Η ολοένα μεγαλύτερη εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, από την επιχειρηματικότητα ως την υγεία κι από την ασφάλεια ως τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι ο θετικός ή αρνητικός αντίκτυπός της σήμερα και στο μέλλον ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας δικτυακής ημερίδας με τίτλο «AI at the dawn of 2021: Thinking outside the box», που οργάνωσε την Παρασκευή ο Economist με τους συνεργάτες του στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Εν μέσω πανδημίας, η αδιαμφισβήτητη ορμή της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην αρχή του 2021, συνδέεται με ηθικά διλήμματα και εγείρει αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν οι εφαρμογές της στη ζωή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο consultant editor του EconomistJohn Andrews, δίνοντας τον τόνο του συνεδρίου. Για να βρει άξιο συμπαραστάτη στις ανησυχίες, αλλά και την αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει, την πρώτη κύρια ομιλήτρια, την αναπλ. Γεν. Διευθύντρια Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCOGabriela Ramos, η οποία υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στη βιομηχανία είναι ώριμες για να γίνει το επόμενο βήμα, πέρα από την αυτορρύθμιση, προς ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο (οι σχετικές συστάσεις σε θέματα ηθικής έχουν ήδη γίνει) για τη διαχείριση δεδομένων, το οποίο κάθε χώρα πρέπει να προσαρμόσει στην αγορά της.

Χρεία λήψης μέτρων στην εργασία

Το πάνελ για τις επιπτώσεις στον χώρο της εργασίας ανέδειξε τόσο τη θετική πλευρά, με την ΤΝ να συμπληρώνει και να διευκολύνει τις ανθρώπινες δυνατότητες, όσο και την αρνητική, με τον φόβο για απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας να παραμένει ισχυρός. Επισημάνθηκε η χρεία άμεσης λήψης μέτρων για τον έλεγχο των αρνητικών εξελίξεων, ώστε να θιγούν το δυνατόν λιγότεροι εργαζόμενοι, που θα πρέπει να μετ-εκπαιδευτούν κατάλληλα, ενώ ο Ισίδωρος Σιδερίδης (Pobuca) αναφέρθηκε στη δημοφιλή ιδέα για παγκόσμιο βασικό εισόδημα, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό, για το κατά πόσο θα μπορούσε κι αυτό να δώσει λύση.

H κυβερνοασφάλεια ήταν ένας άλλος άξονας του συνεδρίου, με τον Νο 1 Ευρωπαίο ethical hackerJamie Woodruff, να επισημαίνει ότι τη δεκαετία 2010-20 ενισχύθηκε το social engineering στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων, προσθέτοντας πως πολλές εταιρείες δεν έχουν ακόμα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα ασφάλειας, και τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητή, Μίνω Γαροφαλάκη, να εστιάζει στη νομική και ηθική διάσταση της ασφάλειας δεδομένων, με λύσεις για ειδικού σκοπού ανωνυμοποίησή τους μέσω εφαρμογών ΤΝ.

Η πρόκληση για την Ελλάδα

Στην πρόκληση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση όσον αφορά την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έδωσε έμφαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτιμώντας ότι σημαντικό μέρος αυτού του χάσματος έχει καλυφθεί. Αναφέρθηκε στο μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, τονίζοντας ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοπόρησε όσον αφορά την εναρμόνιση με τη νομοθεσία της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες θα εισαχθεί το πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Από τις άλλες ενότητες, ειδική μνεία αξίζουν η αναφορά στην ανάγκη ενσυναίσθησης στον χώρο της λιανικής, η επισήμανση ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ΤΝ ειδικότερα στον χώρο της υγείας η σχέση γιατρού-ασθενούς μπορεί να γίνει πιο αποδοτική, η ανάδειξη της μεγάλης χρησιμότητας της ΤΝ στον εξορθολογισμό των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και, βέβαια, η έκκληση του υπουργού ΤΝ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Omar Sultan Al Olama, να την αξιοποιήσουμε για σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.