Τα προσωπικά δεδομένα όλων σχεδόν των κατοίκων του Ισημερινού διέρρευσαν στο Internet.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Μαρία Πάουλα Ρόμο, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Από αυτό το data breach επηρεάστηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ασφαλείας, σχεδόν 17 εκατ. πολίτες, μεταξύ των οποίων και 7 εκατ. ανήλικοι. Ανάμεσα στα δεδομένα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται δεδομένα του Προέδρου της χώρας, όπως και του ιδρυτή των Wikileaks, Julian Assange, όπως αναφέρει το ZDNet.

Tα δεδομένα υποκλάπησαν, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από έναν απροστάτευτο server, το οποίο διαχειρίζονταν η εταιρεία μάρκετινγκ και αναλύσεων Novaestrat του Ισημερινού. Η υποκλοπή ανακαλύφτηκε από την εταιρεία cyber security vpnMentor. Όπως αναφέρει το ΒΒC, τα δεδομένα βρέθηκαν σε ένα απροστάτευτο cloud server της Amazon, όπου μπορούσε να τα δει σχεδόν ο οποιοσδήποτε.

Η πρόσβαση σε αυτόν τον server έχει περιοριστεί εντωμεταξύ από την ομάδα διαχείρισης κυβερνοεπιθέσεων CERT (Computer Emergency Response Team) του Ισημερινού. Στα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνονται ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις, οικογενειακή κατάσταση, στοιχεία για το επίπεδο σπουδών, τηλέφωνα και αριθμοί ταυτοτήτων. Όπως δήλωσε η Μ. Π. Ρόμο, η κυβέρνηση διεξάγει ήδη έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων του data breach.

Το ΝetFAX κάνει τον Οκτώβριο πολυήμερο αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Mήνα Kυβερνοασφάλειας. Έρευνες, Αναλύσεις, Συνεντεύξεις και Απόψεις από τα σημαντικότερα στελέχη του χώρου και CISOs της ελληνικής και διεθνής αγοράς θα φιλοξενούνται κάθε μέρα τον Οκτώβριο στις σελίδες του NetFAX, αποτυπώνοντας την εικόνα της αγοράς cyber security στην πλήρη διάστασή της.