Στο στάδιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, η ίδρυση του πρώτου ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) στην Ελλάδα.

Το Κέντρο θα ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε σχέση με τα διαστημικά προγράμματα και θα ενθαρρύνει, παράλληλα, την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προκειμένου να μελετηθούν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία του Κέντρου.

Τα ESA BIC λειτουργούν σε διάφορες περιοχές, στη ζώνη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και φιλοξενούν εταιρείες start-up οι οποίες επιθυμούν να ασχοληθούν με τεχνολογίες και εφαρμογές, που μπορούν να έχουν χρήση στα διαστημικά προγράμματα. Η ESA λειτουργεί 20 τέτοια κέντρα σε όλη την Ευρώπη, τα οποία δέχονται κάθε χρόνο περίπου 180 start up. Μέχρι στιγμής έχουν «αποφοιτήσει» από τις θερμοκοιτίδες αυτές γύρω στις 700-800 εταιρείες.

Απλοποίηση διαδικασιών για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς της ESA
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας Διαστήματος, η γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε παρεμβάσεις με στόχο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, σε συνεργασία με την ESA. Πιο συγκεκριμένα, απλουστεύεται η διαδικασία για τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς προμηθειών (Competitive Invitations To Tender) των διαστημικών προγραμμάτων της ESA.

Η απόφαση προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης που είχαν ως σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσκομίζουν επιστολή υποστήριξης από την Ελληνική Δημοκρατία στον φάκελο της υποψηφιότητάς τους στην ESA. Παράλληλα, η Ελλάδα θα δημοσιεύσει μέσα στο καλοκαίρι πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων σε θεματικά προγράμματα για τον τομέα του Διαστήματος.