Η Vodafone ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, να υλοποιήσει το έργο της μακροχρόνιας μίσθωσης οπτικών ινών (dark fiber) σε οκτώ σημεία του δήμου Αθηναίων, μετά τη διεξαγωγή διαγωνισμού που διενήργησε η ΔΑΕΜ.

Μετά το Δημαρχιακό Μέγαρο και άλλα σημαντικά κτήρια των κεντρικών υπηρεσιών του δήμου, επιπλέον οκτώ σημαντικά κτήρια, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται η Δημοτική Αγορά Κυψέλης και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, θα αποκτήσουν μέσα στους επόμενους μήνες Gigabit πρόσβαση. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χαμπίδη, CDO (Chief Digital Officer) του Δήμου Αθηναίων «Η Αθήνα αποκτά με σταθερά και συγκροτημένα βήματα ένα μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών. Ακολουθώντας το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης οπτικών ινών πετυχαίνουμε εξαιρετικά χαμηλά κόστη, γρήγορη υλοποίηση ενώ ‘χτίζουμε’ βιώσιμες δημόσιες υποδομές, αφού ο ανάδοχος αναλαμβάνει και την συντήρηση του έργου για 15 χρόνια.

Η ΔΑΕΜ, η αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου Αθηναίων, υλοποιεί κι αυτό το έργο, σε μία σειρά επενδύσεων σε έργα υποδομής οπτικών ινών που υλοποιεί για λογαριασμού του δήμου». Το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική επένδυση στην Αθήνα και σηματοδοτεί την αφετηρία ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου που ανατέθηκε στην Vodofane ανέρχεται στις 170.000 ευρώ.