Αρνητικές, αλλά με μία χαραμάδα φωτός, κρίνονται για τη χώρα μας οι ανακοινώσεις της StartupBlink σχετικά με τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχασε τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε στην 49η θέση σε μία εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στις δυσκολίες χρηματοδότησης, τις έντονες γεωπολιτικές «αναταράξεις» αλλά και τον κατακερματισμό του οικοσυστήματος.

Στον αντίποδα, η χώρα μας βλέπει δύο πόλεις της, το Ηράκλεια και την Πάτρα, να αποκτούν παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη των Startups. Συγκεκριμένα, τρεις ελληνικές πόλεις συγκαταλέγονται στις κορυφαίες 1.000, καθώς το Ηράκλειο ήρθε να προστεθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Πάτρα ανέβηκε αισθητά καθώς βρέθηκε στη θέση 1.181, λαμβάνοντας ώθηση από τη δημιουργία νέων data centers και ερευνητικών hub, την ώρα που οι εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους σε πόλεις με σπουδαστές ΤΠΕ.

Ακόμα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της κορυφαίας 50αδας, έχει λόγους να αισιοδοξεί για αντιστροφή του κλίματος, την ώρα που προχωρούν μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος. Σημαντικές είναι και οι επιδόσεις της Κύπρου, καθώς κατάφερε να «κερδίσει» 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και να βρεθεί στην 45η, αφήνοντας πίσω της, εκτός από την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Λετονία και την Κροατία.

Η Κύπρος προσπέρασε κατ’ επέκταση την Ελλάδα και στην κατάταξη στη Δυτ. Ευρώπη, με τη χώρα μας να υποχωρεί στη 19η θέση. Στην κορυφαία 10αδα παγκοσμίως συναντάμε πρώτες, και με μεγάλη διαφορά τις ΗΠΑ και ακολουθούν Βρετανία, Ισραήλ, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Γερμανία Γαλλία, Ολλανδία και Ελβετία.