Το Stack Overflow, η διεθνής online κοινότητα προγραμματιστών, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει ποτέ για developers, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 64.000 προγραμματιστές από 213 χώρες.

Για 5η συνεχή χρονιά, όπως αναφέρει η μελέτη, η JavaScript παραμένει η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού και χρησιμοποιείται από το 62,5% των συμμετεχόντων, σε σχέση με τις SQL (51,2%), Java (39,7%), C# (34,1%) και Python (32%). Επιπλέον, ενώ μόλις 13,1% των developers ψάχνουν για δουλειά, το 75,2% αυτών βλέπει με ενδιαφέρον τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αλλαγή εργοδότη.

Μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες τάσεις: το 53,3% των ερωτηθέντων δίνει ύψιστη προτεραιότητα στη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, 64% το πράττουν αυτό τουλάχιστον μια φορά το μήνα, το 56,5% θεωρεί ότι είναι ανεπαρκώς αμειβόμενο, το 32% θεωρεί ότι η εκπαίδευση τους δεν ήταν σημαντική για την επαγγελματική τους επιτυχία (λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 90% των developers θεωρούν ότι είναι αυτοδίδακτοι).

Τέλος, όσον αφορά τις προτιμήσεις τους και το χώρο εργασίας τους: το 24,2% απαιτεί απόλυτη ησυχία όταν προγραμματίζει, αυξάνει η δημοτικότητα των Python και Node.js και υποχωρεί η χρήση των C# και C, η Rust αποτελεί την πιο αγαπητή γλώσσα προγραμματισμού για δεύτερη συνεχή χρονιά και η Visual Basic είναι η πιο …αντιπαθητική γλώσσα. Tα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας φιλοξενούνται στη διεύθυνση http://stackoverflow.com/insights/survey/2017.