Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου το τεχνολογικό χρηματιστήριο της Κίνας, με την ονομασία Star Market, είναι ανοικτό για την προσέλκυση επενδυτών. Το χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει αναλάβει τη λειτουργία του νεοσύστατου, εμπνευσμένου από το Nasdaq, Star Market, στο οποίο συμμετέχουν κινέζικες εταιρείες τεχνολογίες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Το χθεσινό ντεμπούτο του ήταν εντυπωσιακό, με κέρδη πάνω από 500%. Στη λίστα του κινέζικου Nasdaq συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 25 εταιρείες από διαφορετικούς τεχνολογικούς κλάδους, όπως αναφέρει η «The Guardian». Το Science and Technology Innovation Board του χρηματιστηρίου της Σαγκάης αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου project της κινεζικής κυβέρνησης να φέρει αέρα αναζωογόνησης στην επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας, αλλά και να ενισχύσει το προβάδισμα του Πεκίνου, στη μάχη για την παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία.

Σε αντίθεση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας, η τιμή έκδοσης των μετοχών θα καθορίζεται αποκλειστικά από την προσφορά και τη ζήτηση και όχι από κρατικούς κανονισμούς. Οι αρχές δεν θα έχουν, επίσης, λόγο στο timing και στους όγκους των συναλλαγών. Ανάμεσα στις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του Star Market, ήταν η ανησυχία που εξέφρασε ο Terence Lin, Πρόεδρος της Investmentbank World Financial, για τις αναταράξεις που μπορούν να προκληθούν στο Star Market και στο κινέζικο χρηματιστήριο, από κερδοσκόπους επενδυτές.