Με μεγάλο νικητή τη startup Spanner CI ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το Startup World Cup & Summit 2019 για την Ελλάδα και την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με διοργανωτές τις Oktonex και Direction Business Network.

Ο πρωτότυπος συνδυασμός διαγωνισμού με συνέδριο, που ξεκίνησε το 2016 με εμπνευστή τη Fenox VC (έδρα στο Silicon Valley, περισσότερες από 130 επενδύσεις σε 30 χώρες ανά τον κόσμο και συνέργειες με μεγάλα και αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια) θεωρείται από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως. Σημαντικό, άλλωστε, είναι και το έπαθλο που περιμένει τους νικητές: επένδυση ύψους 500.000 δολάρια για τον νικητή του «ευρωπαϊκού» διαγωνισμού (που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, στις 10 Απριλίου, με τη συμμετοχή των «εθνικών» νικητών) και 1 εκατ. δολάρια για τον νικητή του «παγκόσμιου» διαγωνισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου, στο Σαν Φρανσίσκο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλες τις χώρες που λαμβάνουν μέρος. Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως πέρυσι υπήρξαν συνολικά 1.200 συμμετοχές, από 28 χώρες, και νικητής αναδείχθηκε η startup Leuko Labs, με μια χρησιμότατη εφαρμογή η οποία μετρά τα λευκά αιμοσφαίρια με μη-επεμβατική μέθοδο.

H Spanner CI (μετεξέλιξη της αρκετά γνωστής παλιότερα Econnais) εστιάζει στον πολλά υποσχόμενο χώρο του ΙοΤ, προσφέροντας υπηρεσίες στους δημιουργούς σχετικών εφαρμογών (ουσιαστικά, είναι ένα continuous integration tool, όπως το περιέγραψαν οι ίδιοι), για τη δημιουργία και τον έλεγχο του κώδικα, των αναβαθμίσεων και της λειτουργικότητας κάθε εφαρμογής, αυτοματοποιώντας όλες τις -συχνά βαρετές- διαδικασίες.

Δεύτερη αναδείχθηκε η ομάδα με την εφαρμογή Parametrikos (data-driven dashboards και design solutions για αρχιτέκτονες και μηχανικούς) και τρίτη η Excelon (ηλεκτρονικό πορτοφόλι που μπορεί να δεχτεί κρυπτονομίσματα και ήδη δοκιμάζεται με επιτυχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Πώς αισθάνεστε μετά τη μεγάλη νίκη σας; ρώτησε το NetFAX τον Βασίλη Γεωργιτζίκη και τον Δημήτρη Λεονάρδο της Spanner CI, ενώ κρατούσαν ακόμα στα χέρια το κύπελο που τους απονεμήθηκε. «Τέλεια!» απάντησαν με ένα στόμα. Επόμενο βήμα; «Πρέπει γρήγορα να προετοιμαστούμε για την Πράγα και μετά για την Αμερική – τα περιθώρια είναι πολύ σφικτά…».

Εκτός από την τελική φάση του διαγωνισμού (στον οποίο παρουσίασαν τη δουλειά τους συνολικά 14 ομάδες από Ελλάδα και Κύπρο), μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το συνεδριακό σκέλος, με (ιδιαίτερα διαφωτιστικές) ομιλίες σημαντικών στελεχών της αμερικανικής (κυρίως) και της βρετανικής σκηνής των VCs, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό οικοσύστημα εκπροσώπησαν επαξίως ο Απόστολος Αποστολάκης (συνιδρυτής της VentureFriends) και ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης (εταίρος της Big Pi Ventures). Οι δυο τους συμμετείχαν, επίσης, στην κριτική επιτροπή, μαζί με τους Patrick Kenealy (Managing Dir., Ridge Ventures), Adhrita Nowrin (Managing Partner, Avant Venturs – London), Enis Hulli (Partner, 500 startups – Istanbul), Eliav Alaluf (Founding Partner, Follow(the)seed Fund) και Roger King (Founder, Bay Angels).