Την Αθήνα επέλεξε η Microsoft για να εγκαταστήσει το περιφερειακό κέντρο δεδομένων της στη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνοντας δια στόματος του προέδρου της, Brad Smith, και με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Μουσείο της Ακρόπολης, σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα στη χώρα μας, του οποίου η προστιθέμενη αξία θα αγγίξει σε βάθος χρόνου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Υπογραμμίζοντας πως η σημερινή είναι «μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα», ο κ. Smith δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μας στα 28 χρόνια παρουσίας της Microsoft εδώ, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και δέσμευση εκ μέρους της εταιρίας του για υποστήριξη, συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, ειδικά σε μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων, όπως το 2020…».

Ο πρόεδρος της Microsoft υπογράμμισε πως τα οφέλη από την εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου και «πράσινου» (η εταιρία έχει δεσμευτεί ότι όλες οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις της θα  τροφοδοτούνται μόνο από ΑΠΕ, ως το 2025) data center θα είναι σημαντικά για όλους, από πλευράς ταχύτητας, ευκολίας πρόσβασης, χαμηλότερου κόστους, ακεραιότητας και ασφάλειας των δεδομένων, καθώς τα ελληνικά δεδομένα θα παραμένουν στην Αθήνα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 100.000 αποδέκτες

Παράλληλα με την ίδρυση του hub, η εταιρία θα δρομολογήσει μέσα στα επόμενα χρόνια ευρύτατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 100.000 αποδέκτες και στόχο την απόκτηση των απαραίτητων στη νέα εποχή ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, συμβάλλοντας γενικότερα στη δημιουργία ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας. Στην αντιφώνησή του, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι όλα ξεκίνησαν πριν από εννιά μήνες, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Smith στο Νταβός και, χάρη στην ισχυρή βούληση και τις προσπάθειες όλων, είχαν τη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Τόνισε ότι η Ελλάδα περνάει μ’ αυτή την επένδυση, που θα  συμβάλει τα μέγιστα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, στον 21ο αι. και επανέλαβε ότι -με δεδομένο ότι υστερήσαμε στην 2η και την 3η- ας είμαστε τουλάχιστον ανάμεσα στους πρωτοπόρους της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Οι τρεις τοποθεσίες  στην Αττική

Αποκάλυψε, επίσης, ότι έχουν ήδη βρεθεί οι τρεις τοποθεσίες στην Αττική οι οποίες καλύπτουν πλήρως τις αυστηρές προδιαγραφές της Microsoft (από πλευράς δικτύων και πρόσβασης) για τέτοια έργα, τα όποια εμπόδια ξεπεράστηκαν με τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφ. Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, κι έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για την άμεση υλοποίηση της επένδυσης. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, τόνισε πως το νέο data center θα είναι «ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας – το πώς και πόσο θα αξιοποιηθεί, θα καθορίσει το μέλλον μας».