Στη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας στην Ευρώπη, έχει ενταχθεί η Uni Systems, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Λουμάκη, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, κατά τη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης με δημοσιογράφους.

«Ο τομέας της άμυνας ανοίγει νέες προοπτικές καθώς τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και η ΕΕ θα διαθέσει μεγάλα κονδύλια για την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα, ο οποίος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει μείνει πίσω. Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και κοιτάμε με εσωτερικές μελέτες πως οι λύσεις που αναπτύσσουμε ταιριάζουν με τις ανάγκες των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν». Η συγκεκριμένη λίστα ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια και η Uni Systems εντάχθηκε σε αυτήν πριν από έξι μήνες. Όπως ανέφερε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Λουμάκης, η αμυντική βιομηχανία περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την εταιρεία, όπως είναι για παράδειγμα το λογισμικό, το cyber security, η φύλαξη των συνόρων, η αναγνώριση προσώπων κ.α.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Λουμάκης, το 2023 ήταν από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας που συνεχίζει ανοδικά με έσοδα 215 εκατ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 22% και 530 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου. Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τις τέσσερεις βασικές αγορές που κινείται η εταιρεία, οι διεθνείς αγορές, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός, καθώς και από την επένδυση στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Fintech, IT Consulting, Managed Services και Customer Experience. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2021-2023, τα έσοδα των ψηφιακών πυλώνων αυξήθηκαν κατά 96%, (από 28 εκατ. ευρώ το 2021 σε 55 εκατ. ευρώ το 2023). Ο Γ. Λουμάκης έκανε αναφορά και σε δύο μεγάλα έργα τραπεζικού τομέα, στην Garanti BBVA και στην Alpha Bank UK.

Ο δημόσιος τομέας και το Ταμείο Ανάκαμψης
Έδωσε δε, ιδιαίτερη έμφαση στο ότι μόνο το 14% των εσόδων της Uni Systems προέρχεται από τον ελληνικό δημόσιο τομέα, γεγονός που υποδηλώνει οικονομική ανεξαρτησία από τον δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, «από τα 8 εκατ έσοδα το 2018 έχουμε παει στα 30 εκατ.. Εχουμε σίγουρα μια ανάπτυξη αλλά το δημόσιο δεν είναι αυτό το οποίο μας θρέφει». Η αξία των έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει αναλάβει η εταιρεία (υπογεγραμμένες συμβάσεις και αναθέσεις) ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου τόση είναι και η αξία των έργων του RRF που διεκδικεί με αξιώσεις.