Ο Νίκος Ιωάννου, Group IT Infrastructure Manager της Eurobank, μιλάει στο netweek για τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των τραπεζών σήμερα, αναλύοντας, παράλληλα, το σημαντικό έργο συγχώνευσης των πληροφοριακών συστημάτων τριών τραπεζών.

netweek: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Διευθύνσεις Πληροφορικής των τραπεζών;

Νίκος Ιωάννου: Η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στη μείωση του κόστους και στην εν δυνάμει ανάπτυξη της Πληροφορικής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς όταν οι οικονομικές συνθήκες το ευνοούν, είναι η κύρια πρόκληση των Διευθύνσεων Πληροφορικής των τραπεζών. Η σταθερή και διαρκής ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η γρήγορη ανταπόκριση στις επιχειρηματικές ανάγκες, η απρόσκοπτη διαθεσιμότητα της πληροφορίας, αλλά κάτω από ασφάλεια και διαβάθμιση, σε συνδυασμό με τη μείωση των πόρων και ταυτόχρονα την ανάγκη συρρίκνωσης των λειτουργικών εξόδων, προσδιορίζουν τις προκλήσεις που οι Διευθύνσεις Πληροφορικής καλούνται να λύσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η Πληροφορική καλείται από τη μία να συμβάλλει στον περιορισμό των εξόδων, είτε με ομογενοποίηση των εφαρμογών είτε με virtualization και consolidation των συστημάτων. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται να αναλάβει καθοδηγητικό και ηγεμονικό ρόλο στα βήματα ανοίγματος της ελληνικής αγοράς. Η μέχρι πρότινος προσπάθεια της Πληροφορικής να είναι “Time-to-market” λειτουργός, έχει εμπορικό αντίκρισμα, αλλά η διαιώνισή της τείνει να την κάνει ουραγό στις εξελίξεις. Η Πληροφορική, αφουγκράζοντας τις τάσεις τις εποχής, έχει χρέος να λειτουργεί σαν επιχειρηματική μονάδα και να προτείνει καινοτόμες λύσεις και προϊόντα με χαμηλό κόστος που να μπορούν, όμως, να καλύπτουν τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, με βάση τις δικές του ανάγκες, χωρίς φυσικά να αναιρείται η ομογενοποίηση των υποδομών. Ο καιρός που η Πληροφορική ήταν ο παθητικός δέκτης των επιχειρηματικών αποφάσεων, τρέχοντας να φτιάξει κατά παραγγελία από την εκάστοτε μονάδα το «α» ή το «β» προϊόν έχει αρχίσει να παρέρχεται. Είναι η ώρα, πιστεύω, που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις, ανατρέποντας τη καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.

netweek: Ένα μεγάλο project που υλοποιήσατε πρόσφατα αφορά το migration των data centers για τις υπό συγχώνευση τράπεζες του ομίλου. Πόσο εύκολο ήταν όλο αυτό το εγχείρημα, ποιες ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που σας απασχόλησαν και πώς τις αντιμετωπίσατε; Γιατί ήταν σημαντικό όλο αυτό το εγχείρημα για τη Διεύθυνση Πληροφορικής της τράπεζας;

Νίκος Ιωάννου: Το εγχείρημα θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο αν μεταφέραμε συστήματα και εφαρμογές αυτούσια και μετά μπαίναμε σε ένα χρονοβόρο πλάνο μεταγωγής. Αντί για αυτό, είχαμε επτά μήνες να μεταφέρουμε τις εφαρμογές και τα δεδομένα τριών τραπεζών στα αντίστοιχα της Eurobank, να ενσωματώσουμε οκτώ data centers σε δύο υφιστάμενα και να μειώσουμε δραστικά το κόστος του νέου ομίλου, επιτυγχάνοντας σημαντική οικονομία κλίμακας και συνεργειών. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την αύξηση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών, την ελαχιστοποίηση του ρίσκου, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συστημάτων, την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών, μαζί με τις υποστηρικτικές εργασίες του integration προγράμματος σε εκπαίδευση, τεστ και quick wins, τότε το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο φαντάζει.

Η στενότητα του χρόνου, η χρήση καινοτόμου τεχνολογίας σαν συνειδητή επιλογή, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο την όποια φυσική μετακόμιση, η συλλογική προσπάθεια στα πρότυπα και τις διαδικασίες της Eurobank, η ανάγκη για άμεσα οικονομικά αποτελέσματα από τις συνέργειες, η διαφορετική κουλτούρα και μεθοδολογία στις τράπεζες και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ήταν οι κύριες προκλήσεις. Το έργο δεν θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία αν δεν υπήρχε ένας μεθοδικός και αναλυτικός σχεδιασμός φάσεων και ένα ενδελεχές πλάνο υλοποίησης. Η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η αξιολόγηση του μηχανογραφικού εξοπλισμού, η σύνταξη της οικονομοτεχνικής μελέτης, η αξιοποίηση πρακτικών της διεθνούς εμπειρίας, η ανάλυση των επιμέρους οικονομικών δεδομένων, ο αναλυτικός σχεδιασμός της προκριθείσας λύσης, η κατάρτιση ενός λεπτομερούς πλάνου εργασιών με παράλληλη μέτρηση των αποτελεσμάτων, καθώς και η ευλαβική τήρηση των βημάτων υλοποίησης μέσα από συνεχή παρακολούθηση, συνετέλεσαν στην αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου.

Ωστόσο πιστεύω πως το όραμα όλων των συνεργατών, να πετύχουν προς όφελος της τράπεζας, την απρόσκοπτη λειτουργική συγχώνευση, μαζί με τη δέσμευση και την τεράστια ομαδική προσπάθεια, ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας. Η σημαντικότητα του όλου έργου έγκειται στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Διεύθυνση Πληροφορικής της Eurobank επιβεβαιώνει τη δυναμική της, την καινοτόμο στρατηγική, την αποφασιστικότητα, καθώς και την αποτελεσματικότητά της να υλοποιεί τέτοιου βεληνεκούς έργα. Μέσα στις συνθήκες των καιρών και την οικονομική κρίση που ζούμε, αυτά τα έργα συσπειρώνουν το προσωπικό, εμπνέοντάς το σε ένα όραμα, προσανατολίζοντάς το σε κοινούς και φιλόδοξους στόχους, ανοίγοντας νέους δρόμους, μετουσιώνοντας καινούργιες προοπτικές.

Μια διαδικασία που έχουμε ανάγκη, καθώς ανυψώνει το ηθικό των εργαζομένων, προσδίδοντας εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις μας, αναδεικνύοντας τις αρετές της τολμηρής σκέψης, της θέλησης, της συλλογικής προσπάθειας, της οργάνωσης, της μεθοδικότητας, της επιμονής, της ευελιξίας, προετοιμάζοντας μας έτσι πιο έμπειρους, πιο σταθερούς, για νέα φιλόδοξα έργα. Πέρα, όμως, από τον επαναπροσδιορισμό των κινήτρων, το ζητούμενο της έγκαιρης και έγκυρης λειτουργικής συγχώνευσης είναι πια, μια πραγματικότητα. Γεγονός που, όπως πιστεύω, συνεισέφερε θετικά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας. Παράλληλα, ο ενωμένος όμιλος μπορεί να εκμεταλλευτεί από τις συνέργειες, σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Οι καταργήσεις επιμέρους συμβάσεων, οι καταργήσεις των συντηρήσεων της υποστήριξης για τις εγκαταστάσεις και υποδομές των data centers, η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι διακοπές συντήρησης μετά τη συγχώνευση των συστημάτων, οι καταργήσεις παλαιού τύπου εξοπλισμού, δικτυακών γραμμών και υποδομών, η αυτοματοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της λήψης των αντιγράφων ασφαλείας είναι ένα δείγμα των συνεργειών. Ταυτόχρονα, οι χρήστες στο νέο όμιλο μπορούν να απολαύσουν υψηλού επιπέδου μετρήσιμες υπηρεσίες, που έγκειται στην απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων, στην αύξηση της διαθεσιμότητας και απόκρισης των εφαρμογών, στην αέναη προσπάθεια προστασίας των δεδομένων, στην παροχή αποτελεσματικής και γρήγορης υποστήριξης. Όλα τα παραπάνω αξιοποιούνται σε ένα πιστοποιημένο περιβάλλον διαδικασιών και μεθοδολογιών (IT Service Management) που στηρίζεται σε ένα τεχνολογικά καινοτόμο και φερέγγυο υπόβαθρο.

netweek: Ποια άλλα σημαντικά έργα υποδομών τρέχετε αυτή την περίοδο στην τράπεζα; Τι περαιτέρω επενδύσεις στο ΙΤ σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;

Νίκος Ιωάννου: H στρατηγική μας, της διατήρησης της αποτελεσματικότητας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μειώνοντας το κόστος, ομογενοποιώντας τις υποδομές, φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων, είναι ο ένας από τους δύο κατευθυντήριους άξονες, τόσο για τα έργα που τρέχουμε, όσο και τις επενδύσεις που θα κάνουμε. Ο δεύτερος άξονας έγκειται στην άμεση, αποτελεσματική και ευέλικτη υποστήριξη των επιχειρηματικών στόχων και επιχειρησιακών επιτευγμάτων. Για μας η τεχνολογία και η καινοτομία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο που θα μας εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω και, κυρίως, είναι ο δρόμος, μέσω του οποίου θα έχουμε γρήγορη και μετρήσιμη ανταπόδοση (είτε σε κόστος, είτε σε λειτουργικότητα).

Αυτόν τον καιρό, λοιπόν, ολοκληρώνουμε το κομμάτι των συνεργειών, μέσα από την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των υποδομών των τριών τραπεζών στα συστήματα της Eurobank, αναβαθμίζουμε τα σημαντικά λειτουργικά συστήματα μας σε νέες πλατφόρμες, διευρύνουμε την παρακολούθηση των Business Services στην υφιστάμενη CMDB βάση μας, αναβαθμίζουμε βάσεις και συστήματα προκειμένου να είμαστε πάντα στις τελευταίες εκδόσεις αυτών. Οι μελλοντικές μας επενδύσεις, έχοντας σαν γνώμονα την πορεία που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια, αποσκοπούν στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, χωρίς, όμως, αυτή να συνοδεύεται με μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι, θα διευρύνουμε τα έργα που προσανατολίζονται σε ομογενοποίηση των συστημάτων και των επιμέρους τεχνολογιών, σε consolidation βάσεων, συστημάτων και υποδομών storage, σε αύξηση του ποσοστού αναλογίας των virtualization servers ως προς τους φυσικούς, σε consolidation του system s/w και λειτουργικών, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών, σε περαιτέρω εκλογίκευση χρήσης των υποδομών στα data centers μας και διατήρησή τουs σε Tier IV.

Παράλληλα, ενισχύουμε τις υποδομές για τα νέα αναπτυξιακά μας έργα, ερχόμενοι να καλύψουμε τις άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες, την εκκολαπτόμενη τάση να ανοίξει η ελληνική αγορά, καθώς και τα κανονιστικά πλαίσια. ‘Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να μη συνδυαστούν με τη διαρκή προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύουμε την ασφάλεια των συστημάτων και των δεδομένων μας, επενδύοντας συνεχώς σε antivirus τεχνολογίες, σε προϊόντα DLP, σε μηχανισμούς προστασίας του email, του Internet και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. To τρίπτυχο του κόστους, των υπηρεσιών και της ασφάλειας μάς συνοδεύει σε κάθε μας επιλογή.