Όταν οι τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στον χώρο των data centers βρίσκονται στο επίκεντρο της θεματολογίας, εταιρείες συμβούλων και Πληροφορικής καταθέτουν τη γνώση και την εμπειρία τους και ανώτερα και ανώτατα στελέχη δίνουν βροντερό παρόν, μάλλον πρόκειται για μια ακόμα επιτυχημένη εκδήλωση της Sun Microsystems Hellas. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις και με το ακαταμάχητο πλεονέκτημα της ειδυλλιακής τοποθεσίας, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η ημερίδα DataCenter World 2008, στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

<‘Σελίδα 1: Η πορεία της Sun Microsystems τα δύο τελευταία χρόνια, η παγκόσμια δύναμή της και τα «πράσινα» data centers’>
Υψηλόβαθμα στελέχη της Sun Microsystems έδωσαν την ευκαιρία σε στελέχη πληροφορικής επιχειρήσεων και οργανισμών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, να ανακαλύψουν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση και την αξιοπιστία των datacenters που διαχειρίζονται. Σε απόλυτη σύμπνοια με το ευρύτερο κλίμα της εποχής, που προστάζει οικολογικές και οικονομικές επιλογές, το σύνθημα και το μήνυμα της ημερίδας ξεκινούσε από eco- που μεταφράζεται ως economy και ecology.

H Sun-ιακή ακτινοβολία
Τα δύο καλύτερα χρόνια της, από πλευράς απόδοσης, φαίνεται ότι διανύει τη Sun Microsystems Hellas, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, Αργύρη Μπακλέζο. Η αύξηση των εσόδων της ξεπερνά το 60%, ενώ η αύξηση των παραγγελιών για το 2008 άγγιξε το 40%. Σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα που πλανάται, δηλαδή, γιατί η Sun μεγαλώνει έως και πέντε φορές σε σχέση με την αγορά, ο κ. Μπακλέζος αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας: οι καλύτεροι επαγγελματίες το χώρου και το τεράστιο portfolio, τα multi-platforms συστήματα και τα προϊόντα, σε συνδυασμό με τους πελάτες και τους συνεργάτες συνθέτουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας.

Μάλιστα άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους όσοι συνδράμουν, καθένας με τον τρόπο του, στα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα. «Πιστεύουμε ότι θα διπλασιαστούμε σε τρία χρόνια» τόνισε με οπτιμιστική διάθεση ο Γενικός Διευθυντής της Sun. Πράγματι, όπως δείχνουν και σχετικές μελέτες, η Sun θα διπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια. Η επιτυχία ξεκινά από το γεγονός ότι η εταιρεία κατέχει 50% μερίδιο αγοράς στους Unix servers στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα τα έσοδά της να αυξηθούν κατά 150%.

Ο κ. Μπακλέζος τόνισε τη σημασία που έχει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών για την εταιρεία. Πολύ κρίσιμα συστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων «τρέχουν» πάνω σε πλατφόρμες Sun. Η Sun παραδοσιακά είχε πελάτες μεγάλους οργανισμούς είτε τηλεπικοινωνιών, είτε τράπεζες, είτε δημόσιους οργανισμούς αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί με επιτυχία και σε άλλους χώρους όπως βιομηχανία, λιανεμπόριο, media κ.ά.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι από το 2003 μέχρι σήμερα, η Sun έχει κάνει σημαντικές αγορές που την έχουν ενισχύσει με software και υπηρεσίες. Ως εκ τούτου η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σπουδαίοι πελάτες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, η Eurobank κ.α. δείχνουν σαφή προτίμηση στην τεχνογνωσία της.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μπακλέζος έκανε λόγο για την παγκόσμια δύναμη της Sun, που τα ετήσια κέρδη της αγγίζουν τα 13.8 δισ. δολάρια και η παρουσία της είναι ισχυρή σε 160 χώρες. Η διεθνής στρατηγική της συνίσταται στην ανάπτυξη των πιο καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι τρόποι που επιτυγχάνεται αυτό είναι απλοί: επενδύσεις σε R&D, «χτίσιμο» ανοιχτών και ελεύθερων κοινοτήτων, παροχή επιλογής ως προς την υποδομή και την οικοδόμηση συνεργασιών για ευρύτερες λύσεις.

Και φυσικά οι στρατηγικοί συνεργάτες που συνδράμουν στην επέκταση της τεχνολογίας. Με σύνθημα ότι την τεχνολογία που δημιουργούν πρέπει να την επιστρέψουν στον χώρο, το open source βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Sun. Η My SQL, σύμφωνα με τον Αργύρη Μπακλέζο, αυτή τη στιγμή αποτελεί μία από τις καλύτερες βάσεις δεδομένων στον κόσμο.

«Τα data center για τη Sun είναι core business» επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Sun Microsystems Hellas και συνέχισε: «η στρατηγική της Sun για τα data center είναι καθολική». Ξεκαθάρισε ότι φυσικά και η Sun Microsystems Hellas ακολουθεί τη διεθνή στρατηγική της Sun αλλά υπάρχουν και οι τοπικές ιδιαιτερότητες που καθορίζουν τη δράση της εταιρείας στον ελλαδικό χώρο.

Στόχος της εταιρείας είναι να χτίζει «πράσινα» data center δηλαδή ενεργειακά αποτελεσματικά (energy efficient), τα οποία έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχετικά με το πόσο εύκολο είναι κανείς να τα διαχειριστεί, να τα επεκτείνει και να δώσει στην εταιρεία του τα αναμενόμενα επιχειρηματικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η οπτική των πελατών της ήταν το αντικείμενο της συνέχειας της παρουσίασής του. Αποτελεί κοινό τόπο, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και οι επιδράσεις της τόσο από οικονομικής όσο και από οικολογικής πλευράς.

Όλοι επιδιώκουν από τη μία να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τους λογαριασμούς και από την άλλη να μειώσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Τα οφέλη από μια τέτοια τάση, όπως τόνισε ο Α. Μπακλέζος, είναι πολλαπλά: εξοικονόμηση χρημάτων, προστασία του περιβάλλοντος αλλά και περιορισμός του ρίσκου κυρώσεων από τη μη συμμόρφωση με τις κυβερνητικές οδηγίες. Επιπλέον δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ολοένα πιο επιτακτικές τάσεις της εποχής όπως το virtualization και το consolidation.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Το virtualization του data center στην Ελλάδα’>
Εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά

Για το virtualization του data center στη χώρα μας μίλησε και ο Laurentiu Popescu, Country Manager της IDC στη Ρουμανία. Σύμφωνα με προβλέψεις της IDC για την ελληνική αγορά και συγκεκριμένα για την περίοδο από το 2007 έως το 2012, υπάρχει καταρχήν το δεδομένο ότι ενώ οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι αρκετά αναπτυγμένες, από την άλλη η Πληροφορική εμφανίζεται σχετικά ανώριμη. Το hardware αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του ΙΤ ενώ το software – αν και σε χαμηλά επίπεδα ακόμα – έχει, όπως όλα δείχνουν, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

«Τα data center σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις» τόνισε ο κ. Popescu. Οι συσκευές των κέντρων δεδομένων, συνήθως, χρησιμοποιούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν. Τα λειτουργικά έξοδα ξεπερνούν το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης εξαιτίας των υψηλών δαπανών ενέργειας, των μισθών κ.α. Η υψηλή διαχείριση δεν επιτυγχάνεται πάντα εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλα εκπαιδευμένων ανθρώπων ή ίσως και της έλλειψης εργαλείων διαχείρισης. Για να θέσει συγκεκριμένες βάσεις ο Country Manager της IDC, έδωσε έναν ορισμό του virtualization: «Πρόκειται για την αντιδιαστολή μια διαδικασίας δεδομένων σε σχέση με το ορατό φυσικό περιβάλλον», υποστήριξε.

Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές κάτι πολύ μεγάλο, φαίνεται σαν ένας αριθμός μικρότερων πραγμάτων ενώ κάποιες άλλες ένας αριθμός μικρότερων πραγμάτων μοιάζει σαν κάτι αδιάσπαστο και μεγάλο. Μια κοινή σχεδίαση του virtualization συνίσταται από τη δημιουργία πηγών server, αποθήκευσης, δικτύου και συστατικών PC. Η διαχείριση φυσικών και virtual συστημάτων αυτοματοποιείται ενώ οι εφαρμογές και υπηρεσίες παραδίδονται ως συστατικά. Το server virtualization ορίστηκε από τον κ. Popescu ως η περίπτωση που ένας μεγάλος server διαχωρίζεται σε δύο ή περισσότερους φυσικούς ή logical servers. Το θετικό αποτέλεσμα είναι ότι ένας μόνο server εμφανίζεται ως πολλοί και είναι σε θέση να «τρέχει» πολλαπλά λειτουργικά συστήματα ή/και απομονωμένες εφαρμογές σε αφοσιωμένες πηγές hardware.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του έκανε λόγο για το πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του virtualization. Στα θετικά τόνισε ότι βοηθάει να απλοποιηθεί η πολυπλοκότητα της αόρατης υποδομής, μειώνει τους κύκλους την ανάπτυξης και της εφαρμογής, συνάδει με τις επιχειρηματικές διαδικασίες και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μειώνει τους ενεργειακούς λογαριασμούς και ενισχύει τα «πράσινα» διαπιστευτήρια.

Στα μελανά σημεία μιας τέτοιας εφαρμογής, σύμφωνα με τον κ. Popescu, συγκαταλέγονται οι πρόσθετες software δαπάνες, η άναρχη εξάπλωση ενός virtual server, η δυσκολία διαχείρισης φυσικών και εικονικών πηγών και τέλος το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από τμήματα που προσδοκούν αφοσιωμένες πηγές. Οι εκτιμήσεις της IDC για το data center virtualization στην Ελλάδα είναι πως πρόκειται για μια μικρή αλλά διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές και το hardware είναι τα κυρίαρχα, μέχρι στιγμής, συστατικά.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Διευθυντές Πληροφορικής σήμερα’>
Οι σημερινές προκλήσεις

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Διευθυντές Πληροφορικής σήμερα μίλησε ο Μάνος Ραπτόπουλος, Managing Director της SAP Ελλάδας και Κύπρου. Καλούνται να μειώσουν τις δαπάνες και την πολυπλοκότητα μέσω πιο αποδοτικών και αποτελεσματικών λειτουργιών ΙΤ καθώς και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα με το να διευκολύνουν την πρόσβαση σε πληροφορίες. Ταυτόχρονα καλούνται να μειώσουν το ρίσκο μέσω της βελτιωμένης ασφάλειας του Identity Management και να μετατρέψουν την όποια επένδυση σε συστήματα πληροφορικής σε αποδοτική.

Tις αλλαγές που διαφαίνονται στην υποδομή του Τμήματος Πληροφορικής τόνισε ο Γιώργος Μητρόπουλος, Global System Engineering Leader της Sun Microsystems. Οι Διευθυντές των τμημάτων Πληροφορικής, υπακούοντας στους κανόνες που θεσπίζει η αγορά, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους – της ενσωματωμένης διαχείρισης των υπηρεσιών- στον έλεγχο τοy περιεχoμένου με σκοπό τη μείωση των δαπανών μέσω consolidation και virtualization καθώς και την προσαρμοστικότητα στις διαρκείς αλλαγές και τις απαιτήσεις των καιρών.

Η καινοτομία που ωστόσο εμπεριέχει την οικολογική ευσυνειδησία αποτέλεσε το κεντρικό θέμα των παρουσιάσεων των Βασίλη Μπουλογιώργη, Software Solutions Architect και Φίλιππου Μπούφη, Systems Solutions Architect της Sun Microsystems. Αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που μπορεί να κρύβει μια «πράσινη» επιλογή από τα προϊόντα της Sun για την επιχείρηση αλλά και για τον πλανήτη. Ο Βαγγέλη Τσιότσιος, Professional Services Engagement, της Sun Microsystems έφερε χειροπιαστά παραδείγματα από την ίδια την εταιρεία για τη μέγιστη επάρκεια των data centers και τα σημαντικά οφέλη από τέτοιες ενέργειες: τον σχεδιασμό, την διανομή ενέργειας, την ψύξη και την συνδεσιμότητα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Πιπέρης, Storage Practice Lead της Sun Microsystems που ξεδίπλωσε το πλούσιο portfolio της εταιρείας σε επίπεδο storage. Ένας ειδικός ο Χρήστος Λιάτας, x64 Sales Specialist ανέλαβε να εξηγήσει τα επιχειρηματικά και τεχνικά πλεονεκτήματα  x64 συστημάτων της Sun. Πολλά success stories από συνεργάτες παρουσιάστηκαν στη συνέχεια ενώ στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Λάμπρος Τσόλκας, Senior Partner, της Accenture, ανέλυσε τους παράγοντες που καθορίζουν το data center στη σύγχρονη στρατηγική του ΙΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι συνεργάτες της Sun Microsystems: uni.systems, PC Systems, Space Hellas, SAP, Innova, General Data Business
<‘here’>