Η Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας μπήκε επίσημα χθες το βράδυ (λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη του Οκτώβρη, μήνα Κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τους κινδύνους και τις αναγκαίες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά) στην τελική ευθεία για το μεγάλο γεγονός της χρονιάς: τη συμμετοχή της μαζί με άλλες 19 χώρες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ECSC 2019), ο οποίος θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα (9-11/10), στο Βουκουρέστι.

Η παρουσίαση της ομάδας, των εθελοντών προπονητών και των χορηγών της έγινε από τον αρχηγό, αναπλ. καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πειραιά, Χρήστο Ξενάκη, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, παρουσία του Γεν. Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημ. Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που στηρίζει αυτή την προσπάθεια, πολλών συγγενών και φίλων των κυβερν-αθλητών.

Μίλησαν (εκτός των κ. Ξενάκη και Αναγνωστόπουλου) οι καθηγητές του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του ΠαΠει, Στέφανος Γκρίτζαλης και Κώστας Λαμπρινουδάκης, ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας ENISA, Adrian Belmonte Martin, εκπρόσωποι των χορηγών εταιρειών (Algosystems, Bewise, Ubitech, InfoQuest/Unisystems, Hack the Box, Pylones, Upstream, Cromar) και ο συντονιστής, Κώστας Βαβούσης. Ενεργά συνδράμουν, επίσης, η Aegean Airlines στις αερομεταφορές, το The Cube Athens στη φιλοξενία και η Red Communications στη δημοσιότητα.

Το NetFAX -που ήταν εκεί- ζήτησε, με αφορμή την προσπάθεια της ομάδας, ένα σχόλιο από τον ΓΓΠΣΔΔ, για την κυβερνοασφάλεια στη χώρα μας. Να τι μας είπε: «To υπουργείο δίνει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη σημασία στο θέμα της κυβερνοασφάλειας και προχώρησε στη δημιουργία ειδικής γενικής διεύθυνσης, προκειμένου να έχει τα εργαλεία για να πετύχει το στόχο του, πέρα από την ψηφιακή στρατηγική στα θέματα αυτά.

Ταυτόχρονα, με τη δυνατότητα που υπάρχει από πλευράς ΓΓΠΣΔΔ, ως προς τον έλεγχο των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του δημόσιου τομέα σε ένα ενιαίο data center, νομίζω ότι προάγεται τόσο η δημιουργία, όσο και η παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ασφαλείας γύρω από τα συστήματα του δημόσιου τομέα, παράλληλα με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στην προσπάθεια αυτή και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά…».

Αξιοπρεπής και ηθική παρουσία
Με δεδομένη την πέμπτη θέση, πέρυσι, ποιες είναι οι φιλοδοξίες μας για φέτος, ρωτήσαμε τον αρχηγό της αποστολής, Χρήστο Ξενάκη. «Δεν θέλω να μιλήσω για στόχους και θέσεις… Στόχος μας είναι η συμμετοχή, τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από αυτήν, η εκπροσώπηση της χώρας – φοράμε το εθνόσημο… Θέλουμε μια αξιοπρεπή και ηθική παρουσία, που θα έχει να κάνει με ακαδημαϊκούς και ηθικούς σκοπούς.

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο την ελληνική κοινωνία και την Πολιτεία, ώστε να βρούμε περισσότερο κόσμο που θα ασχοληθεί μ’ αυτό το χώρο… όχι για δικό μας όφελος, αλλά για όφελος δικό του και της χώρας… Όσοι ήδη ασχολούνται, έχουν πολύ καλό μισθό, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη σε διεθνές επίπεδο, και νομίζω ότι είναι εθνικός στόχος οι κρίσιμες ψηφιακές υποδομές μας να είναι προστατευμένες δι‘ ιδίων μέσων».

Άρα το επόμενο βήμα είναι ποιο; «Νομίζω -κι εδώ θα ήθελα τη βοήθεια των ΜΜΕ- ότι πρέπει να πάμε στα σχολεία. Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το θέμα, έχουμε την υποστήριξη των εταιριών, της Πολιτείας σε πολύ υψηλό επίπεδο και των πανεπιστημίων. Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να μπούμε στα σχολεία. Σε κάποιες προσπάθειες που κάναμε, δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που θέλαμε… Πήγαμε ως επιστημονική ομάδα υψηλής εξειδίκευσης και ειδικής γνώσης και μας αντιμετώπισαν με αχαρακτήριστο τρόπο.

Δεχτήκαμε ερωτήματα όπως «τι είναι το cybersecurity» και «τι είναι το hacking; είναι επιστημονικός χώρος;» – πράγματα ανεπίτρεπτα σε επίπεδο διοίκησης και σε επίπεδο σχολίων. Όταν είσαι καθηγητής, οφείλεις να ξέρεις πως το hacking, η ασφάλεια, είναι εφαρμοσμένα μαθηματικά, μια σύγχρονη επιστήμη…»
Χορηγοί επικοινωνίας αυτής της προσπάθειας είναι το NetFAX και το Netweek.