Μέσα σε ενάμιση χρόνο από την ίδρυσή της, η 5G Ventures, διαχειρίστρια εταιρεία του Ταμείου «Φαιστός», έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες, προσελκύοντας και ξένες εταιρείες τεχνολογίας αιχμής να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από τα 101 εκατ. ευρώ, που είναι το ενεργητικό του Φαιστός, έχουν ήδη επενδυθεί μέσα σε 21 μήνες κεφάλαια άνω των 41,5 εκατ. ευρώ (commitments). Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το στρατηγικό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπεραταμείο, φορέας στον οποίο ανήκει η 5G Ventures.

Το portfolio μέχρι στιγμής αποτελείται από τις εταιρείες: Matternet, OQ Technology, Pandas Holdings, SafeSize, EdgeQ , Movandi και Wings ICT και Sphynx. Επιπλέον έχει συνεπενδύσει με διεθνείς στρατηγικούς και χρηματοοικονομικούς επενδυτές, όπως η «Saudi Aramco Entrepreneurship Ventures LLC», «Sony Innovation Fund», «Mercedes-Benz», «Boeing Horizon X», «Swiss Post», «UPS», «DST», «Gemini Ιnvestments L.P.» κλπ. Νέοι γύροι επενδύσεων Σήμερα το Phaistos, σύμφωνα με τη διοίκησή του, προωθεί επενδύσεις άλλων 15 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμμετάσχει με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ σε επόμενους χρηματοδοτικούς γύρους, που θα τρέξουν οι εταιρείες στις οποίες έχει ήδη τοποθετηθεί. Το μέσο ύψος επένδυσης του ταμείου είναι γύρω στα 6-7 εκατ. ευρώ.

Επιδίωξή του, επίσης, είναι να συμμετάσχει ως επενδυτής και σε νέα έργα (greenfield projects) στον χώρο της τεχνολογίας, επεκτείνοντας το αναπτυξιακό του αποτύπωμα στη χώρα. Το Ταμείο Φαιστός επενδύει σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των νέων δικτύων όπως το 5G και αποτελεί μια αποτελεσματική γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων.