Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μπορεί να μην κατάφερε να είναι παρών στο συνέδριο CyberGreece 22, της περασμένης Πέμπτης, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, λόγω του γνωστού ατυχήματός του στη Νάξο, όμως ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος τον αντικατέστησε επάξια και επιπλέον «έβγαλε» μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση. Μιλώντας με τον Νίκο Χατζηνικολάου, συν-διοργανωτή αυτής της ημερίδας μαζί με τη Μαριάννα Πυργιώτη, αποκάλυψε ότι «στόχος μας είναι να βάλουμε οπτική ίνα σε κάθε σχολείο Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν υψηλής ταχύτητας Internet, προκειμένου να αξιοποιήσουν τον κόσμο του διαδικτύου για να βελτιωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης και να γίνει πιο διαδραστικό το μάθημα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που αφορά περίπου 15.000 σχολεία».

Για να τονίσει στη συνέχεια πως -στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας αναβάθμισης των ταχυτήτων σύνδεσης, που ελπίζεται να «ξεκολλήσει» τη χώρα από τις τελευταίες θέσεις στις ευρωπαϊκές λίστες ψηφιακής ετοιμότητας- «θα δώσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά επίσης θα διευκολύνουμε την υλοποίηση επενδύσεων σε οπτικές ίνες», σε μια σαφή αναφορά στις επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, που έχουν εξαγγείλει οι τρεις πάροχοι, αλλά και στο πρόγραμμα UltraFast Broadband των 500 Μ€, με το οποίο η Πολιτεία επιδοτεί τη ζήτηση σε μη-εμπορικά ενδιαφέρουσες περιοχές.

Συστάσεις για ασφαλές 5G
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η έρευνα για το Οικοσύστημα Ασφάλειας του 5G, την οποία παρουσίασαν οι καθηγητές Άγγελος Μιχάλας (Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας) και Κωνσταντίνος Πατσάκης (Πανεπιστήμιο Πειραιά), συστήνοντας στα συμπεράσματά τους μια σειρά μέτρων, όπως η από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας απ’ όλους τους παρόχους, η εξαρχής συμμόρφωση με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Cyber Resilience Act, η συμπερίληψη των επικοινωνιών μέσω 5G στην υπό διαμόρφωση AI Act, αλλά και η πρόβλεψη για ενσωμάτωση των σχετικών εξελίξεων της μετα-κβαντικής περιόδου. Σημαντική ήταν και η παρέμβαση, στον ίδιο χώρο με αφορμή τον Μήνα Κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη που ήδη διανύουμε, της Δέσποινας Σπανού, επικεφαλής του Γραφείου του Αντιπροέδρου Σχοινά, η οποία απηύθυνε έκκληση για εγρήγορση και συνέργειες.

Στη δεύτερη ενότητα και σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες επενδυτικές κινήσεις μεγάλων τεχνολογικών εταιριών σε Data Center στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, τις χαρακτήρισε μονολεκτικά «κοσμογονία», αποκαλύπτοντας ότι στις 9 Δεκεμβρίου «θα κόψουμε κορδέλα» στο Athens III της Digital Realty, στα Μεσόγεια και δηλώνοντας παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η τρίτη και τελευταία ενότητα αφιερώθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε «έξυπνες» πόλεις, με ΙοΤ και ΑΙ.