Ο 9ος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2023 (ECSC23), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας (European Union Agency for Cybersecurity – ENISA), ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Χαμάρ της Νορβηγίας, με την πρώτη θέση να κερδίζει η ομάδα της Γερμανίας, ακολουθούμενη από εκείνες της Ελβετίας και της Δανίας. Η Ελλάδα κατέκτησε τη δεόντως τιμητική 11η θέση μεταξύ των 34 χωρών που συμμετείχαν – συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος
όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, καθώς και πέντε φιλοξενούμενες ομάδες του Καναδά, της Γεωργίας, της Σερβίας, της Κόστα Ρίκα, της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τη Λετονία ως παρατηρητή.
Με αφορμή αυτή την επιτυχία, το NetFax ζήτησε σχόλια, παρατηρήσεις, προβλέψεις, αλλά και πιθανά αιτήματα από συντελεστές της αποστολής, μετά την επιστροφή τους από τη Νορβηγία. Να τι μας είπαν…
Μεγάλη ικανοποίηση
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή μας φέτος, από τη γενική επίδοση της ομάδας, αλλά και γενικότερα τον διαγωνισμό. Η ομάδα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη και καταρτισμένη, γεγονός που οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι προπονητές, αλλά και η ομάδα υποστήριξης, παρέχοντας τις βασικές υποδομές και τεχνογνωσία που απαιτούνται για σωστή προετοιμασία. Τα παιδιά αντιμετώπισαν μια σειρά από ρεαλιστικές ασκήσεις, κρίσεις και προβλήματα στα οποία επέδειξαν ψυχραιμία, επαγγελματισμό και ωριμότητα, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι τα μέλη της ομάδας είναι ηλικίας 15 – 25 ετών», ήταν το σχόλιο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επικεφαλής της εθνικής ομάδας, Χρήστου Ξενάκη.
Για να προσθέσει ο Άγγελος Ταξιάρχης Καλαϊτζίδης, εκ των προπονητών της ομάδας, ότι «από την αρχή της χρονιάς έγινε συντονισμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια, με εβδομαδιαίες προπονήσεις σε πολυεπίπεδη βάση, που είχε ως αποτέλεσμα να καταταγούμε 11οι στους 34. Κοιτώντας μπροστά, θέλουμε αυτός ο διαγωνισμός να γίνει γνωστότερος, να φύγει η στάμπα του «hacker» ως κακόβουλου, ώστε να έρθει περισσότερος κόσμος σε επαφή με το αντικείμενο, να γνωρίσει την πολυπλοκότητα και το βάθος που έχει».
Η προετοιμασία το παν
Σε καιρούς δύσκολους σαν τους σημερινούς, με την κυβερνοασφάλεια να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μείζονα ζητήματα της ψηφιακής καθημερινότητάς μας, η καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Διεπιστημονικός πλέον χώρος, η κυβερνοασφάλεια απαιτεί -για να αποφευχθούν δυσάρεστες ή και μοιραίες εξελίξεις- ιδιαίτερη στρατηγική, στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, ομαδικό πνεύμα, ψυχραιμία και σύνθεση διαφορετικών τρόπων σκέψης, στοιχεία που αποτελούσαν ζητούμενο και στην εθνική ομάδα που συμμετείχε στις δοκιμασίες του Χαμάρ. «Ο διαγωνισμός ECSC, αλλά και η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν μας δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαζόμαστε οργανωμένα και μεθοδικά και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο, τόσο από την πλευρά του επιτιθέμενου, όσο και του αμυνόμενου. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ο μεγαλύτερος και πιο έγκριτος παγκοσμίως κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι συμμετέχουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη, κ.ά..» δηλώνει η Στέλλα Τσιτσούλα, υπεύθυνη επικοινωνίας και χορηγιών της Εθνικής Ομάδας. Όσο για το μέλλον…
Περισσότερες προκλήσεις
«Το ‘24 η ελληνική ομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις. Η προετοιμασία ξεκινά άμεσα, για να πάμε δυνατά στην επόμενη διοργάνωση, στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 8-11 Οκτωβρίου 2024. Μάλιστα, για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον αριθμό των μελών της ελληνικής ομάδας, οργανώνουμε έναν μεγαλύτερης κλίμακας και έκτασης πανελλήνιο προκριματικό, ανοικτό σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ώστε -με όχημα την Εθνική ομάδα- να αξιολογήσουμε το επίπεδο κυβερνοετοιμότητας της ελληνικής κοινωνίας. Η συγκεκριμένη δράση θα δώσει τη δυνατότητα στην Εθνική να φέρει πίσω στη χώρα την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, βελτιώνοντας το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων όλων των συμμετεχόντων και σ’ αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμμετοχή και η συνεισφορά όλων. Η δράση υποστηρίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και τους χορηγούς μας, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν συνέργειες και με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να περάσει η ενημέρωση στα σχολεία», τονίζει η κ. Τσιτσούλα.