετάβαση στην ψηφιακή εποχή; Ποιες είναι οι κυριότερες προτεραιότητές σας και επιδιώξεις σας;

Η Eltrak επενδύει ολοένα και περισσότερο σε νέες τεχνολογίες και συστήματα με γνώμονα το τρίπτυχο:
• Ασφάλεια
• Ψηφιακός μετασχηματισμός και αυτοματοποίηση διαδικασιών
• Paperless & βιωσιμότητα

Ο στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις διαδικασίες μας, τις υπηρεσίες μας και την εμπειρία του πελάτη (CX). Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τα παραπάνω, ενσωματώνοντας έξυπνα εργαλεία και λύσεις στις διαδικασίες και υπηρεσίες μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα εταιρικά δεδομένα μας είναι ένα βασικό “asset” που πρέπει να προστατεύσουμε σε κάθε βαθμό. Παράλληλα το “contingency”, το λεγόμενο σχέδιο της επόμενης ημέρας είναι σε απόλυτο βαθμό ενταγμένο στη στρατηγική μας, έχοντας υλοποιήσει τη λύση DRaaS (Disaster Recover as a Service) με RTO (recovery time objective) 1.5 ώρες αλλά και επενδύοντας συνεχώς σε λύσεις High Availability!
Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας δουλεύουμε με κατεύθυνση την υιοθέτηση λύσεων με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτό που ονομάζουμε μετάβαση σε λύσεις «paperless»

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι τάσεις που θα δούμε να επικρατούν το επόμενο διάστημα και τι προσδοκάτε να προσφέρουν; (πχ AI, low code-no code)

Κατά τη γνώμη μου θα δούμε στο μέλλον όλο και πιο έξυπνες λύσεις με ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Οι τεχνολογίες cloud παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό καθώς επιτρέπουν την ολοένα μεγαλύτερη τροφοδότηση με περισσότερα και ποιο πλούσια δεδομένα που αποτελούν κλειδί για τέτοιες τεχνολογίες.
Επιπροσθέτως πιστεύω ότι λύσεις as a Service (aaS) θα έχουν ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή και περισσότερες υλοποιήσεις αλλάζοντας τον χάρτη του εταιρικού infrastructure, καθώς συμβάλλουν στην ευελιξία, τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων.

Τέλος, τα διάφορα εργαλεία low code ή no cοde εκτιμώ ότι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση. Και είναι λογικό καθώς οι αναδυόμενες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος διαχείρισης που απαιτούνται.