Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ περιγράφει, στην αποκλειστική συνέντευξη του στο netweek, το μεγάλο στοίχημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο «εκτελεστικός βραχίονας» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Φέτος, μαζί με τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της, η εταιρεία δρομολογεί μια εκατοντάδα μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 2,5 δις € – περίπου όσος ήταν αθροιστικά ο προϋπολογισμός όλων των έργων που υλοποίησε από την ίδρυσή της…

Τούτες τις μέρες, αυτό που ακούγεται συχνότερα στο περί την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ οικοσύστημα, το «buzzword» για να χρησιμοποιήσουμε τον διεθνή όρο, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, η λέξη «νέο»: νέο λογότυπο, νέα έργα, νέα συστήματα, νέες προσλήψεις, νέοι συνεργάτες, νέος εξοπλισμός, νέοι στόχοι, νέοι πόροι, νέα γραφεία, που ακόμα κι αυτά απέναντι από τον… Νέο Κόσμο είναι (στην προς Καλλιθέα πλευρά της Λ. Συγγρού) – ακριβώς την επόμενη ημέρα από εκείνη της συνέντευξης ανέμεναν και τη νέα επιγραφή!

Η νέα εποχή που ανατέλλει, όμως, για τον έναν από τους δυο «εκτελεστικούς βραχίονες» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ο άλλος είναι το ΕΔΥΤΕ), συνοδεύεται από σημαντικότατες προκλήσεις και μεγάλα στοιχήματα που ο Σταύρος Ασθενίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, μαζί με τους συνεργάτες του πρέπει να κερδίσουν, ώστε να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει την ύστατη ευκαιρία (cross our fingers!) για να «ανέβει στο τραίνο» της ανάπτυξης… Πατάω το Record και του κάνω την πρώτη ερώτηση:

netweek: Πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζετε, σήμερα;

Σταύρος Ασθενίδης: Οι προγραμματικές που έχουμε ενεργές αυτή τη στιγμή κι είναι ήδη υπογεγραμμένες, φτάνουν περίπου στα 2,5 δις €, μαζί με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ II, που από μόνο του είναι 600 Μ€. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται και βρίσκεται στη φάση του roll-out, έπειτα από 10 και πλέον χρόνια.
Ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως στον χώρο των logistics και των ελλείψεων σε επεξεργαστές – μας λείπουν κάποια κρίσιμα εξαρτήματα για τα data centers στην Αθήνα και τα Χανιά (όπου το Disaster Recovery), που τα αναμένουμε στα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι το 10% των φορέων να έχει μπει στο σύστημα ως τον Απρίλιο, για να ακολουθήσουν με επιταχυνόμενο ρυθμό και ως το τέλος του έτους οι υπόλοιποι.

Πέρα από το πολύπαθο ΣΥΖΕΥΞΙΣ;

Το υπόλοιπο 1,9 Μ€ αφορά σε μια πληθώρα έργων – πάνω από 40 θα βγουν τους επόμενους μήνες, αλλά συνολικά είναι πολύ περισσότερα, γύρω στα 100, γιατί έχουμε έργα που είναι ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία, άλλα που συμβασιοποιήθηκαν τώρα, πχ. το έργο της ΕΜΥ που αφορά στην πανελλαδική ανάπτυξη μετεωρολογικών σταθμών (με προϋπολογισμό 12,5 Μ€) – τώρα γύρισε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράφουμε τη σύμβαση με την Space και ξεκινάει η υλοποίηση. Πολλά τέτοια έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούνται… Έχουμε, επίσης, προσωρινή κατακύρωση στο σημαντικό έργο των τηλε-δικών (e-Justice, σε Wind και Space, με προϋπολογισμό 200 Μ€) για το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πάρα πολύ σημαντικό έργο, που θα επιτρέψει την εξ αποστάσεως ακροαματική διαδικασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση όλων των κοστοβόρων μεταγωγών κρατουμένων από τις φυλακές – στις περισσότερες, όπως και στα δικαστικά μέγαρα θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το έργο θα συνδυαστεί με το ηλεκτρονικό πινάκιο για τις δίκες, που επίσης θα μειώσει πολύ την κίνηση. Οι ενεργές συμβάσεις αυτή τη στιγμή αθροίζουν έναν προϋπολογισμό περίπου 840 Μ€, με το ΦΠΑ τους. Έχει υπογραφεί, επίσης, η Πύλη Κωδικοποίησης, μια πλατφόρμα για την καλή νομοθέτηση και το νομοπαρασκευαστικό έργο, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης το Enterprise Agreement για το λογισμικό, που μας επέτρεψε να βγούμε από τις «μαύρες λίστες» της πειρατείας και διευκόλυνε (καθώς ήταν προαπαιτούμενο) την άφιξη σημαντικών ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάρα πολλά μικρότερα έργα, με προϋπολογισμό 2-3 Μ€, όπως πχ. το Πληροφοριακό Σύστημα για την Άσκηση Δραστηριοτήτων & Ελέγχου (επίσης, προαπαιτούμενο των μνημονιακών συμφωνιών), ενώ «τρέξαμε» και τις συμβάσεις για μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας του εμβολιασμού, όπως πχ. τα logistics των εμβολίων.

Με τα «κλασικά» έργα τι γίνεται; Το HRMS, το ERP;

Το HRMS, το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, έχει κατακυρωθεί στην ένωση 01 Solutions – Byte, με προϋπολογισμό περίπου 7 Μ€, το έργο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού επίσης, το πολύ σημαντικό έργο του ERP κατακυρώθηκε στην ένωση Unisystems – PriceWaterhouseCoopers, το έργο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το Media Center βρίσκεται σε προσωρινή κατακύρωση, το έργο για την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων (με αντικείμενο το «μαύρο χρήμα»), το έργο για το Λιμενικό βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, πολλά ακόμα ΣΔΙΤ κι άλλα υποστηρικτικά… Επίσης, «τρέχει» το μεγάλο έργο για τη Διαλειτουργικότητα, που ευελπιστούμε να τελειώσει σύντομα – η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει καθυστερήσει λίγο, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 18 προτάσεις… Ελπίζω ότι ως τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί κι εκεί η δουλειά της Επιτροπής.

Έχουμε, επίσης, το έργο για τα προξενεία που έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και βρίσκεται σε φάση κατακύρωσης, το ΠΣΑΠΕ (Πληροφοριακό Σύστημα για την Αδειοδότηση ΑΠΕ) βρίσκεται σε αξιολόγηση, το Gov Hub επίσης, ένα ακόμα έργο για την Πιστοποίηση των Μουσείων. Αυτά, είναι όλα μικτά έργα – ΕΣΠΑ, εθνικό ΠΔΕ κι ένα-δυο ήταν του Ταμείου Ανάκαμψης, αρχικά ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία μεταπίπτουν πχ. οι τηλεδίκες είναι έργο ΕΣΠΑ. Μάλιστα, στον προγραμματισμό των διαγωνισμών για τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνουμε μια σειρά σημαντικών έργων σχετικών με το CRMS, την πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων με προϋπολογισμό περίπου 60 Μ€ (+ ΦΠΑ), η οποία θα βγει σε δημόσια διαβούλευση ως τα μέσα Νοεμβρίου και θα «κάτσει» πάνω από το gov.gr – στην ουσία θα το βάλει υπό τη σκέπη του, με στόχο να προσφέρει πολύ περισσότερα.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης;

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, το σύνολο των έργων που έχουν προχωρήσει και ξέρουμε ότι έχουμε εμείς την ευθύνη να τα βγάλουμε σε διαγωνιστική διαδικασία, φθάνουν περίπου στα 2,5 Β€, με το ΦΠΑ τους. Υπάρχουν πάντα φορείς με αιτήματα, κάτι που τώρα μας φαίνεται λογικό, αλλά πριν από δυο χρόνια δεν ήταν! Κι αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε ως τώρα: Φανήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών – όλοι όσοι δούλεψαν, το έκαναν με τη λογική να πάμε την εταιρεία εκεί που ήταν κι εκεί που θα έπρεπε να είναι!
Σ’ αυτά τα έργα, όλη η αγορά πρέπει να έχει ρόλο και τον έχει! Είναι τόσο μεγάλη η πρόκληση και τόσο μεγάλη η διαθέσιμη χρηματοδότηση, που θα αναμιχθεί όλη η αγορά. Δεν πρόκειται να μείνει κανένας εκτός, το αντίθετο – δεν επαρκούν οι ανθρώπινοι πόροι της αγοράς.

Ποια έργα θεωρείτε εμβληματικά;

Σίγουρα, το e-Justice και το CRMS, το Hybrid Cloud και τα έργα των ψηφιοποιήσεων, πχ. τα αρχεία στους χώρους της Υγείας, της Δικαιοσύνης -το Κτηματολόγιο, που δεν είναι δικό μας, είναι επίσης μεγάλο και σημαντικό. Όλα αυτά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά (και οικονομικό, καθώς αθροιστικά φτάνουν κοντά στο μισό δις €), στη λειτουργία του Δημοσίου και την κοινωνία. Να ψηφιοποιήσω πχ. τις διαδικασίες των Πολεοδομιών, αλλά αν δεν έχει ψηφιοποιηθεί ο φάκελος του σπιτιού μου, τι να το κάνω; Πλέον, όλα θα «δέσουν».

Πιστεύετε ότι όλα αυτά θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει το σημερινό σώμα των ΔΥ, από πλευράς κουλτούρας;

Θα την αποκτήσουν!  Δεν είναι μόνο αυτά, άλλωστε – εκτός απ’ όσα κάνουμε εμείς, το υπουργείο μεριμνά για δράσεις εκπαίδευσης και εξοικείωσης, reskilling – πόροι υπάρχουν και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με τα νέα συστήματα, άλλωστε, οι υπηρεσίες δεν χρειάζεται να έχουν διάδραση με τους πολίτες – πολλά γίνονται πλέον ψηφιακά, μέσω του gov.gr, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Θεωρώ ότι η πραγματική μεταρρύθμιση, που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό Δημόσιο, είναι η ψηφιακή κι αυτό το πιστώνεται μέχρι κεραίας η ηγεσία του υπουργείου.
Πριν από δυο χρόνια, θα περίμενες ποτέ ότι όλα αυτά θα γίνονταν ψηφιακά; Κι αυτό αποδεικνύει πως -εκτός του ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες- υπάρχει πλέον βούληση και πλάνο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε κάτι έξυπνο, που δεν έκανε κανείς από τους προκατόχους του, είτε σ’ αυτό το υπουργείο, είτε στα άλλα που είχαν αυτή την αρμοδιότητα: Δεν έκατσαν ποτέ να σκεφτούν τις απλές λύσεις – αυτός το είχε πει πριν καν αναλάβει: Ποια είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε γρήγορα, για να ωφεληθεί ο πολίτης στην καθημερινότητά του; Και τα μεγάλα έργα είναι χρήσιμα και υποδομές πρέπει να έχεις, αλλά θέλουν χρόνο – για τον κόσμο, το πρώτο ερώτημα είναι τι μπορώ να κάνω άμεσα; Ξεκινάς από υπεύθυνη δήλωση, πληρεξούσιο, γνήσιο της υπογραφής, κοκ. Γλυτώνεις πολύ χρόνο και χρήμα!

Έχετε αρκετούς πόρους; Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

Τα τελευταία δυο χρόνια, η εταιρεία αύξησε σημαντικά τα στελέχη της – αυτή τη στιγμή, μαζί με τις συμβάσεις, έχουμε φτάσει στα 140 άτομα και παράλληλα, αξιοποιούμε πάρα πολλές εξωτερικές συνεργασίες με τεχνικούς συμβούλους – μετακλήσεις δεν έχουμε κάνει, γιατί δεν υπάρχει κίνητρο. Κανείς δεν θα φύγει από την υπηρεσία του, να έλθει σ’ εμάς (όπου θα δουλεύει περισσότερο) με τα ίδια χρήματα. Χρειαζόμαστε κόσμο, αλλά αυτό ακουμπάει επίσης, στο γενικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, δεν υπάρχουν αρκετά ικανά στελέχη – όλη η αγορά ψάχνει.

Το πρόβλημα είναι πως σ’ αυτή την «κόντρα» εμείς είμαστε αρκετά βήματα πίσω, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε μισθολογικά σ’ όσα δίνει η ιδιωτική αγορά. Φοβάμαι τον δημόσιο τομέα και τις αγκυλώσεις του σ’ ό,τι αφορά στη διαχείριση, τη γραφειοκρατία που δημιουργεί συνεχείς καθυστερήσεις και την έλλειψη ευελιξίας. Μια πρόταση που έχει κάνει τόσο ο ΣΕΠΕ, όσο κι εμείς, είναι να επανέλθουν οι αμειβόμενες επιτροπές αξιολόγησης, που κόπηκαν λόγω μνημονίου. Αυτή τη στιγμή, οι επιτροπές αποτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, χωρίς αμοιβή.

Αν τους δώσεις μια αξιοπρεπή αμοιβή, ενδεχομένως εξαρτώμενη από το ύψος το έργου και τον χρόνο παράδοσης, η επιτάχυνση θα μπορούσε να είναι σημαντική. Και βέβαια, κάτι άλλο που θα μπορούσε να επιταχύνει την όλη ιστορία, είναι η αντιμετώπιση του θέματος των προσφυγών. Δεν έχει νόημα να κάνεις μια προσφυγή, να χάνεις και μετά να συνεχίζεις τα δικαστήρια.

Το στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί
Ετοιμάζομαι να κλείσω το μαγνητόφωνο – με σταματάει: «Αν χάσουμε αυτό το στοίχημα τώρα, δεν θα ξαναϋπάρξει τέτοια ευκαιρία. Είτε ανεβαίνουμε στο τραίνο και πάμε μπροστά -για να πλησιάσουμε όχι την πρώτη ταχύτητα, αλλά τουλάχιστον τους μεσαίους- είτε μένουμε πίσω. Σήμερα, στους περισσότερους τομείς είμαστε κάτω του μέσου όρου της Ευρώπης. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στην Πληροφορική, αλλά στην Ενέργεια, τις Μεταφορές – είναι πολλοί οι πυλώνες. Το Ταμείο Ανάκαμψης -το είπαν πολλές φορές ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός- είναι ένα μίνι-σχέδιο Μάρσαλ! Με τη βοήθειά του, έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε – στο χέρι μας είναι!» NW