Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, εκπροσωπώντας τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά, παρευρέθηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, τη Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018.Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του, ο ΓΓΨΠ τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών καλλιεργητικών μεθόδων, ως μέσο για τη βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα γεωργού και την αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού γεωργικού προϊόντος.

Στη συνέχεια τόνισε την υποχρέωση της Πολιτείας να δημιουργήσει τις υποδομές για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές που θα παράξουν πλούτο και θα καταστήσουν τον αγροδιατροφικό τομέα κινητήριο δύναμη για την ελληνική οικονομία. Βασικό μοχλό για τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, θα αποτελέσει το νέο έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, το οποίο αναπτύχθηκε από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το έργο θα προκηρυχτεί το Νοέμβριο, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2019 εκτιμάται η συμβασιοποίηση του έργου με ορίζοντα υλοποίησης τον ένα χρόνο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ΓΓΨΠ τόνισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα είναι μονόδρομος στον οποίο οφείλουμε να συμπορευτούμε όλοι. Πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, startups και φυσικά οι αγρότες, παλιοί και νέοι, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης της χώρας στην κατεύθυνση της ΚΑΠ μετά το 2020». Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα, βγαίνοντας από μια μακροχρόνια κρίση, μπορεί να επενδύσει και πάλι στον πρωτογενή τομέα, γεγονός που θα φέρει πλούτο και ευημερία στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».