Σε νέα συνεργασία με την SAS προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το NetFAX. Η σύμπραξη των δύο πλευρών έρχεται να ενισχύσει την ήδη υλοποιούμενη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού που εφαρμόζει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τo SAS Viya μέσω του Microsoft Azure.

Στόχευση της Τράπεζας αποτελεί η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών analytics και τεχνητής νοημοσύνης. H συγκεκριμένη κίνηση εφαρμόζεται μέσω του Analytics Center of Excellence, το οποίο βασίζεται σε ανοικτή πλατφόρμα ως προς τη τεχνολογία με τη χρήση Python, R, Java, Lua αλλά και ως προς τη χρήση με τη δημιουργία πολύπλοκων αναλύσεων αποκλειστικά με γραφικό τρόπο.

Επί της ουσίας το Analytics Center of Excellence είναι μια στρατηγική έννοια που έρχεται να εξορθολογίσει όλες τις προσπάθειες ανάλυσης σε έναν οργανισμό. Είναι σαν να υφίσταται μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που γνωρίζουν τα δεδομένα του κάθε οργανισμού από μέσα καθώς και τις πηγές δεδομένων της. Αυτή η ομάδα διαθέτει τις δεξιότητες και τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα δεδομένα για να κατευθύνει όλες τις κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Το CoE αφορά τον εκάστοτε οργανισμό, τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες που παρέχει και τα άτομα που θα τις εκτελέσουν καθώς και τις ευθύνες που διέπουν τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων ανάλυσης.

Από το 2008 η συνεργασία της Τράπεζας με τη SAS
Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια και εντονότερα κατά την περίοδο εκδήλωσης της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της SAS με την Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα με τον τομέα Retail Segments, Bank Analytics και Liability Products της τράπεζας, οι δύο οντότητες είχαν ήδη ξεκινήσει την μεταξύ τους συνεργασία το 2015 στο κομμάτι των analytics γύρω από τον πελάτη και ακολούθησε η διαχείριση της αδόμητης πληροφορίας που προέρχεται από email και ερωτηματολόγια. Ωστόσο η εν γένει συνεργασία της SAS με την Τράπεζα υφίσταται από το 2008 σε διάφορους τομείς λειτουργίας.

Η νέα συνεργασία στα analytics έχει σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Τράπεζας και την βελτίωση της κερδοφορίας της. Σχετικά, ο Παντελής Μαραβέας, Assistant General Manager Retail Segments, Bank Analytics & Liability Products της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρει ότι «με το SAS Viya και την επιτυχημένη ανάπτυξη και υλοποίησή του σε περιβάλλον Cloud, έχουμε βελτιώσει συνολικά την απόδοση του CoE όσον αφορά την ανάπτυξη νέων υποδομών analytics, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και αποκτώντας ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στον τρόπο εργασίας μας».