Στη Uni Systems κατακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, o διαγωνισμός με τίτλο «Ανοικτό Μουσείο. Μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική για την τεκμηρίωση, προβολή και διάχυση του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης». Η κατακύρωση του έργου έγινε έναντι 871.100 ευρώ, συν ΦΠΑ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υποστήριξη της ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ), με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων ψηφιακής τεχνολογίας για την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Μουσείου.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά:

  • Στον εμπλουτισμό και την επιμέλεια του ψηφιακού αποθέματος του Μουσείου.
  • Στη διευκόλυνση της πρόσβασης στο ψηφιακό απόθεμα του Μουσείου μέσα από ένα εξειδικευμένο σύστημα εικονικού μουσείου.
  • Στο λειτουργικό και γραφιστικό επανασχεδιασμό της διαδικτυακής πύλης του Μουσείου.
  • Στη δημιουργία μίας διαδραστικής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές.
  • Στη διάθεση πλούσιου και πρωτότυπου πολιτιστικού περιεχομένου σε ελληνικά και αγγλικά και σε πλήθος μέσων (videos, 3D, podcasts, audios, virtual tours κλπ.).
  • Στην υποστήριξη της επίσκεψης στο Μουσείο και διασύνδεσή της με περαιτέρω μάθηση και ενασχόληση.
  • Σε στρατηγικές διάχυσης μέσω πλατφορμών και κοινωνικών δικτύων στο διαδίκτυο.
  • Σε στρατηγικές καλλιέργειας κοινοτήτων ενδιαφέροντος.

Ψηφιοποίηση αντικειμένων και τεκμηρίων

Στο πλαίσιο του έργου θα επιλεγούν και θα ψηφιοποιηθούν αντικείμενα και τεκμήρια από τις συλλογές, θα φωτογραφηθούν επαγγελματικά οι εκθεσιακοί χώροι και θα γίνει τρισδιάστατη απεικόνιση των χώρων των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Με την ολοκλήρωσή του το κοινό θα έχει στη διάθεσή του ένα σύνολο διασυνδεδεμένων υπηρεσιών, και θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να απολαύσει το πολιτιστικό απόθεμα του Μουσείου σε ψηφιακά αρχεία υψηλής ανάλυσης και προδιαγραφών,  να εξερευνήσει τις συλλογές χρησιμοποιώντας τα πολυμεσικά ερμηνευτικά εργαλεία του έργου, να πλοηγηθεί στη νέα Διαδικτυακή Πύλη, να μάθει για τις δράσεις του Μουσείου και τις συλλογές μέσα από μια πολυμεσική και δυναμική παρουσίαση, με πρόσβαση σε δίγλωσσο περιεχόμενο και σελίδα για ΑΜΕΑ κ.α. Όσον αφορά στη μεθοδολογία, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι χρησιμοποιεί προδιαγραφές που συμβαδίζουν με τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις της ψηφιακής μουσειογραφίας, όπως είναι η εξωστρέφεια όσον αφορά τη λειτουργία του Μουσείου και η ανοικτότητα δεδομένων για διευκόλυνση της διάχυσης του πολιτιστικού αποθέματος διεθνώς.