Κατά πάσα πιθανότητα, τη στιγμή που κρατάτε στα χέρια σας το τεύχος του netweek και διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα ξέρετε ήδη και την παραμικρή λεπτομέρεια για τη ζωή και το έργο του Steve Jobs.

Θα έχετε διαβάσει για την άκρως γοητευτική του προσωπικότητα και την ικανότητά του να μετατρέπει και την παραμικρή ανακοίνωση-παρουσίαση σε μοναδικό show, μαγεύοντας το κοινό. Για το πόσο μεγάλος τεχνολογικός οραματιστής υπήρξε και πώς κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μας με τους υπολογιστές.

Για τις πρωτοποριακές συσκευές που δημιούργησε και για την ικανότητά του να προβλέπει αυτό που θέλουν οι καταναλωτές πριν καν να το ξέρουν οι ίδιοι. Θα έχετε διαβάσει σε άπειρα άρθρα για το πόσο ικανός manager ήταν και πώς κατάφερε να αναστήσει την Apple. Και μάλιστα όλα αυτά παλεύοντας ταυτόχρονα με μία σπάνια μορφή καρκίνου. Πιθανότατα να έχετε ήδη πληροφορηθεί για την υιοθεσία του, για την εκτός γάμου κόρη του -την οποία στην αρχή αρνιόταν, επικαλούμενος ακόμα και στειρότητα. Ακόμα και για το πόσο αυστηρός και δύστροπος υπήρξε με τους συνεργάτες του και πώς δεν δίστασε να απολύσει κάποτε κάποιον υπάλληλο επειδή του πήγε τη λάθος μάρκα νερού…

Οποιος και να ήταν στην πραγματικότητα ο Steve Jobs, το σίγουρο είναι ότι άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο χώρο της τεχνολογίας, στο επιχειρείν, στην καινοτομία, ακόμα και στη σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα. Και φυσικά, το πιο σημαντικό ίσως, άφησε πίσω του, τόσο με τη δράση του όσο και με τα λεγόμενά του, πολύτιμα διδάγματα για το επιχειρείν αλλά και τη ζωή μας…

Σαν ένα μικρό φόρο τιμής στον σπουδαίο Steve Jobs παραθέτουμε κάποιες από τις διασημότερες φράσεις του-διδάγματα για όλους:

…«Το φάρμακο για την Apple δεν είναι οι περικοπές. Το φάρμακο για την Apple είναι να βγει από τη δύσκολη θέση καινοτομώντας».

…«Ποντάρουμε στο όραμά μας. Δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε παρόμοια προϊόντα με τον δίπλα. Εμείς κάνουμε πράξη το όνειρό μας».

…«Πρέπει να πεις ‘όχι’ σε 1.000 πράγματα και ιδέες, αν θες πραγματικά να μην παρεκκλίνεις από το στόχο σου».

…«Η δουλειά αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής σας και ο μοναδικός τρόπος για να είσαστε πραγματικά ικανοποιημένοι είναι να πιστεύετε ότι πρόκειται για μια καταπληκτική δουλειά. Και ο μόνος τρόπος να το πιστεύετε αυτό είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Αν δεν το έχετε βρει μέχρι στιγμής, εξακολουθήστε να το αναζητάτε. Μην συμβιβάζεστε. Οπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα καρδιάς, θα το αναγνωρίσετε μόλις το βρείτε. Και όπως σε κάθε καλή σχέση, γίνεται ολοένα και καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου».