Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν, εκτός απροόπτου, δύο σημαντικοί διαγωνισμοί για έργα πληροφορικής που αφορούν στο Δημόσιο, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για έργα τα οποία εντάσσονται σε ένα ευρύτερο «πακέτο» έργων πληροφορικής που δρομολογούνται εντός του 2020, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου. Τα δύο έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του μήνα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος ERP  για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς και συνολικά για το Δημόσιο, προϋπολογισμού περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, και η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS), προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω έργα συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίησή τους.

G-cloud και gov.gr
Σε δεύτερο πλάνο, το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου προβλέπει εντός του 2020 την προκήρυξη και άλλων έργων πληροφορικής, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη γενιά του υπολογιστικού νέφους G-Cloud της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο φιλοξενεί τα πληροφοριακά συστήματα φορέων της κυβέρνησης, ώστε να μπορεί να παρέχει προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες.

Παράλληλα, και με ταχύτερο ρυθμό λόγω των αυξημένων αναγκών για απομακρυσμένες συναλλαγές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, προχωρά η επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας gov.gr, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτήν ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα πολιτών, ώστε να μην είναι πια αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου.